Το μέτρο της σιωπής (ανοιχτή επιστολή προς τον κο Δήμαρχο Σερραίων)

Το μέτρο της σιωπής (ανοιχτή επιστολή προς τον κο Δήμαρχο Σερραίων)

Ανοιχτή επιστολή μας έστειλε ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Σερρών Αθανάσιος Μπόικος με αφορμή την καταδίκη του Δημάρχου Σερρών και του Αντιδημάρχου από Δικαστήριο των Σερρών (13/10),  σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή για μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί στο ΧΥΤΑ Μετοχίου (ο οποίος έχει κλείσει)

Στην επιστολή του ο κ.Μπόικος αναφέρει:

Κύριε  Δήμαρχε,

Αθανάσιος ΜπόικοςΤην Πέμπτη, 13-10-16, με αφορμή τη δικαστική σας καταδίκη σας, καθώς και του Αντιδημάρχου καθαριότητας, με άρθρο μου κατήγγειλα δημόσια τη μηχανή μεταφοράς χρήματος από το ταμείο του Δήμου Σερρών στις τσέπες του εργολάβου που διαχειριζόταν το ΧΥΤΑ Σερρών.(aposerres.gr, 13-10-16) Επισημαίνω στο άρθρο, για πολλοστή φορά, την ευθύνη δύο εν ενεργεία ακόμη υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου, τα οποία λειτούργησαν σαν κινητήρια δύναμη αυτής της μηχανής, αφού βεβαίωναν στο κατ’ έτος πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής την εκ μέρους του αναδόχου κάλυψη όλων των συμβατικών του υποχρεώσεων. Το 2013 είχα κατονομάσει τα στελέχη αυτά, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως δημοτικός σύμβουλος όσο και σε τηλεοπτική εκπομπή.

Με βάση το πρωτόκολλο αυτό, που συνυπέγραφε και ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας, ο ανάδοχος πληρωνόταν στο ακέραιο (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έργου), ενώ, όπως αναλυτικά και με πληθώρα στοιχείων αναφέρω, ο τελευταίος δεν επιτελούσε πολλές από τις συμβατικές του υποχρεώσεις – εργασίες. Πολλές δε από τις παραλήψεις του εργολάβου συνιστούν και παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως αυτές καταγράφηκαν στην Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης, βάσει της οποίας σας επιβλήθηκε η δικαστική ποινή.
Η όλη υπόθεση συνιστά διαχρονικό σκάνδαλο (τα προβλήματα στο ΧΥΤΑ εντοπίζονται ήδη από τις αρχές του 2002) σε υπηρεσιακό, πολιτικό αλλά, σαφώς, και ποινικό επίπεδο.

Περίμενα από εσάς κάποια απάντηση, κάποια διάψευση ή επιβεβαίωση, κε Δήμαρχε. Διότι δύο τινά είναι δυνατό να συμβαίνουν. Ή να λέω αλήθεια ή να λέω ψέματα. Στην πρώτη περίπτωση οφείλετε –οφείλατε ακόμη από το 2011- να διερευνήσετε την υπόθεση, να αποδώσετε ευθύνες και να παραπέμψετε «δια τα περαιτέρω» ό,τι και όποιον έπρεπε να παραπεμθεί.  Στη δεύτερη περίπτωση, αν λέω ψέματα, οφείλατε να με καταγγείλετε  σαν κοινό συκοφάντη, που δυσφημεί υπηρεσίες του Δήμου Σερρών και σπιλώνει υπαλλήλους σας. Όμως τίποτε από αυτά δεν έγινε. Τίποτε δεν άκουσα από εσάς. Σαν να μη συνέβη τίποτε.

Υπέθεσα πως σας απασχολούν άλλα, σοβαρότερα ζητήματα. Μα έπεσα έξω. Μεσολάβησε κάτι και αντιλήφθηκα ότι στα συρτάρια του γραφείου σας υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μέτρα και σταθμά.  Σας είδα, σε ρεπορτάζ τοπικού καναλιού (ΕΠΙΛΟΓΕΣ, 14-10-16), να δηλώνετε «θλίψη και αηδία» για τους ισχυρισμούς του Γραμματέα της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι γνωρίζατε ένα μήνα πριν σχετικά με την έλευση και εγκατάσταση προσφύγων στις Σέρρες, ενώ εσείς δηλώνετε κατηγορηματικά πως το αγνοούσατε.

