Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών αναδεικνύει τις τοπικές δυνατότητες: «Η γεωθερμία και η συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη»

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών αναδεικνύει τις τοπικές δυνατότητες: «Η γεωθερμία και η συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη»

Η ημερίδα που διοργάνωσε η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΡΡΩΝ με θέμα: «Η γεωθερμία και η συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη», αναδεικνύει τις τοπικές δυνατότητες εκμετάλλευσης που μπορεί να μας βγάλουν από το οικονομικό μαρασμό που έχει πέσει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, πολλά χρόνια πριν ακόμη αρχίσει η κρίση των τελευταίων ετών.

Ασφαλώς και πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που δεν μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί φορείς τόσο του τόπου όσο και της χώρας.

Αρκεί το θέμα να μη μείνει στα λόγια. Πιστεύουμε πως οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα πρέπει να κωδικοποιηθούν και να αποτελέσουν τη «μαγιά» για την περεταίρω αξιοποίησή τους τόσο από τους τοπικούς φορείς, όσο και ως εισηγήσεις προς την υλοποίηση τους τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και προς τη Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών:

Με ιδιαίτερη   επιτυχία πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 στη Νιγρίτα η ημερίδα που διοργάνωσε η Ν.Ε. ΣΕΡΡΩΝ ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Η γεωθερμία και η συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη»

Με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων φορέων  αλλά και απλών πολιτών, με εισηγήσεις υψηλού επιπέδου με διάλογο και προβληματισμό, σε πείσμα των καιρών η παρέμβαση αυτή αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε και ως οργάνωση να συμβάλλουμε στην γενικότερη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης για την  διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απεύθυναν η κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά , Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) η βουλεύτρια Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή και ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Βαφειάδης.

Βασικοί εισηγητές  της ημερίδας ήταν:

  • Ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος  ΓΓ Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Υπουργείου με θέμα : «Οι βασικές αρχές για την ανάπτυξη της γεωθερμίας-Νέο νομοθετικό πλαίσιο αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας »
  • Ο κ.  Μάρκος Μπόλαρης, Αν.Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  με θέμα: «Αξιοποίηση της Γεωθερμίας στον Πρωτογενή Τομέα με επενδύσεις καινοτομίας και πολιτικές εξωστρέφειας »
  • Ο κ. Χρυσοχοϊδης Μπάμπης και η  Δρ Μαρία Βλάχου– διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης με θέμα: «Αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων -Η εμπειρία της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης»
  • Ο κ. Κολιός Νικόλαος, Δρ. Γεωλόγος ΙΓΜΕ με θέμα:  «Υφιστάμενο Γεωθερμικό πεδίο  ν. Σερρών . Δυνατότητες ανάπτυξης στον Πρωτογενή τομέα»
  • Ο κ.  Πασχάλης  Δαλαμπάκης, Δρ. Γεωλόγος με θέμα:  ΙΓΜΕ με θέμα: «Διαχρονικά μοντέλα αξιοποίησης της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας στην Ελλάδα. Παραδείγματα προς μίμηση και προς αποφυγή»  
  • Ο κ. Γιάννης Αποστολίδης, Οικονομολόγος –Σύμβουλος Αν. Υπουργού Οικονομικών-Υπεύθυνος τομέα κοινωνικής οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και ιαματικός τουρισμός»
  • Ο κ. Απόστολος Καρύδας πρώην Δήμαρχος Σιδηροκάστρου- Σιντικής- Πρώην πρόεδρος συνδέσμου ιαματικών πηγών Ελλάδας με θέμα : «Ιαματικός Τουρισμός και Γεωθερμία –  Η εμπειρία στο ν. Σερρών»
  • Και τέλος ο κ.  Βασίλης Βασιλείου, Γιατρός –  Πρόεδρος “Αστικού Συνεταιρισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων Βισαλτίας ΣΥΝ.ΠΕ” και ο  κ. Αλέξανδρος Τζιάγκαλος νομικός μέλος του Δ.Σ. του Αστικού Συνεταιρισμού με θέμα: «Προοπτικές ανάπτυξης Ιαματικών  Λουτρών θερμών Νιγρίτας»

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των άλλων,  οι τ. Δήμαρχοι  Νιγρίτας κ.  Βλαδίκας και  Δάπης       ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ  Νιγρίτας κ. Χύτας Δημήτριος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Γκουγκούδης ο πρόεδρος της Τ.Κ. Θερμών κ. Σωτηριάδης Σωτήρης ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης αρμόδιος του τομέα ενέργειας και φυσικών πόρων κ.  Γιάννης Φαλέκας, ο κ. Μυτιληναίος επί σειρά ετών στέλεχος του επιμελητηρίου  Σερρών και πρώην υποψήφιος νομάρχης,  εκπρόσωποι συλλόγων σύσσωμο το Δ.Σ του Αστικού Συνεταιρισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων Βισαλτίας και πολλοί κάτοικοι της περιοχής .

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την παρουσία τους.

Από την ημερίδα  διαφάνηκε με τρόπο εύγλωττο και σαφή ότι Ανεξάρτητα από το πώς κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται τις αιτίες της πολυετούς οικονομικής κρίσης, για να βγούμε από αυτή θα πρέπει να αναζητήσουμε και να υιοθετήσουμε ένα καινούργιο παραγωγικό υπόδειγμα όπου στο κέντρο του δεν θα μπορούσε να λείπει η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού.

Στην εκδήλωση ΔΕΝ  παρέστησαν εκπρόσωποι (ΚΑΝΕΝΑΣ) της δημοτικής αρχής Βισαλτίας αρνούμενοι την πρόσκληση που ΟΛΟΙ τους, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι  είχαν λάβει, ενδεικτικό της πολιτικής τους μισαλλοδοξίας και του ανύπαρκτου ενδιαφέροντός  τους για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Η Δήμαρχος μάλιστα είχε κληθεί να χαιρετίσει την εκδήλωση κατά την έναρξή της.

Από την Κυριακή το μεσημέρι ως Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πιο αισιόδοξοι δηλώνοντας παρόντες  στην προσπάθεια εδραίωσης της πολιτικής μας παρουσίας και του ρόλου μας.  Και αυτός δεν μπορεί να είναι ένας ρόλος απλής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και άσκησης κριτικής. Διεκδικούμε  ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την Κυβέρνηση. Όχι για να  γίνουμε κομμάτι του κράτους και συνδιαχειριστής της διαφθοράς και των πελατειακών δικτύων, όπως τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Αλλά για να διασφαλίσουμε τη σύνδεση της Κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της. Κυρίως,  με τα κινήματα και τους θεσμούς της κοινωνίας.

Συνεχίζουμε…..

 

Το Γραφείο τύπου της  Ν.Ε. Σερρών ΣΥΡΙΖΑ