Ν.Βούτσης σε Κ.Καραμανλή: Η παρουσία της ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά εγγυάται ότι οι δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στις Σέρρες θα υλοποιηθούν!

Ν.Βούτσης σε Κ.Καραμανλή: Η παρουσία της ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά εγγυάται ότι οι δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στις Σέρρες θα υλοποιηθούν!

Πλημμυρες-Σερρες-Βουτσης-ΚαραμανλήςΟ Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ απαντώντας το βράδυ της Δευτέρας (30/3), στην επίκαιρη επερώτηση του βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τις πλημμύρες στις Σέρρες, επισήμανε την κινητοποίηση των υπουργών και ειδικά της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις που πήραν οι υπουργοί που επισκέφθηκαν την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχουν αρχίσει και υλοποιούνται, και ότι το θεμα είναι στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης.
Τόνισε όμως χαρακτηριστικά ότι «για τη λίμνη εάν δεν υπάρξουν πραγματικά οι δυνατότητες της απορρόφησης, της απορροής, έτσι ώστε να γίνουν δυνατές η καθαυτό μετρήσεις, οι οποίες να είναι ακριβείς, τότε δεν είναι δυνατόν να γίνει ο επιμερισμός και η καταγραφή σε σχέση με τις πραγματικές ζημιές, αποζημιώσεις κ.λπ.»
Ενώ στην αποστροφή του λόγου του εξήρε την ενέργεια του Κ. Καραμανλή να φέρει το θέμα στη Βουλή, ενώ ξανατόνισε την πρωτοβουλία της ΥΜΑΘ κυρίας Κόλλια να κινηθούν οι διαδικασίες, λέγοντας:
«Σωστά θέσατε το ζήτημα. Ακόμα πιο σωστά, κατά τη γνώμη μου, από την πρώτη στιγμή με ευθύνη και πρωτοβουλία της Υφυπουργού έχουμε ανταποκριθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων».
Αναλυτικά ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή Κ.Καραμανλή και του υπουργού έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Εισερχόμεθα στην με αριθμό 46/16-3-2015 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία του Νομού Σερρών.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαος Βούτσης.
Κύριε Καραμανλή, έχετε για δύο λεπτά το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως γνωρίζετε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν το Νομό Σερρών είναι η υπερχείλιση τόσο της Λίμνης Κερκίνης όσο και του Στρυμόνα Ποταμού, ως αποτέλεσμα έντονων καιρικών φαινομένων.
Ζητήματα που έχουν να κάνουν με φυσικές καταστροφές, συμπολίτες που βρίσκονται σε απόγνωση και σε ανάγκη δεν μπορεί να γίνονται πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.
Ακριβώς επειδή δεν πιστεύω στη στείρα αντιπολίτευση οφείλω να αναγνωρίσω στην Κυβέρνηση τα εξής: Σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε στο Νομό μας τρεις Υπουργούς να τον επισκέπτονται. Ιδιαίτερα τόσο ο κ. Αποστόλου όσο και η κ. Μαρία Κόλλια έδωσαν τις πρώτες απαντήσεις σε πολύπλοκα και δύσκολα ζητήματα. Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι επικρατεί η λογική ότι η λύση για τις αποζημιώσεις θα δοθεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφύγουμε το κακό παράδειγμα προστίμων και καταλογισμών. Όμως, όπως αναγνωρίζουμε τα θετικά έτσι θα είμαστε αυστηροί με την Κυβέρνηση αν δεν δούμε άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα.
Σήμερα, μεγάλο μέρος του Νομού έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η δύσκολη κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο μέρες. Η στάθμη της λίμνης έχει ανέβει επικίνδυνα. Τα αποτελέσματα είναι μεγάλες εκτάσεις του κάμπου να βρίσκονται κάτω από πλημμύρες. Ήδη είναι πάνω από πενήντα χιλιάδες στρέμματα.
Επίσης, τα αναχώματα σε διάφορα σημεία του Νομού έχουν είτε καταστραφεί είτε υποχωρήσει. Η κατάσταση, λοιπόν, χρήζει άμεσων ενεργειών που μόνο η Κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει.
Σας ερωτώ λοιπόν: Προτίθεται η Κυβέρνηση να συνδράμει άμεσα την Περιφέρεια στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης σε πολιτικό αλλά κυρίως σε οικονομικό επίπεδο;
Δεύτερον, έχει καταρτιστεί σχεδιασμός για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών και κυρίως όσων κατέχουν μη σπαρμένες γεωργικές εκτάσεις, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την καλλιεργητική περίοδο, τα εισοδήματα αυτού του χρόνου και του επομένου;
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Καραμανλή.
Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Νικόλαος Βούτσης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση αυτή του κ. Καραμανλή είναι μια πρώτη ευκαιρία -διότι φοβάμαι πως θα έρθουν και άλλες τέτοιες «ευκαιρίες»- να μιλάμε για αποκατάσταση ζημιών από συγκεκριμένες κλιματικές και άλλες παρενέργειες που συχνά συμβαίνουν στη χώρα μας. Και τους προηγούμενους μήνες είχαμε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα.
