Μέρκελ και Γιούνκερ αποφάσισαν να… καταργήσουν την τρόικα (… γαμήλιο δώρο σε Τσίπρα)!

Μέρκελ και Γιούνκερ αποφάσισαν να… καταργήσουν την τρόικα (… γαμήλιο δώρο σε Τσίπρα)!

Angela-Merkel-Jean-Claude-JunckerΣτον απόηχο των εντυπώσεων που προκάλεσε η “δύσκολη” συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή στην Αθήνα, και το δημόσιο… ανάθεμα του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών για την τρόικα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται ότι αποφάσισαν να κάνουν ένα… γαμήλιο δώρο στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Όπως μεταδόθηκε σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προωθούν σχέδιο κατάργησης της τρόικας, που εκτιμάται ότι έχει “καεί” μετά τις σκληρές δηλώσεις της Αθήνας, ώστε να αποφορτιστεί το κλίμα, και να σταλεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, και να μην διακινδυνεύσει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, προκαλώντας έτσι αντίστοιχες κινήσεις συμβιβασμού από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου… ανοίγουν σαμπάνιες μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα συνιστά τεράστια νίκη εντυπώσεων για τη νέα κυβέρνηση, σε συνδυασμό και με την ηχηρή, δημόσια και απρόσμενη παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας.
Στο ίδιο ρεπορτάζ του Mega αναφέρθηκε ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας για το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει κατευνασμός των διεθνών αγορών.

Γ. Βαρουφάκης: «Όχι» σε νέες δόσεις δανείων
«Το πρόγραμμα απέτυχε και για αυτό τον λόγο το κόμμα μου κέρδισε τις εκλογές. Ήμασταν σαν τους ναρκομανείς που περίμεναν την δόση τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης στην κοινή συνέτευξη τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του.
Επίσης, τάχθηκε κατά της αξιολόγησης από την τρόικα και επέμεινε στην αριχκή άποψή του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση: «Όποιος μιλάει για σύγκρουση Βορρά – Νότου, είναι εχθρός της Ευρώπης» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με την ΕΕ.
Βαρουφακης-Σαπεν«Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τα σχέδια της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας Ευρώπης που αλλάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα πρέπει «να δοθεί ένα τέλος στην διαδικασία που κατέστρεψε όλους στην Ευρώπη. Θα πρέπει να διαβουλευθούμε σε ένα πνεύμα αντάξιο των περιστάσεων».

«Ο κ. Σαπέν και εγώ καθίσαμε στην ίδια πλευρά και το ίδιο θα κάνουμε και με τις άλλες χώρες. Κάθε φορά θα θέτουμε το πρόβλημα και θα έχουμε στόχο την ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Σήμερα εδώ στο Παρίσι είχαμε την δυνατότητα να μεταφέρουμε το μήνυμα στους εταίρους να γυρίσουμε σελίδα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύεσει.

Μ. Σαπέν: Η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες

Με ιδιαιτέρως θετικά λόγια μίλησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει την κρίση.
Ο κ. Σαπέν μίλησε για τέσσερις κοινές πεποιθήσεις που υπήρξαν στην συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη.
1. Η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ και την ευρωζώνη
2. Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη καθώς η Ελλάδα έχει χάσει το 28% του ΑΕΠ
3. Η ανάπτυξη θα έρθει και μέσω των επενδύσεων
4. Θα πρέπει να υπάρξει δίκαιο φορολογικό σύστημα
Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών τόνισε ότι θα πρέπει να «δοθεί ο χρόνος στην Ελλάδα να πάρει μια ανάσα». Παράλληλα σημείωσε πως είναι ανάγκη από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν προσπάθειες για την ενίσχυση του φορολογικών μηχανισμών προκειμένου να παταχθεί η φορολογική.
Ο Μ. Σαπέν τόνισε πως η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας «πιστεύω ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση. Θα πρέπει να γίνει διάλογος με όλα τα θεσμοθετημένα όργανα και του ευρωπαίους εταίρους.»

Ομπάμα: Πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας

Υπέρ των αναπτυξιακών πολιτικών προκειμένου η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα τάχθηκε ο Μπάρακ Ομπαμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.
«Δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Παράλληλα σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Αν η Ελλάδα θέλει να σταθεί στις αγορές της , θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές»

(πηγες: ysterografa.gr, real.gr)