Ν.Παππάς: Καταστράφηκε η… καταστροφολογία τους

Ν.Παππάς: Καταστράφηκε η… καταστροφολογία τους

«Όσοι βάζουν τα πολιτικά τους λεφτά στην καταστροφή και στο αδιέξοδο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα έχουνε χάσει, όσοι ποντάρουν δηλαδή σε δράματα θα πρέπει να αλλάξουν πλευρό» είπε από τις Σέρρες, τη Τετάρτη (15/3) ο Υπουργός Ψηφιακής πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ερωτώμενος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, για την κριτική που ασκείται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για την πορεία της διαπραγμάτευσης .

Η Συμφωνία μιλά για μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Το πολιτικό πλαίσιο της Συμφωνίας έχει απολύτως συμφωνηθεί. Είμαστε πάρα πολύ κοντά και στην τεχνική της ολοκλήρωση. Το δίδαγμα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι ότι δεν ισχύει το δόγμα των οπαδών του “ναι σε όλα“ ότι κατ’ ανάγκη μια καθυστέρηση θα αποβεί μοιραία ή θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα.

Θέλω να θυμίσω ότι όταν ξεκίνησε αυτή η διαπραγμάτευση, οι απαιτήσεις των ακραίων κύκλων των δανειστών αφορούσαν σε μέτρα 2% του ΑΕΠ. Τότε, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έλεγε αφενός “υπογράψτε τα“ και αφετέρου “στη θέση σας εμείς θα παίρναμε τόσα μέτρα κι άλλα τόσα“. Αυτή τη στιγμή, η Συμφωνία μιλά για μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

 Η ΝΔ αρνείται να συμβάλει.

 Η ΝΔ, φυσικά, αρνείται να συμβάλει. Και αρνείται ακριβώς διότι θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας ύψους 2% του ΑΕΠ ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Πλέον, προχωρούμε σε λύσεις μακριά από τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε λύσεις με εξοικονόμηση πόρων που θα συμβάλει αποφασιστικά στην οικοδόμηση των θεμελίων ενός νέου κοινωνικού κράτους, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα μας.

  • Πρώτον, για να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν οι πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων ετών.
  • Δεύτερον, για να ξεφύγει από τις παθογένειες του κατακερματισμού του κοινωνικού κράτους και των ειδικών ρυθμίσεων για όποια επαγγελματική ομάδα είχε τη δυνατότητα να ασκήσει πολιτική πίεση.

Αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα και με διευρυνόμενες συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η λογική του “ναι σε όλα“ και του “θα κάνω όσα ζητήσει η ηγεσία του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και του ΔΝΤ“ θα υποστεί άλλη μία συντριπτική ήττα. Αυτές οι λογικές είναι λογικές του παρελθόντος. Η Ελλάδα αυξάνει το πολιτικό και γεωστρατηγικό εκτόπισμά της, αυξάνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και την αξιοποιεί.

« Η ΝΔ νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει για ποια πράγματα θα μας κατηγορεί ή πρέπει να μας κατηγορεί ότι καθυστερούμε τη διαπραγμάτευση ή πρέπει να μας κατηγορεί για το αν φέραμε κακή ή όχι συμφωνία. Δε μπορεί να λέει «κλείστε κλείστε» και μόλις κλείνουμε να λέει τι κακή συμφωνία είναι αυτή».

 Εκτίμησε δε πως η ΝΔ βρίσκεται ενώπιον ενός στρατηγικού αδιεξόδου το οποίο συμπυκνώνεται στο γεγονός ότι πόνταρε ότι δε θα υπάρξει λύση στη διαπραγμάτευση.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο διαρροών κατά την ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων από τη Βουλή;

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα διαρροών. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής και, όπως έχει αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν, είναι αποφασισμένη να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την περίοδο κατά την οποία απώλεσε το 25% του ΑΕΠ της και μπαίνει με αυτοπεποίθηση σε μια περίοδο σταθεροποίησης και ανάκαμψης».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα έχουμε; Αυτό φοβάται ο κόσμος…

«Σας είπα και νωρίτερα ότι τα μέτρα θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος. Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης, θα υπάρχει στοχευμένη παρέμβαση για ένα ευρώ ελάφρυνση. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης, όταν μας ζητούσαν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας. Αυτό το έχουμε αφήσει πίσω μας, τα οικονομικά αποτελέσματα κινούνται πολύ υψηλότερα από τους στόχους και για αυτό ακριβώς έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε πολιτικές όπως η εφάπαξ καταβολή της 13ης σύνταξης και η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Αν ένα μάθημα έχουν πάρει αυτοί που καταστροφολογούσαν είναι ότι καταστράφηκε η καταστροφολογία τους. Ας έχουν την ψυχραιμία και το θάρρος να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα».

Τηλεοπτικές άδειες 

Μιλώντας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είπε πως το ΕΣΡ πρέπει γρήγορα να αποφανθεί για τον αριθμό αδειών των πανελλαδικών σταθμών, δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης και όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα πανελλαδικά κανάλια θα προχωρήσουν και στην αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς άδειες για τις οποίες πρέπει να καταβληθούν χρήματα δημόσιο χάνει χρήματα.

Μητρώο Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε και στο Μητρώο των διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης λέγοντας πως είναι μια πρωτοβουλία για την οποία δεν ακούστηκε η παραμικρή κριτική από την αντιπολίτευση και πως το αγκάλιασε και η κοινότητα του διαδικτυακού τύπου της περιφέρειας. Με την εφαρμογή του Μητρώου η δαπάνη για κρατική διαφήμιση στο διαδίκτυο πρέπει να είναι σε αναλογία 70 – 30 (πανελλαδικά και επαρχιακά Μέσα) τα οποία θα είναι στο είναι στο Μητρώο, το οποίο θα είναι δημόσιο.

Μάλιστα ο κ. Υπουργός είπε πως θα έρθει ρύθμιση στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο για τα υψίρρυθμα ( τέλος Μαρτίου) η οποία θα προβλέπει και «ποινές» για όποιο φορέα του δημοσίου δε τηρεί την αναλογία 70-30.