Μηνιγγίωμα και γλοιοβλάστωμα – Πως αντιμετωπίζονται με επιτυχία και πόσο επικίνδυνοι είναι;

Μηνιγγίωμα και γλοιοβλάστωμα – Πως αντιμετωπίζονται με επιτυχία και πόσο επικίνδυνοι είναι;

Οι όγκοι εγκεφάλου αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία της νευροχειρουργικής, οι οποίοι ανάλογα με την συμπεριφορά τους διαχωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις.

Συμπτώματα

Στα πιο συχνά συμπτώματα της παρουσίας ενός όγκου περιλαμβάνονται οι επιληπτικές κρίσεις, καθώς και ναυτίες, πονοκέφαλοι και η προοδευτική αλλοίωση της μνήμης αλλά και της προσωπικότητας. Στην αρχή ο όγκος εγκεφάλου, παρουσιάζει μία ασυμπτωματική κατάσταση μέχρι να αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις και να χρειαστεί άμεση παρέμβαση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο νευροχειρουργός εγκεφάλου. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται διαφέρουν κατά πολύ, καθώς ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου εκδηλώνουν και τα ανάλογα συμπτώματα. Μερικοί από τους πιο συχνούς όγκους είναι το μηνιγγίωμα και το γλοιοβλάστωμα.

Το μηνιγγίωμα είναι συχνά καλοήθης όγκος, ο οποίος προέρχεται από τις μήνιγγες, τα εξωτερικά περιβλήματα του εγκεφάλου. Η εκδήλωσή του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που θα χτυπήσει. Τα νευρολογικά συμπτώματα με αδυναμία στις κινήσεις, τα γενικά συμπτώματα, οι ψυχικές διαταραχές και οι επιληπτικές κρίσεις είναι αυτά που εμφανίζονται.

Ένας άλλος όγκος που μπορεί να εμφανιστεί στον εγκέφαλο είναι το γλοιοβλάστωμα, το οποίο παρουσιάζει υψηλό βαθμό κακοήθειας. Σαφής αιτιολογία δεν έχει βρεθεί, παρά μόνο αναφορές μέχρι τώρα.

Για την σαφή διάγνωση της φύσης του όγκου απαιτείται βιοψία και μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία των όγκων αυτών, ακόμα κι αν η οριστική θεραπεία είναι αδύνατη,  βοηθάει η παρηγορητική σκοπιά. Αυτό επιτυγχάνεται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής, με μεγαλύτερη επιβίωση.

Το χειρουργείο σίγουρα αποτελεί μία αποτελεσματική λύση στην αφαίρεση ενός μεγάλου μέρους του όγκου. Στην μετέπειτα πορεία του ασθενούς, στυλοβάτη αποτελεί η ακτινοθεραπεία, η οποία μπορεί να περιορίσει το εναπομείναν μέρος του όγκου. Επίσης συμβάλλει στο να αρχίσει να υποτροπιάζει. Η ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία αποτελούν ένα πολύ σημαντικό σκαλοπάτι για την καλυτέρευση των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες μέσα από το ιατρικό site του ειδικού νευροχειρουργού εγκεφάλου στην Αθήνα  Dr.Ρολογή .