Μουσικό Σχολείο Σερρών: Λήξη σχολικής χρονιάς με απολογισμό των δράσεων και εκδηλώσεων που οργάνωσε

Μουσικό Σχολείο Σερρών: Λήξη σχολικής χρονιάς με απολογισμό των δράσεων και εκδηλώσεων που οργάνωσε

μουσικό σχολείο σερρώνΟ Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σερρών Γεώργιος Βουδούρης, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2013/2014, επιχειρεί να κάνει έναν απολογισμό των πλούσιων δράσεων κι εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο από τους μαθητές και τους διδάσκοντες την χρονιά που μας πέρασε.

Στον απολογισμό του αναφέρει:

Άλλη μία σχολική χρονιά έλαβε τέλος και το Μουσικό Σχολείο Σερρών σε πείσμα των καιρών, της γενικής απογοήτευσης και δυσθυμίας  εξακολουθεί να υπηρετεί με συνέπεια και ενθουσιασμό το όραμα ενός καλύτερου κόσμου. Με την πεποίθηση ότι αυτή η διεκδίκηση μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο μέσα από την παροχή μιας ουσιαστικής ανθρωπιστικής παιδείας, επενδύει στην προσφορά υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού έργου τόσο στη γενική  όσο και στη  μουσική παιδεία.

μουσικό σχολείο_Σερρών_logoΤο Μουσικό Σχολείο Σερρών και τη φετινή χρονιά  υλοποίησε ένα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων, οι οποίες είχαν ως στόχο τη συμπλήρωση του προγράμματος σπουδών και την υποστήριξη της επιστημονικής, κοινωνικής και πολιτισμικής διάστασης του εκπαιδευτικού έργου. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούσαν στην εφαρμογή καινοτομιών, στη συμμετοχή των μαθητών σε προαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σε πολιτιστικές δραστηριότητες καθώς και στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία με μουσικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Αναλυτικότερα για το σχολικό έτος 2013-2014 υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις και εκδηλώσεις:

14-10-2013 Διοργάνωση για δεύτερη συνεχή χρονιά του διαγωνισμού euroscola, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές από όλο το νομό Σερρών. Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και η ευαισθητοποίησή τους στο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης.

5-11-2013 Οργάνωση σεμιναρίου από το ΚΕΣΥΠ με θέμα: «Ανάπτυξη   δεξιοτήτων  επικοινωνίας».    

19-12-2013 Διοργάνωση Χριστουγεννιάτικης γιορτής και Βazaarμε σκοπό την οικονομική ενίσχυση άπορων μαθητών του σχολείου μας. Συγκέντρωση τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο του ΣΟΦΠΣΥ και του Δ. ΣΕΡΡΩΝ.

20-12-2013 Συνδιοργάνωση με το 5ο Γυμνάσιο Σερρών θεατρικής παράστασης με τίτλο: «Οίκος Ευγηρίας – Το παυσίλυπον».

22–12–2013 Διοργάνωσησυναυλίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ορφέα Σερρών με παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων από τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Μ.Σ.Σ.

31-1-2014 Διοργάνωση ημερίδας από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου με θέμα τη σχολική βία.

4-2-2014 Συνδιοργάνωση με το ΠΑΜΑΚ συναυλίας φοιτητών ειδίκευσης πιάνου της τάξης της κας Βίνιας Τσόπελα.

5-2-2014 Ξενάγηση μαθητών του Ε’ Δημοτικού Σχολείου Σερρών στο Μουσικό Σχολείο με σκοπό τη γνωριμία των μικρών μαθητών με τα μουσικά όργανα και την ενημέρωσή τους για τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου.

10-2-2014 Διοργάνωση γιορτής της Α΄ Γυμνασίου. Παρουσίαση μουσικών συνόλων των μαθητών Α΄ Γυμνασίου και θεατρικά δρώμενα.

12–02–14 Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παναγία με Βυζαντινούς ύμνους, αποσπάσματα ιερών κειμένων και παρουσίαση θεατρικών δρώμενων.

