Μιχαλης Τζελέπης: Αποσύρθηκε για να… επιστρέψει η διάταξη για τα φυτοφάρμακα με ενδεικτική ημερομηνία λήξης

Μιχαλης Τζελέπης: Αποσύρθηκε για να… επιστρέψει η διάταξη για τα φυτοφάρμακα με ενδεικτική ημερομηνία λήξης
Στην απόσυρση της τροπολογίας για τα φυτοφάρμακα με ενδεικτική ημερομηνία λήξης προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν στην Επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο είχε ενταχθεί.

Η διάταξη προέβλεπε ότι φυτοφάρμακα ενδεικτικής ημερομηνίας λήξης δεν καταστρέφονται, αλλά μέσα από διαδικασίες επιστημονικής τεκμηρίωσης αποφασίζεται κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ παράλληλα καταργούσε και το πρόστιμο για την εισαγωγή και διακίνηση των προϊόντων αυτών πέραν της ημερομηνίας λήξης.
Ο αρμόδιος υπουργός απέσυρε τη διάταξη «μέχρι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες στον διάλογο των πολιτικών, που θα επιτρέψουν να συνυπάρξουν πολιτική με τεχνοκρατική προσέγγιση».
Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ε.Ε. και αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ, ωστόσο επισήμανε πως επειδή «ακούστηκαν διάφορα περί εισαγωγής ληγμένων», την αποσύρει.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η διάταξη προέβλεπε για φυτοφάρμακα ενδεικτικής ημερομηνίας λήξης ότι δεν καταστρέφονται – αλλά μέσα από διαδικασίες επιστημονικής τεκμηρίωσης αποφασίζεται κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή όχι.
«Ξέρουμε όλοι ότι το κόστος της παραγωγής αυξάνει λόγω της χρήσης των φυτοφαρμάκων», κατέληξε ο υπουργός αιτιολογώντας την αναγκαιότητα της ρύθμισης και επανέλαβε αυτή ότι προέβλεπε την υπό προϋποθέσεις χρήση των φυτοφαρμάκων με ενδεικτική ημερομηνία χρήσης.

H δήλωση του Μιχάλη Τζελέπη

Ο υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, σχετικά με την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για τα γεωργικά φάρμακα, άρθρο 35 του υπό συζήτηση Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Κυβέρνηση αφού πιάστηκε με την «γίδα στην πλάτη» σχετικά με την διακίνηση «ληγμένων φυτοφαρμάκων», στην προσπάθεια της να καταργήσει τον Ν. 4036/2012, αναγκάστηκε μετά από την σκληρή κριτική της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αποσύρει την επίμαχη διάταξη (άρθρο 35 του υπό συζήτηση Ν/Σ του Υπ. Εσωτερικών).
Συνεχίζεται η προσπάθεια από εμάς, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη για να καταλάβει επιτέλους η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι η πληθώρα των αδιεξόδων πολιτικών της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό τομέα και στον Έλληνα αγρότη.
πηγή: ypaithros.gr