Μιχάλης Τζελέπης: Οι πολιτικές που δημιουργούν τσιφλικάδες και το νέο «Κιλελέρ» που έρχεται

Μιχάλης Τζελέπης: Οι πολιτικές που δημιουργούν τσιφλικάδες και το νέο «Κιλελέρ» που έρχεται

Μία ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Μορφωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων, στο Νομοσχέδιο που συζητείται στις Επιτροπές και αφορά «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ…».

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε στο άρθρο 1 του Νομοσχεδίου που αφορά συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «Το άρθρο 1 δείχνει τα αποτελέσματα του νομοθετείν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο άψε σβήσε, γιατί αναγκαζόμαστε τώρα να κάνουμε τροποποιήσεις λανθασμένων διατυπώσεων προηγούμενου νόμου που ψηφίσαμε πριν από δύο εβδομάδες του ν.4337/16.10.2015 και μάλιστα, διατάξεις που αφορούν το ασφαλιστικό και κρίνεται η τύχη χιλιάδων ανθρώπων. Περιμένω πραγματικά να γίνει πράξη αυτό που δεσμεύθηκε η Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ότι μέχρι τις 31/8/2015 δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Επίσης, ο κ. Τζελέπης πραγματοποίησε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά, λόγω και της αρμοδιότητάς του, ως τομεάρχης των Αγροτικών θεμάτων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο άρθρο 51 που καταργεί την επιστροφή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε «το άρθρο 51 καταργεί την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και αυξάνει την τιμή από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ τα 1.000 λίτρα. Πραγματικά θεωρώ ότι η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πρόχειρης και ανεπαρκούς προετοιμασίας από την πλευρά της Κυβέρνησης, για να μην το χαρακτηρίσω μία αποστροφή απέναντι στην αγροτική τάξη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν παρθεί εις βάρους του αγροτικού τομέα» και όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «αυτά που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα πραγματικά οδηγούν την αγροτική παραγωγή κάτω του νεκρού σημείου. Δηλαδή, δεν συμφέρει τον Έλληνα αγρότη, τον μικρομεσαίο παραγωγό να παράξει, γιατί δεν θα καλύπτει τα έξοδά του από τα έσοδα της δουλειάς του. Αυτό που μας οδηγεί; Μας οδηγεί; Αν λάβουμε υπόψιν παράλληλα ότι η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020, που έχουμε αποδεχθεί ως χώρα θεωρεί ότι δικαιούχος δικαιωμάτων είναι αυτός που παράγει, όταν ο μικρομεσαίος αγρότης δεν θα έχει ένα εισόδημα που θα τον κρατήσει στην ελληνική περιφέρεια να συνεχίσει την παραγωγή του, τότε θα αναγκαστεί να δώσει τα δικαιώματά του και να πουλήσει τις ενισχύσεις και να νοικιάσει τη γη του στους μεγαλοπαραγωγούς. Δηλαδή, πραγματικά η πρώτη φορά Αριστερά δημιουργεί και πάλι, μετά από δεκάδες χρόνια, μεγαλοτσιφλικάδες και θα προκαλέσετε δυστυχώς το νέο «Κιλελέρ», το οποίο έρχεται»

Απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα: «Γιατί δεν εφαρμόζετε το αγροτικό πετρέλαιο; Δεν αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν». Να συμφωνήσουμε να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου, να εξειδικεύσουμε ανά παραγωγό, ανά καλλιέργεια, ανά μέγεθος παραγωγού σύμφωνα με το ΟΣΔΕ και να εφαρμόσουμε το αγροτικό πετρέλαιο, όπως είναι στην Ιταλία, στη Γαλλία με την κάρτα αγρότη, ανάλογα με τη δήλωση ΟΣΔΕ να έχει και τα αντίστοιχα λίτρα πετρελαίου για την καλλιέργειά του. Να είμαστε ανταγωνιστικοί, να βγούμε επιθετικά για να μη λέτε ότι όλα τα απορρίπτουμε και ότι είμαστε παντού αρνητικοί».

Με έντονα αντιπολιτευτικούς τόνους, ο κ. Τζελέπης τόνισε: «θα σας θυμίσω μόνο ότι στις 20/6, αυτά τα μέτρα ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας, ο κ. Αποστόλου τα χαρακτήρισε «ταφόπλακα» του αγροτικού κόσμου. Εγώ δεν θα ήθελα κανένας πολιτικός να έχει το ρόλο του «νεκροθάφτη» για τον αγροτικό τομέα, γιατί έχει εθνική διάσταση η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο άρθρο 52 του Νομοσχεδίου που όπως υπογράμμισε: «επί της ουσίας αυξάνετε το μειωμένο συντελεστή στη μικρή και μεσαία ζυθοποιία, που εγώ θα τη συνδέσω και αυτή με τον αγροτικό τομέα, γιατί την πρώτη ύλη αυτές οι μικρές περιφερειακές ζυθοποιίες την παίρνουν με τοπικά συμβόλαια που κάνουν με τους παραγωγούς τους, στην περιφέρεια, για να τους δίνουν την πρώτη ύλη. Αν είναι δυνατόν, κάθε τι που θέλουμε για την ανάπτυξη, που θέλουμε να στηρίξουμε τους μικρομεσαίους, τις μεταποιητικές βιομηχανίες, εμείς τις οδηγούμε, στηρίζοντας τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια, σε κλείσιμο. Τότε να μην απορούμε   πώς φτάσαμε ως χώρα εδώ και  πώς βολοδέρνουμε για το πώς θα βγούμε από την κρίση».