Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ημερίδα για την Αμφίπολη. Όσα προηγήθηκαν, όσα έπονται.

Απάντηση του Τμήματος Πολιτισμού της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών στο άρθρο της Πόλυς Κρημνιώτη στο φύλλο της εφημερίδας «ΑΥΓΗ»

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ημερίδα για την Αμφίπολη. Όσα προηγήθηκαν, όσα έπονται.

Δεκαπέντε μέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου το Τμήμα Πολιτισμού της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εδέησε να απαντήσει στο άρθρο της Πόλυς Κρημνιώτη στην εφημερίδα ΑΥΓΗ για την ανασκαφή στην Αμφίπολη. Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών στέκεται αντίθετη στις απόψεις της κυρίας Κρημνιώτη, υιοθετώντας πλήρως την άποψη που είχαμε εκφρασει ως anexartitos.gr, ότι το άρθρο έχει στόχο να χειραγωγήσει τον Υπουργό στις όποιες αποφάσεις του και το θεωρεί  άστοχο και χρονικά και επί της ουσίας,  ενω υποβαθμίζει την αξία των ευρημάτων και για το οποίο εκφράζει την ενόχλησή του.

 

Αναλυτικά η απάντηση του τμήματος Πολιτισμού της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών αναφέρει:

Η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ  Σερρών στα πλαίσια μιας προσπάθειας που έχει αναλάβει ,για να βγάλει μπροστά το κόμμα ,να επανασυνδεθεί με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να προωθήσει αναπτυξιακά και πολιτιστικά ζητήματα, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια σειρά ημερίδων.

Στη δεύτερη ημερίδα  ασχοληθήκαμε, με την αξιοποίηση των ανασκαφικών ευρημάτων του λόφου Καστά στην Αμφίπολη και στην ευρύτερη περιοχή ,όπως συνδυάστηκε  με τη διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

 Στην Ημερίδα εισηγήσεις ανέπτυξαν ο Δήμαρχος της Αμφίπολης ,ο Αντιπεριφερειάρχης  Κεντρικής Μακεδονίας ,επιστημονικοί φορείς, εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων. Η κ.Περιστέρη μίλησε για την ανασκαφή στον Τύμβο ,ενώ η Έφορος Αρχαιοτήτων κ.Μάλαμα παρουσίασε το χρονικό των έως τώρα ανασκαφών στην περιοχή της Αμφίπολης.

Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία  να επισκεφτεί και να ξεναγηθεί στον Τύμβο Καστά και στο Μουσείο της Αμφίπολης. Μέσα στο διήμερο της επίσκεψής του στις Σέρρες ο Υπουργός συναντήθηκε με το Δήμαρχο Σερρών  και τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, με τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Μωησιάδη,  με εκπροσώπους επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων, έδωσε συνεντεύξεις Τύπου, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό  Μουσείο των Σερρών ,και Οθωμανικά τεμένη.

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ  Σερρών μέσα σε ένα διήμερο κατέληξε να γίνει μια Πανσερραϊκή προσπάθεια, για την προώθηση των ζητημάτων πολιτισμού και των υποδομών του σε όλη την περιοχή.

 Αυτό που ήταν κοινός τόπος σε όλες τις επαφές του Υπουργού  και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων  ήταν το ενδιαφέρον και η αγωνία όλων των Σερραίων ,για την ανασκαφή και τη συνέχισή της στον Τύμβο Καστά  της Αμφίπολης.

Αν κάνουμε όλες αυτές τις αναφορές είναι γιατί δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του Υπουργού στις Σέρρες διαβάσαμε άρθρο της δημοσιογράφου κ.Πόλυς Κρημνιώτη  στην εφημερίδα Αυγή (8/7/16 ) , με τον τίτλο η μνήμη και η Αμφίπολη , για το οποίο εκφράζουμε την ενόχλησή μας.

 Ύστερα από τόσο καιρό καθώς έχει καθίσει η σκόνη από τα γεγονότα της ανασκαφής, το μόνο που μας ενδιαφέρει  εμάς εδώ στις Σέρρες, είναι το ίδιο το Μνημείο και η επιστημονική τεκμηρίωση των ευρημάτων από την ανασκαφέα κ. Κατερίνα Περιστέρη.

 Οι αναφορές λοιπόν της κ. Κρημνιώτη για τις ορθές διαδικασίες και την αρχαιολογική πειθαρχία   που ανάφερε ο Υπουργός στην περίπτωση των ανασκαφών στο ανάκτορο του Νέστωρα στην Πύλο, σε αντιδιαστολή με τα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν ) στο Τύμβο της Αμφίπολης έχουν προφανείς σκοπιμότητες.

 Το  βασικό είναι η προσπάθεια οριοθέτησης και χειραγώγησης του Υπουργού και αυτό έγινε αντιληπτό και από εμάς  και από τα τοπικά μέσα  τα οποία έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στο συγκεκριμένο άρθρο. Ο Υπουργός Πολιτισμού Αρ.Μπαλτάς δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος που μπορεί κανείς εύκολα  να του βάλει κορσέδες. Ήρθε είδε ο ίδιος ,  άκουσε προσεκτικά τα δεδομένα , είδε την ευαισθησία του κόσμου  για το Μνημείο ,έδωσε απαντήσεις που δεν άφηναν περιθώρια παρεξηγήσεων ,κέρδισε τις εντυπώσεις της κοινωνίας μας και μπράβο του.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ  Σερρών είναι ένα κομμάτι αυτής της κοινωνίας και όπως όλοι συγκινηθήκαμε από τα ευρήματα ,μοιραστήκαμε τις προσδοκίες για τους ενοίκους των τάφων , ενδιαφερόμαστε για την τύχη του Μνημείου ,καθώς είναι ένα απόθεμα πολιτισμού και βήμα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

 Άστοχο λοιπόν το άρθρο της κ.Πόλυς Κρημνιώτη και χρονικά και επί της ουσίας,  υποβαθμίζει την αξία των ευρημάτων ,επαναφέρει ζητήματα διαχείρισης που πρέπει να ξεχαστούν γιατί όλοι έχουμε ευθύνες  και δεν βοήθησε τους στόχους της Ν.Ε. Σερρών που είχαμε βάλει στην Ημερίδα της Αμφίπολης.

Σέρρες  20 Ιουλίου 2016

Τμήμα Πολιτισμού ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Σερρών