Μία φορά στα 70 χρόνια: πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο απόψε-αξίζει να το ξενυχτήσετε

Μία φορά στα 70 χρόνια: πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο απόψε-αξίζει να το ξενυχτήσετε

Μπορεί ο ήλιος να καίει, ο υδράργυρος να έχει πάρει την ανιούσα, εμείς να κάνουμε ήδη μπάνια στη θάλασσα και να αράζουμε στην παραλία με την πρώτη ευκαιρία που θα μας δοθεί το Σαββατοκύριακο αλλά, από αστρονομικής άποψης το καλοκαίρι έρχεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρα και συγκεκριμένα στις 01:34 ώρα Ελλάδος της Τρίτης, οπότε θα «μπούμε» στο θερινό ηλιοστάσιο. Είναι εκείνη η στιγμή που ο άξονας της Γης θα εμφανίζεται πλέον στραμμένος όσο πιο κοντά στον Ήλιο.

Αυτό που κάνει όμως ακόμη πιο ξεχωριστό το φετινό θερινό ηλιοστάσιο είναι πως συμπίπτει σχεδόν με την πανσέληνο (στις 02:02 ώρα Ελλάδος την Τρίτη 21 Ιουνίου). Η σύμπτωση θερινού ηλιοστασίου και πανσελήνου έχει να συμβεί εδώ και 70 περίπου χρόνια. Θα είναι δηλαδή ένα once in a lifetime!

Και κάπως έτσι ξεκινά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο ενώ την ίδια στιγμή ξεκινά ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο.

Τα ηλιοστάσια είναι δύο, το θερινό (21/6) και το χειμερινό (21/12), και οι δύο ισημερίες (20/3 & 20/9) σηματοδοτούν τις εποχές του χρόνου.

Κατά το θερινό ή βόρειο ηλιοστάσιο, ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του ουράνιου θόλου σε περιοχές πάνω στον Τροπικό του Καρκίνου και η μέρα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια.

One Response to "Μία φορά στα 70 χρόνια: πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο απόψε-αξίζει να το ξενυχτήσετε"

  1. Eugene Balas   20 Ιουνίου 2016 at 19:10

    Ένα TIP για την αποψινή βραδιά εφόσον και ο “Ανεξάρτητος” συμβουλεύει ότι <> !