Ίσως θα έπρεπε, κύριε Πρόεδρε, να συζητηθεί κάποια στιγμή επ’ αφορμή αυτών των ερωταπαντήσεων και όχι στην τυπική τους πλευρά η ουσιαστική συνέργεια και με ποιο τρόπο αποτελεσματικά από το κράτος, από τις κεντρικές υπηρεσίες, θα μπορεί σε πολυδιάστατα, πολυπαραγοντικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε τέτοιες ζημιές να υπάρχει μια αποτελεσματική παρέμβαση. Διότι το θέμα αφορά στο μισό τουλάχιστον Υπουργικό Συμβούλιο σε σύνολο Υπουργείων, στην Περιφέρεια, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, σε κονδύλια τα οποία είναι από πολύ διαφορετικές πλευρές και τα οποία μπορούν να μαζευτούν και να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Εν προκειμένω, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι και η Υφυπουργός του Υπουργείου η κ. Κόλλια-Τσαρουχά με αυτήν την ιδιότητα ως Υφυπουργός, πέραν της ιδιότητας της που είναι συνάδελφός σας στις Σέρρες, από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε. Ήρθε σε επαφή -με το ενδιαφέρον και άλλων Βουλευτών της περιοχής σας- με τον Περιφερειάρχη, με όλες τις αρχές, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με το Στρατό.
Αναφερθήκατε και εσείς αλλά θα το κάνω και εγώ για τα Πρακτικά, ότι ασχολήθηκαν και πήραν δεσμεύσεις που αρκετές εξ αυτών άρχισαν να υλοποιούνται, ο κ. Καμμένος, ο κ. Τσιρώνης, ο κ. Σγουρίδης, ο κ. Αποστόλου, ο κ. Λαφαζάνης. Εμείς ασχοληθήκαμε και θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε. Δηλαδή το θέμα είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Και το ίδιο σε μεγάλο βαθμό είχε γίνει και για την Άρτα προσφάτως.
Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Για παράδειγμα, τεχνικά με ενημέρωσαν -και το πιστεύω διότι τα καταλαβαίνω αυτά- ότι για τη λίμνη εάν δεν υπάρξουν πραγματικά οι δυνατότητες της απορρόφησης, της απορροής, έτσι ώστε να γίνουν δυνατές η καθαυτό μετρήσεις, οι οποίες να είναι ακριβείς, τότε δεν είναι δυνατόν να γίνει ο επιμερισμός και η καταγραφή σε σχέση με τις πραγματικές ζημιές, αποζημιώσεις κ.λπ.
Είναι δηλαδή κάτι το οποίο εξελίσσεται. Το έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες στο πρόγραμμά τους και σύντομα θα υπάρχει ανταπόκριση.
Επίσης και από πλευράς της περιφέρειας έχουν μαζευτεί από τους δήμους και από αλλού οι καταγραφές σε σχέση με τις ζημιές σε υποδομές, σπίτια κλπ. Δεν έχει ενεργοποιηθεί ενδεχομένως ακόμα στο σύνολό της η δυνατότητα να υπάρξει αποζημίωση. Θα προχωρήσουμε. Θα πιέσουμε, θα συνεργαστούμε. Αυτό έχει γίνει ήδη από το Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας. Έχουν προχωρήσει.
Σωστά θέσατε το ζήτημα. Ακόμα πιο σωστά, κατά τη γνώμη μου, από την πρώτη στιγμή με ευθύνη και πρωτοβουλία της Υφυπουργού έχουμε ανταποκριθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων.
Επισημαίνω όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι πράγματι σε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι πράγματι πάρα πολύ σοβαρό, για τις θεομηνίες οι οποίες σε διαφορετική εποχή από διαφορετικές αιτίες πλήττουν συγκεκριμένα κομμάτια στη χώρα, θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική δουλειά, για να ξέρουμε κάθε φορά πως δεν είναι μόνο η Πολιτική Προστασία ή ένα Υπουργείο. Άλλοι ασχολούνται με τα κουζινικά, άλλου ασχολούνται με τα χωράφια, άλλοι ασχολούνται με τις γέφυρες, άλλοι ασχολούνται με το εισόδημα. Αυτή η εμπειρία που υπάρχει από τις υπηρεσίες κάποια στιγμή θα πρέπει να μαζευτεί προς το καλό των πολιτών αλλά και του δημόσιου ταμείου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Καραμανλή, ορίστε για τη δευτερολογία σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα δεν είναι απλό. Θα μου επιτρέψετε κάποιες επιπλέον επισημάνσεις που νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν.
Μια μακροπρόθεσμη λύση που είχε συζητηθεί με τον περιφερειάρχη, κ. Τζιτζικώστα, ήταν να γίνει ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο με χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο. Οι προκηρύξεις για τέτοια έργα νομίζω ότι θα βγουν στο επόμενο τρίμηνο.
