Μονομερή ενέργεια; για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Μονομερή ενέργεια; για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Μετά το ναυάγιο στο EWG, καθώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα του ζητήματος διαμόρφωσης νέου πλαισίου για την προστασία των «κόκκινων» δανειοληπτών και την αποδέσμευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, το θέμα τίθεται στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα.

Βέβαια το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι στις 5 Απριλίου, καθορίζει έναν ακόμη κύκλο συνομιλιών καθώς και η έλευση των θεσμών την 1η Απριλίου.

Πρόοδος αλλά…

Κοινός παρονομαστής της ελληνικής πλευράς και δανειστών είναι ότι έχει καταγραφεί πρόοδος ωστόσο μένουν πολλά ακόμη να διασαφηνιστούν.

Μέχρι στιγμής υπάρχει σύγκλιση ως προς τα 250.000 ευρώ, δηλαδή το όριο για την αντικειμενική αξία του ακινήτου απο στεγαστικά δάνεια.

Αν το δάνειο είναι επαγγελματικό υπάρχει σύγκλιση στα 175.000 ευρώ, για την πρώτη κατοικία ως ενέχυρο.

Επίσης έχει κατέβει το όριο για τις καταθέσεις που μπορεί να έχει ένας δανειολήπτης ενώ συζητείται το αν το υπόλοιπο του κόκκινου δανείου, που θα μπαίνει σε ζώνη προστασίας, θα περιλαμβάνει τόκους και κεφάλαιο.

Δηλαδή οι θεσμοί πιέζουν το ληξιπρόθεσμο ύψος του δανείου και συνολικά να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ, ενώ σε ότι αφορά τις καταθέσεις των δανειοληπτών, θέλουν να είναι κάτω από τις 25.000 ευρώ.

Όλα αυτά με τη προϋπόθεση η αντικειμενική αξία της υπολοίπου ακίνητης περιουσίας πιέζουν να είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Μέχρι την ώρα σύνταξης του κειμένου παραμένει άγνωστο εάν η Κυβέρνηση θα κινηθεί μονομερώς, φέρνοντας την επίμαχη τροπολογία στη Βουλή, με ότι σημαίνει αυτό.

Για την ώρα υπάρχει κυβερνητική βούληση να κατατεθεί το νομοσχέδιο ώστε να κερδίσει χρόνο μέχρι τις 5 Απριλίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι μπορεί και μετά να υπάρξουν βελτιώσεις κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς.

Advertisements