Να ξετυλίξουμε το μίτο της Αριάδνης

Να ξετυλίξουμε το μίτο της Αριάδνης
Του Δημητρίου Σιαμάγκα
Διευθυντή του 18ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών

Λένε πως η διαφορά του αισιόδοξου από τον απαισιόδοξο είναι ότι ο πρώτος βρήκε σε ποιον να ρίξει τις ευθύνες.

Όταν η διάγνωση των συνεπειών της Αριάδνης, που με το ψύχος και τη διήμερη χιονόπτωση θάμπωσε το λούστρο των ψευδαισθήσεων, που καλλιέργησαν οι συσκέψεις και τα συμβούλια της προηγούμενης εβδομάδας, τότε η Δημοτική Αρχή βρήκε σε ποιον να ρίξει το ανάθεμα: οι δημοσιογράφοι φταίνε, που προβάλλουν τα τεκμήρια της ανεπάρκειας και της έλλειψης προνοητικότητας, κι οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, που δεν αξιοποίησαν τις δυνατότητες που τους δόθηκαν.

Μάλιστα, στελέχη της Δημοτικής Αρχής διατυμπάνιζαν τις προσπάθειές τους άσχετα αν τα αποτελέσματα τους διέψευδαν.

Στην πολιτική όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα κι η πόλη μας φάνηκε ανοχύρωτη σ’ αυτή τη δοκιμασία.

Η ναρκισσιστική διαχείριση της θεομηνίας προκαλεί θλίψη, καθώς είναι γνωστό ότι η συμμετοχή στα κοινά γίνεται με κόστος κι όχι με αντίτιμο.

Όμως, από κάθε αποτυχία μπορούν να προκύψουν οφέλη. Στη διαδικασία της μάθησης υπάρχει το στάδιο της ανατροφοδότησης, μιας ουσιαστικής και βαθιά παιδαγωγικής ενέργειας, η οποία αναδεικνύει και προτάσσει τις αδυναμίες, τις αστοχίες και τα ελλείμματα προσφέροντας ερεθίσματα για θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Κύριε Δήμαρχε, αν οι συσκέψεις πριν την εκδήλωση της «Αριάδνης» ήταν αναγκαίες, η σύσκεψη μετά την αναχώρησή της θα αποδειχτεί σωτήρια. Με ψυχραιμία, ορθολογισμό και μεθοδικότητα ας προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το μίτο και να βγούμε από το λαβύρινθο της ανεπάρκειας, της άγνοιας και της αναποτελεσματικότητας.

Κι αν έφυγε η «Αριάδνη» άλλες δοκιμασίες μας περιμένουν.

Τότε θα δοκιμαστούν τα όριά μας.

Όχι των λόγων μας, των πράξεών