Μιχάλης Τζελέπης: «Εκτός Πραγματικότητας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»

Ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών κρίνει πως Mετά τις Προγραμματικές Δηλώσεις έκλεισε πλέον ο κύκλος των αντιμνημονιακών ψευδαισθήσεων

Μιχάλης Τζελέπης:  «Εκτός Πραγματικότητας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»

Ιδιαίτερα αιχμηρός και επικριτικός απέναντι στην Συγκυβέρνηση και  την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, της Τρίτης 6-10-2015, στη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

«Μετά τις Προγραμματικές Δηλώσεις που ακούσαμε χθες, έκλεισε πλέον ο κύκλος των αντιμνημονιακών ψευδαισθήσεων, αν και οι παλιές σας συνήθειες, κύριοι της Συγκυβέρνησης, δεν ξεχνιούνται εύκολα από σας. Ακούσαμε και ακούμε και πάλι για ένα δεύτερο πρόγραμμα αόριστα, το οποίο εμένα μου θυμίζει το «δίδυμο» πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» είπε ξεκινώντας την ομιλία του απευθυνόμενος στην Συγκυβέρνηση . Απαντώντας, δε, στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης ανέφερε χαρακτηριτικά: «Από την άλλη πλευρά, ακούμε από το Βήμα αυτό Υπουργούς, λες και πρώτη φορά αναλαμβάνουν το Υπουργείο, λες και οκτώ μήνες δεν είχαν την ευθύνη υλοποίησης κυβερνητικού έργου στα Υπουργεία που και σήμερα είναι Υπουργοί». Πριν από λίγο, ακούγοντας τον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης  μου δόθηκε η εντύπωση –και έτσι είναι- πως δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας ότι η ελληνική περιφέρεια πάει να εκραγεί, ότι ο Έλληνας αγρότης σήμερα είναι μη ανταγωνιστικός, ότι με την παραγωγή του δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής, ότι δεν ξέρει πότε θα πληρωθεί ενισχύσεις, αποζημιώσεις, τα πάντα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προσγείωση στην πραγματικότητα έχει φέρει δυστυχώς και τον λογαριασμό, ο οποίος είναι βαρύς, στις πλάτες του ελληνικού λαού, με υπαιτιότητα της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ζητά σήμερα την εμπιστοσύνη μας και μάλιστα για μέτρα που ήδη εφαρμόζονται»

Στη συνέχεια, ο κ. Τζελέπης  αφού αναφέρθηκε στα «ραβασάκια» όπως χαρακτήρισε τα σημειώματα της εφορίας για την επί πλέον αύξηση προκαταβολής φόρου που ήδη καλούνται  να πληρώσουν οι αγρότες από το 27,5% στο 55% τοποθετήθηκε και για τις περικοπές των συντάξεων που όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «για πρώτη φορά από την «πρώτη φορά Αριστερά» πειράχτηκαν συντάξεις των 330 ευρώ»

Ακόμα, μίλησε και για το μείζον ζήτημα της εισροής των πρώτων υλών, καθώς, όπως ανέφερε «Οι πρώτες ύλες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο δεν μπορούν να εισαχθούν λόγω των capital controls, αλλά παράλληλα εκτινάχθηκαν και στα ύψη με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Η στάση πληρωμών και χρηματοδότησης συνεχίζεται και είναι ιδιαίτερα σκληρή στον αγροτικό τομέα.».

Απευθυνόμενος δε στον Πρωθυπουργό υπέβαλλε τα εξής ερωτήματα: «Αλήθεια, όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, για ποια ανάπτυξη μιλάτε; Για μία γενική και αόριστη, χωρίς καμία αυτοκριτική ή πρόνοια για την επίλυση του θέματος της χρηματοδότησης της παραγωγής; Και αναφέρομαι στις ενισχύσεις των αγροτών, στις αποζημιώσεις των αγροτών και στην τραπεζική χρηματοδότηση».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα ζητήματα των μη αποζημιώσεων και πληρωμών των αγροτών από τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ αντιστοίχως για τα έτη 2013 και 2014. Τόνισε ότι «για να υπάρξει «γεωργική παραγωγή για το 2016, πρέπει άμεσα να επιλυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης». Μάλιστα, ο Βουλευτής μίλησε και για την προκαταβολή των  άμεσων ενισχύσεων, και πιο συγκεκριμένα ζήτησε να μάθει  «πότε θα δοθούν τα χρήματα ειδικότερα φέτος που υπάρχει η έγκριση από τη ΕΕ για την αύξηση της προκαταβολής στο 75% δηλ του 1,5 δισεκατομμυρίου αντί του 1,1 δισεκατομμυρίου που προβλεπόταν για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Επεσήμανε, ακόμα την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020, η οποία όπως δήλωσε είναι «επιτυχία της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης με Υπουργό του ΠΑΣΟΚ και υπογράφηκε το 2013. Η δική σας συνεισφορά στη νέα ΚΑΠ δυστυχώς είναι η υπερφορολόγηση των ενισχύσεων με 20% το 2015 και 26% το 2016».

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης και στα «σχέδια βελτίωσης της περιόδου 2007-2014 από τα οποία τα μισά δεν έχουν υλοποιηθεί με ευθύνη της δικής σας Συγκυβέρνησης και η χώρα θα κληθεί να επιστρέψει σημαντικά ποσά».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής άφησε αιχμές για την ανικανότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς απευθυνόμενος ερωτήματα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε να του απαντήσει το έργο που έχει επιτελέσει ως προς το ρωσικό εμπάργκο, τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, τα σχέδια βελτίωσης το Leader, τον ΟΠΑΑΧ, τα αρδευτικά έργα, με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο που καταργεί τα 180 εκατομμύρια, τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, οι οποίες όπως δήλωσε «Από 1.500 ευρώ το ζευγάρι στην πρώτη κατηγορία πηγαίνει στα 4.500 ευρώ το χρόνο. Ποιος θα τα πληρώνει αυτά; Ποιος αγρότης;».

Τέλος, ο κ.Τζελέπης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «το κόμμα του έχοντας στενές και βαθιές σχέσεις με τον αγροτικό κόσμο και με τον κόσμο της υπαίθρου, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην πληγεί ο παραγωγικός πρωτογενής τομέας και να γλιτώσει από το φορομπηχτικό και εισπρακτικό μνημόνιο που φέρει τις υπογραφές των Τσίπρα, Καμμένου».