Κινητοποίηση των φυσικοθεραπευτών σε όλη την Ελλάδα, από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Κινητοποίηση των φυσικοθεραπευτών σε όλη την Ελλάδα, από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Μετά και τους φαρμακοποιούς, που ανέστειλαν την πίστωση στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ανακοινώθηκε σήμερα, ότι από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 προχωρούν και οι φυσικοθεραπευτές έπειτα από απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών αποφάσισε την πραγματοποίηση κινητοποίησης, υλοποιώντας τις αποφάσεις της Γ.Σ. των Αντιπροσώπων του στις 10 και 11/11/2012, για μεν την Περιφέρεια, την Παρασκευή, 30/11/2012, από τα Περιφερειακά Τμήματά του, και για την Αττική, την Δευτέρα, 3/12/2012 και ώρα 10.00 στα κεντρικά γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Κηφισίας 39, Μαρούσι.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

  • Αλλαγή του τροποποιημένου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 3054/΄Β/18.11.2012), με τον οποίο και προβλέπεται η μείωση της φυσικοθεραπευτικής δαπάνης κατά 40% και με τον οποίο ευνοούνται τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, θίγοντας συγχρόνως μεγάλη μερίδα πασχόντων συνανθρώπων μας που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (Παραπληγίες, ημιπληγίες κλπ). 
  • Άμεση καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ από τον Ιούνιο και τήρηση του όρου της σύμβασης για εξόφληση εντός 45 ημερών 
  • Καταβολή της παρακράτησης του 10% μέχρι σήμερα και κατάργηση του μέτρου αυτού, αφού η εκκαθάριση των παραπεμπτικών φυσικοθεραπείας γίνεται άμεσα 
  • Απόδοση των παλαιών χρεών(2010-2011) από τα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς «κούρεμα» 
  • Συμψηφισμός των οφειλομένων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία με τις οφειλές των μελών μας προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς 
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τον ΕΟΠΠΥ και τον Κανονισμό Παροχών για την ελεύθερη επιλογή φυσικοθεραπευτή από τον ασφαλισμένο 
  • Σύμβαση με όλους τους φυσικοθεραπευτές 

Τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών θα προβούν σε αναστολή των συμβάσεων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., από 3/12/2012 και μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Τ Σερρών σας καλεί σε συνέντευξη τύπου στο Ξενοδοχείο Galaxy την Παρασκευή 30-11-2012 στις 12:30.

Δήλωση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
Σε δήλωσή της η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά αναφέρει: «Οι φυσικοθεραπευτές σε όλη τη χώρα αποφάσισαν να αναστείλουν τη σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι κινητοποιήσεις του κλάδου οφείλονται στο γεγονός, ότι είναι απλήρωτοι από τον Ιούνιο, ενώ τους οφείλονται και χρήματα από την προηγούμενη διετία.
Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίσουν, γιατί προέκυψε όλη αυτή η νέα αναστάτωση.
Στις 6 Οκτωβρίου 2012, είχα συνάντηση με τον κ. Λυμπερίδη Πέτρο, Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Σερρών και τον Ταμία του Δ.Σ. κ. Καρδιτσά Βασίλειο, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου στη χώρα. Στη συνάντηση εργασίας, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση, προτάθηκε ακόμη και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, προκειμένου το Υπουργείο να υλοποιήσει την πρόταση του για τη σύσταση κοινής επιτροπής, που είχε γίνει αποδεκτή από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και αυτό αφορούσε και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών για την υγεία.
Όχι μόνο αρνήθηκαν να απαντήσουν στην Ερώτησή μου (Αριθ. Πρωτ. 2647/08.10.2012), όχι μόνο αρνήθηκαν να συστήσουν την επιτροπή, που οι ίδιοι ανακοίνωσαν, όχι μόνο αρνήθηκαν ουσιαστικά να συζητήσουν τις προτάσεις για τον περιορισμό της σπατάλης, που πρότεινε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών αλλά απεναντίας, εντελώς αυθαίρετα, καταστρατηγώντας ακόμη και δικές τους επιλογές, αποφασίζουν, περικόπτουν αλλά και οδηγούν τον μικροεπαγγελματία Φυσικοθεραπευτή στην έσχατή του επιλογή, την αναστολή δηλαδή της πίστωσης στους ασφαλισμένους.
Οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που έχουν ανάγκη αποθεραπείας με φυσικοθεραπείες θα πρέπει να τις πληρώνουν από την τσέπη τους, αν βέβαια έχουν τα χρήματα.
Η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να μην αποδεχτούν προτάσεις που αποδεδειγμένα περιορίζουν το κόστος της Φυσικοθεραπευτικής δαπάνης έχει να κάνει με τα όσα ήδη έχουν προαποφασίσει και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων, να μετακυλήσουν δηλαδή το βάρος στον ασφαλισμένο.
Οι 2.100 συμβεβλημένοι εργαστηριούχοι φυσικοθεραπευτές με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που πρότειναν ρεαλιστική περικοπή των δαπανών 38%, ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας, και να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών και η μείωση της σπατάλης οδηγούνται στο απόσπασμα, προκειμένου να στηριχθεί μια ολιγομελή ομάδα παρόχων υγείας.
Αλλιώς μας τα ‘λεγες παπά, πριν σε χειροτονήσουν».