Παράλληλα όμως νομίζω ότι πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε μεσοπρόθεσμα, τώρα, το καλοκαίρι. Να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, να καθαριστεί ο Στρυμόνας από τις φερτές ύλες και να ενισχυθούν τα αναχώματα, ώστε να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα και του χρόνου. Αρκετοί ανησυχούν ότι ο καθαρισμός είναι τεχνικά και δύσκολος και επικίνδυνος.
Η λίμνη Κερκίνη έχει να καθαριστεί δεκαετίες. Υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν μπορεί να μπει βυθοκόρος λόγω του σύνθετου ρόλου της λίμνης, η οποία είναι ταμιευτήρας άρδευσης, αντιπλημμυρικό ανάχωμα αλλά και σημαντικός υδροβιότοπος. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν και μερικοί περιβαλλοντικοί περιορισμοί.
Το άλλο που πρέπει να δούμε νομίζω είναι η γενικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νομού. Το καλοκαίρι σε αρκετά σημεία του νομού υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν νερό να ποτίσουν και το χειμώνα πλημμυρίζουν τα χωράφια τους.
Μια άλλη παράμετρος που θα ήθελα να θέσω υπόψη σας είναι και η διαχείριση των υδάτινων όγκων που εισρέουν από τη Βουλγαρία, η οποία μπορεί να συζητηθεί σε διακρατικό επίπεδο. Αντίστοιχα πρέπει να συζητήσουμε σε διαπεριφερειακό επίπεδο το πρόβλημα με τα νερά του Αγγίτη.
Σας τα αναφέρω όλα αυτά για να έχουμε μια εικόνα. Αλλά και για να είναι πλήρης η ενημέρωση των συμπολιτών μας, πρέπει να σας κάνω και ορισμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Πρώτα απ’ όλα νομίζω ότι είναι χρήσιμο να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές θέλουν να ξέρουν έστω ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης να τους απαντήσει για το αν και σε ποιο βαθμό θα μπορέσει τελικά να τους αποζημιώσει. Αυτό ισχύει για όλους. Ισχύει όμως πολύ περισσότερο για εκείνους οι οποίοι δεν έχουν καλλιεργήσει ακόμα.
Πότε εκτιμάτε λοιπόν –αν και αυτό νομίζω ότι δεν μπορείτε να μου το απαντήσετε εσείς, αλλά ο Υπουργός Γεωργίας– ότι θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Το δεύτερο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι ότι στη συνάντηση που είχαμε με την παρουσία της Υφυπουργού, κ. Κόλλια, τέθηκε ένα ζήτημα για να γίνει μια επιτροπή τεχνοκρατών για να εξετάσει σε βάθος ένα τέτοιο πρόβλημα. Οι επιτροπές δυστυχώς στην Ελλάδα έχουν το κακό προηγούμενο ότι συνεδριάζουν, αλλά δεν λαμβάνουν αποφάσεις. Επομένως, θα ήθελα μια απάντηση σ’ αυτό κατά πόσο αυτή η επιτροπή πρέπει να συσταθεί το γρηγορότερο, για να δώσει και μεσοπρόθεσμη λύση για να ξεκινήσουμε το καλοκαίρι, αλλά για να δώσει και μια μακροπρόθεσμη λύση για να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά αυτά φαινόμενα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Καραμανλή.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Η παρουσία της Υφυπουργού νομίζω ότι εγγυάται ότι από την πλευρά μας οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κυρίως από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από τα άλλα Υπουργεία, θα μπουν σε ένα δρόμο υλοποίησης όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Δεν μπορώ να σας δώσω, προφανώς, ακριβείς ημερομηνίες.
Αντιλαμβάνεστε ότι όλη αυτή η ουσία της περιφερειακής ανάπτυξης –διότι αυτό το ζήτημα εκθέσατε κι αναλύσατε- που αφορά στο υδάτινο δυναμικό -και όχι μόνο- της περιοχής, είναι θέμα στο οποίο και η εκλεγμένη περιφέρεια έχει τις απόψεις της και τις παρεμβάσεις της, εν συνόλω, ανεξαρτήτως της διοίκησης ή της Αξιωματικής ή της άλλης Αντιπολίτευσης, και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έχει τη γενική εποπτεία και επίβλεψη.
Μάλιστα, το τελευταίο, πλέον ως Υφυπουργείο του Υπουργείου Εσωτερικών έχει τις δυνατότητες της οριζόντιας κινητοποίησης μηχανισμών τεχνοκρατών, ενεργοποίησης επιτροπών σαν αυτήν την οποία είπατε, έτσι ώστε μέσο-μακροπρόθεσμα κι όχι μόνο βραχυπρόθεσμα να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα τα οποία θέσατε.
Από την πλευρά μας νομίζω ότι είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο, να σας το πιστοποιήσουμε δημοσίως. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει και βέβαια είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στις προτάσεις των αρμοδίων αρχών, αλλά και των εκλεγμένων αντιπροσώπων της περιοχής.
Ευχαριστώ.