Μοχλός ανάπτυξης για τις τοπικές οικονομίες ο Συνεταιριστικές Τράπεζες

Μοχλός ανάπτυξης για τις τοπικές οικονομίες ο Συνεταιριστικές Τράπεζες

Μερίδια αγοράς που φτάνουν το 20% στις περιοχές που δραστηριοποιούνται έχουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο πρόεδρος  της  Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών  Ελλάδας και πρόεδρος  της  Παγκρήτιας κ. Νίκος  Μυρτάκης μιλώντας σε συνέδριο για τις συνεταιριστικές τράπεζες , παρουσία  του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και  Ανάπτυξης κ. Γιάννη  Δραγασάκη.

Όπως είπε ο κ. Μυρτάκης στο σύνολο της χώρας το μερίδιο αγοράς διαμορφώνεται  στο 1%, ωστόσο υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο τους στη στήρικη των ΜμΕ. Τόνισε ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν  χρηματοδοτήσει το 15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας καθώς το δανειακό  χαρτοφυλάκιο τους είναι προσανατολισμένο κατά 85% στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις  με τις  χορηγήσεις να διατηρούνται σε θετικό πρόσημο για τις συνεταιριστικές τράπεζες σε αντίθεση με το εγχώριο τραπεζικό  σύστημα που παρουσίαζε αρνητικό πρόσημο.

Αύξηση εμπιστοσύνης

Την ίδια ώρα οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 7,5%  και τα ίδια κεφάλια  σημείωναν αύξηση κατά 18% τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Ο χάρτης των συνεταιριστικών τραπεζών περιλαμβάνει 9  που διαθέτουν 110  καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και απασχολούν συνολικά 907 άτομα. Πάντως σημειώνεται ότι η Παγκρήτια αλλα καη Τράοεζα Χανίων κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στην Αθήνα με έναοιγμα νέων καταστημάτων σε κομβικά σημεία (σύνταγμα, Κλαυθμώνος).

Παράλληλα ο  πρόεδρος της  Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών  διευκρίνισε  ότι οι 4 τράπεζες (μεταξύ αυτών Η συνεταιριστική Σερρών με την αντίστοιχη της Πιερίας) στη Βόρεια  Ελλάδα  έχουν  ξεκινήσει  τη διαδικασία συγχωνεύσεων και μέχρι  τέλους  του έτους θα   υλοποιούνται σταδιακά διαδικασίες αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Πάντως ο   κ. Νίκος Μυρτάκης  ανέφερε ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες  πρέπει να αντιμετωπισθούν συνολικά  και στρατηγικά ως θεσμός από την πολιτεία  ως θεσμός που συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη στήριξη των ΜμΕ. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναγνωρίσει τη στήριξη  του αντιπροέδρου  της κυβέρνησης  κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Από την  πλευρά ο  αντιπρόεδρος  της  κυβέρνηση και  υπουργός  Οικονομίας  και  Ανάπτυξης  κ.  Γιάννης  Δραγασάκης  αναφέρθηκε  στο σημαντικό  ρόλο των συνεταιριστικών  τραπεζών καθώς  υπάρχει  υπερ-συγκέντρωση  των συστημικών τραπεζών. Μάλιστα είπε ότι οι  συνεταιριστικές  μορφές  οργάνωσης δεν αποτελούν  υπόλειμμα  του παρελθόντος  αλλά πρόδρομες  μορφές του μέλλοντος.

Μικροπιστώσεις

Ο κ.  Δραγασάκης  ανακοίνωσε  ότι τις  επόμενες   ημέρες  θα υπάρξει κοινή  υπουργική απόφαση που θα   προσδιορίζει  τα κεφαλαιακά  διαθέσιμα  του δημοσίου που σήμερα  πηγαίνουν στην Τράπεζα  της Ελλάδος να αξιολογηθούν εξετάζοντας την ευστάθεια του συστήματος. Επίσης έκανε αναφορά  για τη δημιουργία Ταμείου υποδομών με κεφάλαια  ύψους 1 δις. ευρώ  και τη δημιουργία  επενδυτικών  ταμείων τα οποία κατά 50%  θα χρηματοδοτηθούν από το Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% από  ιδιωτικούς  πόρους.

Ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση  των μικροπιστώσεων  αναφερόμενος  ο κ. Δραγασάκης  στα επενδυτικά ταμεία  είπε  ότι θα έχουν σκοπό να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες που ρύθμισαν τα χρέη τους μέσα  από τον Εξωδικαστικό  Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών και  χρειάζονται κεφάλαια  κίνησης για  να αντιμετωπίσουν  τις νέες  προκλήσεις.

Τις  επόμενες  ημέρες  θα  υπάρξει  νομοθετική πρωτοβουλία  για την  δημιουργία Αναπτυξιακής  Τράπεζας σε συνεργασία με τους  Γάλλους.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκε και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος παρουσιάζονται το προφίλ των Συνεταιριστικών Τραπεζών σημείωσε ότι διαθέτουν ενεργητικό μόλις 2,6 δις. ευρώ, 2 δισ. χορηγήσεις και 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεις.  Είναι πρόδρομος για την ανάπτυξή του είπε σημειώνοντας ότι μια από τις προκλήσεις τους είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που έχουν,

Οκ. Hervé Guider, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών που  παραβρέθηκε  στο συνέδριο  είπε ότι πιο πολύ παρά ποτέ διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης των συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας. Στην ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αποφυγή αποκλεισμών από το πιστωτικό σύστημα των μικρότερων επιχειρηματικών μονάδων και στην προώθηση της συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης αναφέρθηκαν στο συνέδριο οι κ. κ. Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της ΕΣΕΕ και Γεώργιος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Γιώργος Αλεξάκης