Μούγκα στα ταμ-ταμ για ελληνο-κινεζικό πόλεμο!

Μούγκα στα ταμ-ταμ για ελληνο-κινεζικό πόλεμο!

Του [Νίκου Φαλαγκάρα]

Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Καλημέρα σας, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, και καλή βδομάδα.

Στο τσαφ αποφύγαμε έναν ελληνο-κινεζικό πόλεμο τη βδομάδα που μας πέρασε. Κι αυτό χάρις στη σωτήρια επέμβαση του Θεού της Ειρήνης…

Για ένα λιμάνι η αιτία, μιας και για τα ωραία μάτια της Ελένης μόνο ένας Τρωικός πόλεμος θα μπορούσε να γίνει… Ευτυχώς επικράτησαν εκατέρωθεν ψυχραιμότερες σκέψεις και αποφάσεις.

Έτσι η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα όχι απλώς πραγματοποιήθηκε, αλλά αναμένονται και πλούσιοι καρποί.

 Ίδωμεν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το καλάθι που θα κρατάμε καλό θα είναι να είναι μικρό. Μόλις που χρειάζεται να σημειώσουμε ότι κανείς, σ’ αυτόν τον κόσμο –από καταβολής του- δεν χαρίζει τίποτα και σε κανέναν χωρίς να κερδίσει πρώτα ο ίδιος. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, ο ισχυρότερος, κρατώντας για τον εαυτό του τη μερίδα του λέοντος.

Η συζήτηση περί απλής αναλογικής, στη χώρα μας, είναι μια πολύ παλιά και πονεμένη ιστορία. Ανεξάρτητα από το τι σκέφτεται ή σχεδιάζει η παρούσα κυβέρνηση, είναι ένα ζήτημα διαρκώς επίκαιρο και με δεδομένο πια ότι η εκλογική δύναμη των πολιτικών κομμάτων τείνει να παγιωθεί σε ποσοστά που πολύ απέχουν από το να αγγίξουν την αυτοδυναμία, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, εκτός από πράξη δικαιοσύνης, είναι και αναπόφευκτη ανάγκη.

 Η χώρα από ‘δω και πέρα, θέλουμε δε θέλουμε, θα κυβερνιέται με τη συνεργασία περισσότερων –συγγενών πολιτικά- δυνάμεων.

Ο μπαμπούλας της ακυβερνησίας μπορεί να προβάλλεται και πάλι, ιδίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ο αρχηγός της τη χαρακτήρισε «εγκληματική»), αλλά σε λίγο δεν θα τον παίρνουν στα σοβαρά ούτε τα μικρά παιδιά.

Προσωπικά, επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι η απλή αναλογική θα καθιερωθεί και θα είναι «ντάλα μεσημέρι», για να χρησιμοποιήσω τη φράση που είχε πει στη Βουλή ο αείμνηστος Κώστας Λουλές αναφερόμενος στην ανάγκη και τη βεβαιότητα ότι η Εθνική Αντίσταση θα αναγνωριστεί κι ας την αρνούνταν ως το τέλος πεισματικά η –υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ- Νέα Δημοκρατία.