21-2-2014 Προβολή της ταινίας «Ανάμεσα στους τοίχους»με στόχο την αποδοχή της ετερότητας και την αποφυγή της ενδοσχολικής βίας, συζήτηση με την κα Χουλιούμη, κλινική ψυχολόγο του ΚΕΔΔΥ, υπό την εποπτεία του Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων κ. Κιορίδη Ιωάννη.

25-2-2014 Φιλοξενία της επιμορφωτικής ημερίδας, που συνδιοργάνωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων κ. Κιορίδης Ι. και κ. Τζιώκα Π. με το Ίδρυμα Μακεδονικού Αγώνα και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα: «Διαχείριση της ιστορικής μνήμης» και εισηγητές τους: Χασιώτη Ιωάννη, Ομότιμο Καθηγητή ΑΠΘ, Δορδανά Στράτο, Λέκτορα τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Παν/μίου Μακεδονίας, Καραμπάτη Περσεφόνη, Ιστορικό –Μουσειολόγο στο ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

05–03–2014 Μουσικοθεατρική παράσταση: «Η πλούσια χήρα», διασκευή της οπερέτας του FrantzLechar«Η εύθυμη χήρα».

11-3-2014 Ομιλία με θέμα: «Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας» από το Σοφοκλή Σωτηρίου, μέλος της Ελληνογερμανικής Αγωγής και τηλεδιάσκεψης με το CERN της Γενεύης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου του 3ου Λυκείου και οι μαθητές του Μουσικού Λυκείου. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο ερευνητικό κέντρο διεξαγωγής βασικής έρευνας στον κόσμο, το CERN της Γενεύης, με απευθείας διαδικτυακή σύνδεση, μέσω λογισμικού VideoDesktop. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν μέσω διαδικτύου στους χώρους του CERN, ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πείραμα ATLAS στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων LHC, που ερευνά τα στοιχειώδη σωματίδια και τις αλληλεπιδράσεις τους.

19–03–14 Μουσικοθεατρική παράσταση: «Εις την Πόλιν» από την ορχήστρα και τη χορωδία της Παραδοσιακής μουσικής του Μ.Σ.Σ.            

21-3-2014 Πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης για την υποδοχή των καθηγητών και των μαθητών του σχολείου ConvittoNationale “PrincipediNapoli” LiceoScientificoτης Ασίζης, που εντάχθηκε σε πρόγραμμα αδελφοποίησης με το σχολείο μας από το σχολικό έτος 2011-2012. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης ακολούθησε ανάγνωση ποιημάτων στις δύο γλώσσες, ελληνική και ιταλική από τους μαθητές και των δύο σχολείων.

21–03–14 Συμμετοχή της Χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής του Μ.Σ.Σ. στους Δ’ Χαιρετισμούς, στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Σερρών               .

23-3-2014 Κυριακάτικο μουσικό πρωινό με συναυλίες ατομικών οργάνων και μουσικής δωματίου από μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών.

28–03–14 Συμμετοχή της Χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής του Μ.Σ.Σ. στους Δ’ Χαιρετισμούς, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας              .

29–03–14 Συνδιοργάνωση μουσικοθεατρικής παράστασης: «Το Παρίσι μέσα από τη μουσική διαδρομή της EdithPiaf», που πραγματοποιήθηκε στοΑμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών. Συμμετείχαν τα σχολεία: Μουσικό Σχολείο Σερρών, 1ο Γυμνάσιο Σερρών, 2ο Γυμνάσιο Σερρών, 4ο Γυμνάσιο Σερρών, 6ο Γυμνάσιο Σερρών, Γυμνάσιο Σκουτάρεως.

31–03–14/01–04–14 Διοργάνωση συναυλίας αφιερωμένης στο μουσικό και συνθέτη Γιώργο Ανδρέου με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου Σερρών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η ορχήστρα και η χορωδία μαθητών και αποφοίτων Μ.Σ.Σ. Ως σολίστ παρέστησαν οι καλλιτέχνες: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μιλτιάδης Πασχαλίδης και Ρίτα Αντωνοπούλου.              

