Μια ακόμη αυταπάτη…

Μια ακόμη αυταπάτη…

[Του Νίκου Φαλαγκάρα]

Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Καλημέρα σας, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι και καλή βδομάδα. Μετά από το ευεργετικό διάλειμμα του Σαββατοκύριακου, επιστροφή και προσγείωση πάλι στα τετριμμένα της καθημερινότητας και της επικαιρότητας. Με την αξιολόγηση της χώρας από τους επικυρίαρχους (άλλους σε ρόλο κακού και άλλους σε ρόλο καλού) να εκκρεμεί. Με την (υπό μετασχηματισμό, όπως άφησε να εννοηθεί η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη) κυβέρνηση να αισιοδοξεί και να υπόσχεται οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη και, από την άλλη, την αντιπολίτευση να προφητεύει λιμούς, λοιμούς και καταποντισμούς όσο παραμένει στην εξουσία η «χειρότερη» κυβέρνηση μετά την απελευθέρωση ή την μεταπολίτευση (το ζήτημα ερίζεται).

Οπότε η μόνη θεραπεία που ενδείκνυται είναι οι εκλογές. Για τη Νέα Δημοκρατία κυρίως, οι άλλοι τις απεύχονται, γιατί, σου λέει, αν γίνουν πραγματικά, ποιος (επι)ζει, ποιος πεθαίνει (πολιτικά και κομματικά).

Νέο εκλογικό νόμο με ψήφο στα 17(!) προωθεί η κυβέρνηση. Η -πάλαι ποτέ ως τομή στο πολιτικό μας σύστημα θεωρούμενη- απλή αναλογική μπορεί να περιμένει. Ανεπίκαιρη και πάλι. Ή μία ακόμα αυταπάτη… Μέχρι να ξεχαστεί τελείως.

Μπορεί να μας απέκλεισαν από την Γιουροβίζιον, αλλά εμείς της αποδώσαμε τις προσήκουσες τιμές. Με λεπτομερείς αναφορές και σχόλια. Σκεφτείτε και να μην είχαμε αποκλειστεί τι χαλασμός Κυρίου θα γινόταν. Ευτυχώς.

Να ευχηθώ τα καλύτερα στα παιδιά (μας) που από σήμερα υποβάλλονται στη (σοβαρότερη) δοκιμασία της ζωής τους. Τόσες μεταρρυθμίσεις και το σύστημα εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παραμένει ζητούμενο και πειραματισμός στην ψυχή των παιδιών μας. Για να μη μιλήσουμε, βέβαια, για τη χρησιμότητα του πτυχίου που με τόσο κόπο και δαπάνη θα αποκτήσουν.

Αλήθεια, πότε οι κυβερνώντες, αφού πρώτα ζητήσουν συγγνώμη από τη νέα γενεά, θα μεταρρυθμίσουν (παρά την συστηματική κακοποίησή του ο όρος διατηρεί το νόημα και την αξία του) πραγματικά το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε, αν μη τι άλλο, να γίνει λιγότερο απάνθρωπο;