Πώς αξιολογείτε, κε Δήμαρχε, τη σημασία και βαρύτητα των υποθέσεων που σας απασχολούν ή σχετίζονται με εσάς;  Θεωρήσατε, λόγου χάρη, απαραίτητο να απαντήσετε σε κάτι που δήλωσε ο Γραμματέας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που, ακόμα και αν αληθεύει, δε συνιστά ούτε (πολιτική) κατηγορία ούτε προσβολή για εσάς ούτε, φυσικά, αξιόποινη πράξη- αλλά δε σας ταρακούνησε καθόλου η καταγγελία για το μηχανισμό «ξαλαφρώματος» του ταμείου του Δήμου, με σημαίνοντα το ρόλο δύο υπαλλήλων σας; 

 Δεν υποτιμώ ούτε υποβαθμίζω το πολύ σοβαρό ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων. Κάθε άλλο. Νομίζω όμως πως εσείς το υποβιβάζετε, κε Δήμαρχε. Διότι εστιάσατε τη συζήτηση όχι επί της ουσίας (πώς θα βοηθηθούν αποτελεσματικά οι κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους), αλλά στο διαπληκτισμό σας με το Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Είπατε μάλιστα σε αυτόν, όπως εσείς ο ίδιος αναφέρετε: «θα κάνετε λάθος, αν τους φέρετε [τους πρόσφυγες] στην πόλη»!
Σε τι ακριβώς συνίσταται το «λάθος», κε Δήμαρχε; 

Στο κυρίως θέμα τώρα. Τα στοιχεία στα οποία εδράζεται η καταγγελία μου είναι επίσημα έγγραφα (τα περισσότερα υπηρεσιών του Δήμου), για τα οποία δε χωρούν αμφιβολίες, ερμηνείες ή παρερμηνείες. Ας υποθέσουμε, ωστόσο, ότι είναι χαλκευμένα και ψεύτικα.
Για τα δικά μου «ψέματα» δε θα εκφράσετε αποτροπιασμό και «θλίψη», κε Δήμαρχε; Δε θα καταγγείλετε τη συκοφαντία; Δε θα αξιώσετε την από μέρους μου δημόσια ανάκληση των ψευδολογιών και την αποκατάσταση της «τιμής και υπόληψης τριών πρώην δημάρχων» και στελεχών υπηρεσιών σας; Τόσο ασήμαντα και μηδαμινά είναι όλα αυτά για σας;

Σε κάθε περίπτωση, οφείλετε να απαντήσετε. Αλλιώς καθιστάτε τον εαυτό σας συνυπεύθυνο.

Η αγνόηση και παρασιώπηση δημόσιας καταγγελίας, που σαφώς εμπλέκει και τη δική σας δημοτική αρχή –όχι μόνο τις τρεις προηγούμενες- δεν αρμόζει σε δημοτικούς άρχοντες. Πολύ δε περισσότερο, όταν αυτοί καλούν τους πολίτες στο δημόσιο απολογισμό τους, τους καλούν «να συμμετάσχουν  σε αυτή την κορυφαία διαδικασία και να θέσουν προς τον Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή τις ερωτήσεις, τις προτάσεις τους και να ασκήσουν κριτική και έλεγχο»!
Σας πληροφορώ, παρεμπιπτόντως, ότι δεν έχω απολέσει τα πολιτικά μου δικαιώματα. 

σ.σ. ακολουθούν ερωτήματα του κυρίου Μπόικου τα οποία εμπεριέχουν χαρακτηρισμούς και κατηγορίες οι οποίες θα πρέπει να αποδειχθουν για να τις δημοσιοποιήσουμε

(….) 

Αθανάσιος  Μπόϊκος

 Σέρρες, 19-10-2016