Μισαλλοδοξία μερικών γονέων στο Σκούταρι για την φοίτηση 10 προσφυγόπουλων στο Δημοτικό Σχολείο

Μισαλλοδοξία μερικών γονέων στο Σκούταρι για την φοίτηση 10 προσφυγόπουλων στο Δημοτικό Σχολείο

Ξενοφοβικές αντιδράσεις σχετικά με τη φοίτηση προσφυγόπουλων στο Δημοτικό σχολείο στο Σκούταρι εκφράζει μειοψηφία γονέων με ξεκάθαρα ρατσιστικά επιχειρήματα επιχειρώντας να δημιουργήσουν ζήτημα για το συνταγματικό δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και οταν μάλιστα οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες έχουν ενταχθεί κανονικά στην κοινωνία της πόλης, χωρίς τη δημιουργία προβλημάτων.

Ενημέρωση τον Σεπτέμβριο, χωρίς αντιδράσεις

Στο Σκούταρι οι συζητήσεις για την φοίτηση των προσφυγόπουλων ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη όπου με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών μαζί με τους συντονιστές εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και τη διευθύντρια του σχολείου σε σχετική συνάντηση ενημέρωσαν τους γονείς για τα μόλις 10 προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στα πρωινά τμήματα του δημοτικού σχολείου και σε ξεχωριστές αίθουσες διδασκαλίας , αφου αυτά ακολουθούν τα προγράμματα φοίτησης της ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Ένταξης Προσφύγων) .

«Εμείς τους ενημερώσαμε τι πρέπει να γίνει, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση τότε. Πριν 15 μέρες πραγματοποιήθηκε μια γενική συνέλευση γονέων όπου εκφράστηκαν διαφωνίες και ανησυχίες που είχαν να κάνουν με ανυπόστατα ζητήματα, όπως αν τα υπόλοιπα παιδιά θα γίνουν μουσουλμάνοι, αν έχουν κάνει εμβόλια,  αν κινδυνεύει ο ψυχισμός των μαθητών κ.α. Εκεί προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες των γονέων και φύγαμε με την εντύπωση ότι τα πράγματα θα κυλούσαν ομαλά»

αναφέρει ο Ξενοφώντας Παπασταμόπουλος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε δηλώσεις τους στον ραδιφωνικό σταθμό «Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.

Συλλογη υπογραφών και εξώδικο ενάντια στη φοίτηση των παιδιών

Την επόμενη εβδομάδα οι εξελίξεις άρχισαν να προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία καθώς μια μειοψηφία γονέων διακινούσε έντυπο στο Σκούταρι που καλούσε τους γονείς να απαντήσουν αν δέχονται ή όχι τους πρόσφυγες και άρχισαν να συλλέγουν υπογραφές ενάντια στην φοίτηση των παιδιών.

Στη συνέχεια έστειλαν υπόμνημα –εξώδικο στον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας το οποίο κοινοποιήθηκε στον δήμαρχο και στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών στο οποίο δηλώνουν ότι από την φοίτησή των παιδιών κινδυνεύει το σχολείο να μετατραπεί σε… «προσφυγικό» και ότι δεν θέλουν ούτε τώρα αλλά ούτε και ποτέ να φοιτήσουν προσφυγόπουλα στο σχολείο του Σκουτάρεως!

Προτείνουν μάλιστα έναν πλήρη εγκλωβισμό των μικρών παιδιών στη δομή φιλοξενίας με τάξεις που θα φτιαχτούν εκεί χωρίς να έχουν επαφή με την κοινωνία.

«Σας επισημαίνουμε ότι ο ψυχισμός των παιδιών τόσο των δικών μας όσο και των μαθητών που προγραμματίζεται να φοιτήσουν είναι ευαίσθητος και η ξαφνική εισδοχή τους σε ένα περιβάλλον που δεν έχει προετοιμαστεί για αυτό θα προξενήσει ασφαλώς προβλήματα και στα παιδιά μας και στα παιδιά των προσφύγων.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι μαθητές αυτής της ηλικίας  εκλαμβάνουν το νέο και το άγνωστο με έναν δικό τους τρόπο που ποικίλλει και δεν μπορεί να προβλεφθεί και τρομάζουμε στη σκέψη ότι ένα πρωί θα εισέλθουν στην αυλή του σχολείου δέκα νέοι μαθητές, χωρίς να έχει γίνει καμία ενημέρωση στα παιδιά μας για αυτούς»

αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενό του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Σκουτάρεως προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δυο χρόνια φοιτουν προσφυγόπουλα σε σχολεία της πόλης χωρίς πρόβλημα

Να σημειωθεί ότι τα δέκα μόλις παιδιά που θα φοιτήσουν στην τρίτη και στην τετάρτη τάξη του δημοτικού προέρχονται από την δομή φιλοξενίας προσφύγων των Σερρών  (όπου σε ποσοστό 99% είναι Κούρδοι πρόσφυγες της φυλής Γεζίντι) ενώ ήδη σε διάφορα δημοτικά και Γυμνάσια σχολεία των Σερρών εντάχθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια 350 παιδιά στις 3 βαθμίδες εκπαίδευσης  χωρίς κανένα πρόβλημα, με την κοινωνία της πόλης να τους αγκαλιάζει.

Ο κ. Παπασταμόπουλος τόνισε ότι θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις μεμονωμένες αυτές αντιδράσεις.

«Την Παρασκευή τα σχολεία θα ανοίξουν για όλα τα παιδιά. Αποτελεί συνταγματική μας υποχρέωση η εκπαίδευση όλων των παιδιών που ζουν στην ελληνική επικράτεια. Διαχρονική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι τα σχολεία είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα στο Σκούταρι που δεν θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος. Έγνοια μας είναι οι νέοι μαθητές να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αφήσουν πίσω τον όλεθρο του πολέμου και τον ανηλεή πόλεμο που δέχθηκαν οι Γεζίντι από τους ISIS.

Από την διαδικασία αυτή μόνο να κερδίσουν θα έχουν οι υπόλοιποι μαθητές και μαθήτριες καθώς μέσα από τα νέα τους βιώματα θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους και θα αναπτύξουν το αίσθημα της συνύπαρξης»

Οι διαμαρτυρίες στην έναρξη μόνο προβλήματα στα μαιδιά θα δημιουργήσουν

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς έχουν ενημερωθεί ότι ενδεχόμενες διαμαρτυρίες δικές τους μόνο κακό θα προκαλέσουν στα δικά τους παιδιά καθώς το σχολείο πρέπει «να συνδέεται με την ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας».

«Είμαστε σε μια φάση κανιβαλισμού της κοινωνίας και πρέπει να αναδείξουμε το σχολείο ως τόπο συναδέλφωσης και αλληλεγγύης. Το μήνυμα αυτό θέλουμε να περάσουμε και στους ντόπιους και στους πρόσφυγες μαθητές: ότι είμαστε λαός με πολύ τραυματικές εμπειρίες και δεν μπορώ να καταλάβω πως με μία γραμμή διαγράφουν αυτό το παρελθόν, στάση που δεν ταιριάζει ούτε στον πολιτισμό μας ούτε στην ιστορία μας»

καταλήγει.