“Το μνημείο του Λέοντα στην Αμφίπολη” στο Τζιτζιρλί Τζαμί των Σερρών

“Το μνημείο του Λέοντα στην Αμφίπολη” στο Τζιτζιρλί Τζαμί των Σερρών

Μια εξαιρετική βιβλιο-παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 7/6, στο επιβλητικό Τζιτζιρλι Τζαμί στο κέντρο της πόλης των Σερρών.

Το βιβλίο του Oscar Broneer “Το Μνημείο του Λέοντα στην Αμφίπολη”! παρουσιάστηκε στο σερραϊκό κοινό από την φιλόλογο κυρία Σύλια Ζέττα, που καθήλωσε τους παριστάμενους που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο.

Μετάφραση μετά από… 76 χρόνια!

Έπρεπε να περάσουν 76 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου The Lion Monument at Amphipolis (1941) του φιλέλληνα και Αρχαιολόγου Oscar Broneer  στα Αγγλικά για να μεταφραστεί επιτέλους στα Ελληνικά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Όσκαρ Μπρονέρ (1894- 1992) ήταν Αμερικανός σουηδικής καταγωγής διαπρέψας αρχαιολόγος για τις εργασίες του στην Αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα στην αρχαία Κόρινθο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή το 1992.

Δίδαξε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και εργάστηκε για πολλά χρόνια στις ανασκαφές της αρχαίας Κορίνθου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 εργάστηκε στη Βόρεια Ελλάδα και περιέγραψε την εκ νέου θεώρηση σχετικά με την ανέγερση του μνημειακού Λέοντος της Αμφιπόλεως σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1941.

Το βιβλίο

Το βιβλίο περιέχει σημαντικές φωτογραφίες από την εύρεση του επιβλητικού γλυπτού σε κομμάτια, στις όχθες του Στρυμόνα καθώς και από την αναστήλωσή του,  χάρη σε πρωτοβουλία του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Λίνκολν ΜακΒη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους.

Για να μεταφραστεί το βιβλίο στα Ελληνικά έπρεπε να προηγηθεί η πρωτόγνωρη αρχαιολογική ανακάλυψη του μνημείου του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, και να βρεθεί ένας εκδοτικός οίκος, ο «ΑΡΜΟΣ» του σερραϊκής καταγωγής εκδότη Γιώργου Χατζηιακώβου

Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Αρμός, η Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών, η Εταιρία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών.

Τίμησαν με την παρουσία τους

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης, ο Περιφετειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημ. Νόττας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Σερρών Στ. Φωτιάδης.

Απολογισμός

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ως απολογισμό της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών κυρία Σύλια Ζέττα στη σελίδα της στο facebook:

Αγαπητοί φίλοι
“Το να παρουσιάζεις ένα βιβλίο για τον Λέοντα της Αμφιπόλεως δεν σου δίνει απλά μία μοναδική ευκαιρία να ψηλαφήσεις την Ιστορία σου! …Σου προσφέρει το μοναδικό προνόμιο να καθρεφτιστείς με τις παιδικές μνήμες σου και να αναβαπτιστείς σε θύμησες, σε θρύλους και σε εικόνες ξεθωριασμένες σιγά-σιγά από τον χρόνο, παντοτινά όμως επίκαιρες και ζωογόνες! Και αυτό από μόνο του κάνει το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα μοναδικό” 
Ευχαριστώ θερμά την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας της πόλης των Σερρών και προσωπικά τον Πρόεδρο της κ. Δημ. Δημούδη, το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης μου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών αλλά και τον συμπατριώτη κ. Γιώργο Χατζηιακώβου εκδότη του ΑΡΜΟΥ για την εξαιρετική τιμή να μου εμπιστευτούν την παρουσίαση του μεταφρασμένου βιβλίου πλέον “Το μνημείο του Λέοντα στην Αμφίπολη” .που πραγματοποιήθηκε στον μοναδικό και επιβλητικό χώρο του Τζιτζιρλί τζαμί. 
Αφήνοντας τον Λέοντα στη βιβλιοθήκη μου πλέον… εύχομαι να χαράχτηκαν οι στίχοι της ψυχής μου με τους οποίους έκλεισα την ομιλία μου… στον άυλο χρόνο της μνήμης…. 

“Στέκεις ακοίμητος φρουρός
Αγέρωχος στα βάθη των αιώνων
Μα είναι τώρα δα ίσως η στιγμή να ανοίξει η σχισμή 
Και να εγερθεί στο ΦΩΣ η θωριά των ηγεμόνων”

 

Στοιχεία για το βιβλίο:

  • Εκδότης: Εκδόσεις Αρμός
  • μετάφραση της Σόφης Παπαγεωργίου
  • ISBN13: 978-960-527-995-0             Σελίδες: 216
  • Ημ/νία Έκδοσης: Μάρτιος/2017    Μέγεθος: 17*24
  • Τιμή καταλόγου: 15,00 ευρώ

 

Εδώ μπορείτε να δείτε την πρώτη έκδοση του βιβλίου (1941) στα Αγγλικά