5-4-2014 έως 11-4-2014 Φιλοξενία μαθητών του σχολείου μας από το αδελφοποιημένο με το Μ.Σ.Σ. ConvittoNationale “PrincipediNapoli” LiceoScientificoστην Ασίζη της Ιταλίας.

httpv://youtu.be/I_rvfDyTW_w

6-4-2014 Κυριακάτικο μουσικό πρωινό με συναυλίες ατομικών οργάνων και μουσικής δωματίου από μαθητές και καθηγητές του σχολείου.

9-4-2014 και 10-2-2014 Υποδοχή, ξενάγηση και ενημέρωση για το Μουσικό Σχολείο μαθητών της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Νομού Σερρών.

11-4-2014 Συναυλία μαθητικών μουσικών συνόλων.

29–04–2014 Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των Λυκειακών τάξεων του Μ.Σ.Σ. με μουσικό φωνητικό σχήμα στο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ Ξάνθης «Πόλις ΟνείρωνΜουσικών Σχολείων».

05–05–14 Βραδιά ελληνορωσικής μουσικής. Συναυλία Καθηγητών Μ.Σ.Σ. Συντελεστές: Α.-Ν. Βαρβέρη, Ε. Κουτή, Λ. Μουμουλίδης, Λ. Στεπανιάν, Κ. Βαβαλίδου, Ε. Αμανατίδου, Χ. Κυπαρίσης, Μ. Τσαλουχίδου.

09–05–14 Συναυλία μαθητικών μουσικών συνόλων.                      

04–06–14 Συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών ρεσιτάλ πιάνου με το Ν. Έξαρχο, Υποδιευθυντή του Σχολείου.            

20–06–14 Συναυλία καθηγητών Μ.Σ.Σ. με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Σολίστ: Δ. Αρναούτογλου, Γ. Γούσιος (κιθάρα), Σ. Φούρλα (σαξόφωνο), Δ. Αραμπατζής (μπαγιάν), Δ. Τσέλιος (σαξόφωνο).Μουσική διεύθυνση ορχήστρας: Ι. Ζγούρας

Στη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-14 πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω πολιτιστικά προγράμματα:                             

 • α) «Οίκος ευγηρίας-Το παυσίλυπον-Μουσική Επένδυση»,
 • β) «Εις την Πόλιν-Αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη»,
 • γ) «Εθελοντισμός μέσα από τη δημιουργική- καλλιτεχνική έκφραση»,
 • δ) «Γνωριμία με την όπερα»,
 • ε) «Ο κύκλος της ζωής της Παναγίας
 • στ) «Το Παρίσι μέσα από τη μουσική διαδρομή τη ΕdithPiaf»,
 • ζ) «Το Παρίσι μέσα από τη μουσική διαδρομή τη ΕdithPiaf-Ζωή σε νότες»,
 • η) «Μουσική στην Πράξη»,
 • θ) «Μουσική με το σώμα μας»,
 • ι) «Φωτογραφία και Γεωμετρία»,
 • κ) «Φωτογραφία-Μουσική-Μουσικοί»

Παράλληλα στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε και φέτος το πρόγραμμα Επιχειρηματολογίας, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου.

Μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στο διαγωνισμό Ποίησης, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Ν. Σερρών απονεμήθηκε το Γ΄ βραβείο Ποίησης στη μαθήτρια της Α’ τάξης Λυκείου του Μ.Σ.Σ. Ράπτη Σταματία.

Επίσης, κάθε χρόνο το σχολείο μας παρασκευάζει μεγάλο αριθμό σαπουνιών στο εργαστήριο Χημείας, τα οποία προορίζονται για χρήση εντός του σχολείου. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τους μαθητές της Β΄ Λυκείου, καθώς η σαπωνοποίηση εντάσσεται στο γνωστικό αντικείμενο της Χημείας της οικείας τάξης. Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι γίνεται ανακύκλωση μεταχειρισμένων ελαίων για περιβαλλοντικούς λόγους.