Ν.Ξυδάκης: Το υπουργείο Πολιτισμού θα στηρίξει τη συντήρηση και αναστήλωση του μνημείου του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη

Ν.Ξυδάκης: Το υπουργείο Πολιτισμού θα στηρίξει τη συντήρηση και αναστήλωση του μνημείου του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη
φωτο απο το amfipolinews.blogspot.gr
φωτο απο το amfipolinews.blogspot.gr

«Το Υπουργείο Πολιτισμού θα στηρίξει τη συντήρηση και αναστήλωση του μνημείου, καθώς και τη μελετητική διαδικασία των ευρημάτων του» διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής Υπουργός  Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης, μετά τη επίσκεψή του το πρωί του Σαββάτου (14/3) στην Αμφίπολη.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, το Μουσείο, το Γυμνάσιο και τον τύμβο Καστά, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, τον δήμαρχο Αμφίπολης κ. Κώστα Μελίτο. Επίσης, παρέστη και η βουλευτής Σερρών με τον ΣΥΡΙΖΑ κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή. Την ενημέρωση και την ξενάγηση είχε αναλάβει η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, κυρία Κατερίνα Περιστέρη.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Μουσείο της Αμφίπολης, ο κ. Ξυδάκης αναφερόμενος στη σπουδαιότητα που έχουν τα μνημεία της περιοχής, της αρχαίας πόλης, του τύμβου Καστά αλλά και του Μουσείου είπε χαρακτηριστικά: «Η περιοχή είναι χαρισματική και πρέπει να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση του χώρου. Τα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι  «τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μελέτη και τη συντήρηση των ευρημάτων, αλλά και την αναστήλωση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του τύμβου». «Υπήρξε γενναία χρηματοδότηση, όσο δεν υπήρξε σε άλλο μνημείο», επεσήμανε ο κ. Ξυδάκης. «Το υπουργείο θα στηρίξει τη μελετητική διαδικασία αλλά και τη συντήρηση. Πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ηρεμία, ώστε να προχωρήσει η επιστημονική έρευνα. Αρχαιολογία δεν είναι μόνο η ανασκαφή, αλλά η συνολική μελέτη του παρελθόντος. Ασφαλώς χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμης. Πρωτίστως, όμως, οι αρχαιολόγοι αναφέρονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στην επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που τώρα παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται» σημείωσε.

Ο κ. Ξυδάκης πρόσθεσε ότι η περιοχή της Μακεδονίας διαθέτει απίστευτο πλούτο ευρημάτων και μνημείων, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορική της φυσιογνωμία. «Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς με σκανδαλοθηρική λογική. Τα σπάνιας ομορφιάς ευρήματα στο μουσείο της Αμφίπολης μαρτυρούν μια μακρότατη ιστορική διάρκεια. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες, “πολύτιμους λίθους” που αποκαλύπτουν την ιστορική πορεία των ανθρώπων του τόπου. Οι επιστήμονες πρέπει να σκύψουν ανενόχλητοι πάνω από τα ευρήματά τους και να αφηγηθούν το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι του χθες».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που συνόδευε τον κ. Ξυδάκη στις επισκέψεις του στην Αμφίπολη, δήλωσε: «Η σημερινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού στην Αμφίπολη δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία, αυτή η κυβέρνηση, προσεγγίζει και τα θέματα του πολιτισμού. Αυτά τα μνημεία ανήκουν στους νεκρούς τους και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν το έργο τους και θα τους αφήσουμε να κάνουν το έργο τους απερίσπαστοι. Δεν θα ακολουθήσουμε παραδείγματα του παρελθόντος».

Πηγή: https://www.skai.gr/news/culture/article/277362/amfipoli-aihmes-xudaki-tsarouha-gia-tis-enimeroseis-tis-proigoumenis-igesias/#ixzz3UP8JJFUs
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook