Μυήθηκαν «Στα κλέφτικα μονοπάτια του Χρήστου Μηλιόνη» της Σοφίας Σωτηρίου

Μυήθηκαν «Στα κλέφτικα μονοπάτια του Χρήστου Μηλιόνη» της Σοφίας Σωτηρίου

SONY DSCΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 στο Αμφιθέατρο της Δ.Κ.Β.Σ. “Γεώργιος Καφταντζής” η εκδήλωση της Δημόσιας Κεντρικής  Βιβλιοθήκης  Σερρών με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Σοφίας Σωτηρίου: “Στα Κλέφτικα Μονοπάτια του Χρήστου Μηλιόνη” των εκδόσεων  Βεργίνα.

Ο χαιρετισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δ.Κ.Β.Σ. κ Αθανάσιο Μπαζδάνη. Στο καλωσόρισμα με αφορμή την παρουσίαση αυτού του πονήματος της συγγραφέως, ο Πρόεδρος συμπεριέλαβε στην αναφορά του και το βιβλίο της Σοφίας Σωτηρίου: “Δημιουργική Γραφή – το Σενάριο” (2012) των εκδόσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών που είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού.

SONY DSC

Από τους ομιλητές πρώτος έλαβε το λόγο ο κ. Ζήσης Μητλιάγκας,  Φιλόλογος και πρώην Δήμαρχος Σερρών, που κινήθηκε σε τρεις άξονες: το δημοτικό άσμα του Χρήστου Μηλιόνη, το μοναδικό “έπος” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τη δημιουργική γραφή της Σοφίας Σωτηρίου, που συνέθεσε Στα κλέφτικα Μονοπάτια του Χρήστου Μηλιόνη της Σ.Σωτηρίου-wwόλα τα παραπάνω στο δικό της βιβλίο. Τονίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματός της, στάθηκε στο πολυεπίπεδο μήνυμά του μέσα από το λόγο του ανώνυμου (δημοτικό άσμα), την υπέροχη γραφή του Παπαδιαμάντη που ανιχνεύει την ψυχή του Έλληνα στη νουβέλα “Χρήστος Μηλιόνης” και το ρόλο του Χρήστου Μηλιόνη -ως σύμβολο- στο έργο της Σωτηρίου.

Ο Δρ. Πάνος Νοτόπουλος, αναπλ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι Σερρών, στην ομιλία του εστίασε στην ενότητα της ελληνικής ιδέας και του ελληνικού στοιχείου, στη διαχρονικότητά της, τόνισε το σημαντικό ρόλο της Ιστορίας της Ελλάδας και της μελέτης της που είναι χρήσιμη και κρίνεται απαραίτητη για το παρόν και το μέλλον της, μια και το έπος “Χρήστος Μηλιόνης” ταυτίζεται με τον συνεχή αγώνα του Ελληνισμού.

SONY DSCΗ κυρία Στέλλα  Ευθυμιάδου, δικηγόρος, έκανε μια ανάλυση στη συνθετική μελέτη του βιβλίου και επέλεξε να διαβάσει “τον φανταστικό διάλογο” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του σύγχρονου μελετητή, ενώ ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Θωματίκος που συντόνισε την παρουσίαση του βιβλίου, στο τέλος της εκδήλωσης έδωσε και πάλι το λόγο στον Πρόεδρο κ. Μπασδάνη που δώρησε τιμής ένεκεν στους ομιλητές βιβλίο των εκδόσεων της Δ.Κ.Β.Σ. ευχαριστώντας τους για την υπέροχη παρουσίαση που είχε στοιχεία διάλεξης και ώθησε σε έντονο προβληματισμό για το παρόν και μέλλον της πορείας του Ελληνισμού.