Μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε: «Tim Vyner: Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος» στο Ζινζιρλί τζαμί (φωτορεπορταζ)

Μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε: «Tim Vyner: Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος» στο Ζινζιρλί τζαμί (φωτορεπορταζ)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών διοργανώνει μια ενδιαφέρουσα και «ιδιαίτερη» έκθεση , στο Ζιντζιρλί Τζαμί στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Πρόκειται για την έκθεση που επιγράφεται: «Tim Vyner: Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος», η οποία διοργανώθηκε από την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης το 2013 και τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Ο βρετανός ζωγράφος Tim Vyner

Η έκθεση βασίζεται σε μια εκτενή και πολυποίκιλη σειρά έργων (ακουαρέλες, σχέδια με μελάνι και μολύβι, ψηφιακά έργα σε iPad) του βρετανού ζωγράφου Tim Vyner, καθηγητή στο πανεπιστήμιο ΒΑΤH της Βρετανίας, ο οποίος παρέμεινε συνολικά τρεις μήνες στην Αθωνική πολιτεία, βιώνοντας μια πνευματικότητα που καθόρισε τη ζωή και την τέχνη του.

Η Αθωνική Πολιτεία

Φιλοξενήθηκε στις είκοσι μονές, στις Καρυές, σε σκήτες και σε κελιά, περπάτησε στα μονοπάτια του, έζησε την καθημερινή ζωή με τους μοναχούς και τους προσκυνητές και αποτύπωσε με ένα σύνθετο και πρωτότυπο τρόπο την καθημερινή ζωή στην Μοναστική Πολιτεία, τα αρχιτεκτονικά συγκροτήματα και το φυσικό περιβάλλον.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα που αποδίδουν άγνωστες πτυχές από ένα συναρπαστικό  περιβάλλον, καθώς ο τρόπος ζωής των μοναχών διαφέρει ριζικά σε σχέση με κάθε άλλον τρόπο ζωής των ανθρώπων των πόλεων.

Ανάμεσά τους υπήρχαν νέοι και ηλικιωμένοι, Έλληνες, Αυστραλοί, Αμερικανοί, Άγγλοι. Ο κοινός τους τόπος είναι ο χριστιανικός ορθόδοξος βίος, ο οποίος βασίζεται στην αδιάλειπτη προσευχή σε ένα τοπίο που μαγεύει τόσο με τη φυσική του ομορφιά όσο και με την ομορφιά των ανθρώπινων επιτευγμάτων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη 3/7 το απόγευμα και σ’αυτήν την τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωϋσιάδης, ο αντιδήμαρχος Σερρών Χρήστος Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος του ΚΕΔΑΚ Βασίλης Χατζημιχαηλίδης κ.α.

Την Εποπτεία της Εκθεσης έχει η Δ.Μαλαμίδου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Σερρών
Ο Πρόεδρος του ΚΕΔΑΚ Βασίλης Χατζημιχαηλίδης
την Επιμέλεια ο Αναστάσιος Ντούρος Διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας

Στην εκδήλωση των εγκαινίων συμμετείχαν,  με παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια από την Ελλάδα και την Ανατολή, οι μουσικοί:

Μανώλης Παργεντάκης (λαούτο, ούτι, ραμπάλ, ταμπουρά),  Δημήτρης Αρσονιάδης (πολίτικο λαούτο, ταμπουρά), Χριστόδουλος Θεοφιλίδης (σάζι, ούτι), Έφη Πριμικυρλίδου (τραγούδι), Ελευθερία Μισσήν (κρουστά).

Οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την Εκθεση

Την Εποπτεία της Εκθεσης έχει η Δ.Μαλαμίδου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Σερρών, την Επιμέλεια ο Αναστάσιος Ντούρος Διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους:

  • Αλεξία Γεωργακάκη, αρχαιοφύλακας
  • Παναγιώτης Γρηγοριάδης, αρχαιοφύλακας,
  • Κώστας Καλογιάννης, εργατοτεχνίτης
  • Ευθαλεία Κουκουβέτσιου, συντηρήτρια
  • Νικόλαο Μπονόβα, αρχαιολόγο
  • Μαρία Σταμπούλογλου, αρχαιολόγο
  • Ζαχαρίας Χρήσιμος, εργατοτεχνίτης
  • Κώστας Χρυσαφούδης, μαρμαροτεχνίτης

Η έκθεση θα φιλοξενείται μέχρι στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ζινζιρλί Τζαμί, μην την χάσετε!!!

  • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή, Κυριακή: 10:00-14:00.
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2321021084 (Γραμματεία).