Μια πρώτη πρόβα οικουμενικής κυβέρνησης;;;

Μια πρώτη πρόβα οικουμενικής κυβέρνησης;;;
Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Καλημέρα, φίλες και φίλοι και καλή Κυριακή.

Η τελευταία του Νοέμβρη που σε λίγο, ως ευδοκίμως τερματίσας, μας αποχαιρετάει. Ας ελπίσουμε ότι και ο διάδοχός του, ο Δεκέμβρης, θα είναι επιεικής απέναντί μας αποφεύγοντας τις ακραίες καταστάσεις.

Είπα επιεικής, όχι να αυτοακυρωθεί ως μήνας του χειμώνα. Όπως περίπου ζητούν οι πολιτικοί μας, από τους άλλους όμως, για να υπάρξει η πολυυμνούμενη εσχάτως συναίνεση.

Καλή και χρήσιμη η συναίνεση, αλλά όταν τη βάζει κανείς στην προκρούστεια κλίνη, την αδειάζει από κάθε περιεχόμενο. Τη συναίνεση επεδίωκε, υποτίθεται, και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με την πρωτοβουλία του να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 Το αποτέλεσμα συνοψίζεται και συμπυκνώνεται στη φράση: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Ήταν ένα αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο και αναπόφευκτο. Εκτός κι αν ήταν, όπως, επίμονα και κάθε άλλο παρά αυθαίρετα ψιθυρίζεται, κάτι πιο προχωρημένο, δηλαδή μια πρώτη πρόβα οικουμενικής κυβέρνησης, ας πούμε…

 Αν πάντως γίνει κάτι τέτοιο, θα γελάσει και τα παρδαλό κατσίκι, σήμα κατατεθέν του αείμνηστου σκιτσογράφου Φωκίωνα Δημητριάδη.

Μόνο εμείς δεν πρόκειται να γελάσουμε μ’ αυτά που θα δούμε και κυρίως θα ζήσουμε στο πετσί μας.

Για να μην παρεξηγηθώ, πάντως, προσωπικά δεν είμαι κατά των οικουμενικών κυβερνήσεων, ιδίως όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, αλλά, διάβολε, για να προκόψουν χρειάζονται υπεύθυνο και επαρκές πολιτικό προσωπικό. Και τέτοιο προσωπικό, κακά τα ψέματα, παρά τα κολοσσιαία προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν διαθέτουμε.

Στο σημείο αυτό θα σταματήσω τη γκρίνια μου. Είπαμε να σχολιάσουμε κάποιες πτυχές της επικαιρότητας, αλλά όχι να χαλάσουμε και τη διάθεσή μας κυριακάτικα… Χάθηκαν οι άλλες μέρες;