Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα: Η νεαρή Γεζίντι, από σκλάβα του ISIS, πρέσβειρα του ΟΗΕ

Μια νεαρή γιαζίντι (την οποία γνωρίσαμε στις Σέρρες από τις επισκέψεις της στη Δομή φιλοξενίας Προσφύγων όπου φιλοξενούνται άνθρωποι της φυλής της) υπήρξε αιχμάλωτη του Ισλαμικού Κράτους διορίστηκε πρέσβειρα του ΟΗΕ για τα θύματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων. «Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ΙΚ, οι τρομοκράτες του ΙΚ θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», λέει

Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα: Η νεαρή Γεζίντι, από σκλάβα του ISIS, πρέσβειρα του ΟΗΕ

Μια νεαρή Ιρακινή που αναγκάστηκε να γίνει σεξουαλική σκλάβα για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διορίστηκε την περασμένη Παρασκευή (15/9) πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, μια 23χρονη γιαζίντι, μάχεται ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των γιαζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

Απήχθη από το χωριό της, το Κόσο, κοντά στη Σίντζαρ (βόρειο Ιράκ) τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Υπέστη ομαδικό βιασμό από τους μαχητές του ΙΚ και πουλήθηκε πολλές φορές ως σεξουαλική σκλάβα.

“Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ΙΚ, οι τρομοκράτες του ΙΚ θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα”, εξήγησε. “Δεν πρέπει να αφήσουμε να το κάνουν αυτό”.

Ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, θα προσπαθήσει να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών.

Στο πλευρό της η Αμάλ Αλαμουντιν-Κλούνεϊ

Εκπροσωπείται από τη διεθνή δικηγόρο Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, η οποία δήλωσε πως το ΙΚ είναι ένοχο για γενοκτονία και πρέπει να λογοδοτήσει.

“Χιλιάδες γυναίκες γιαζίντι έγιναν σκλάβες από μια τρομοκρατική οργάνωση, το ΙΚ, που διαπράττει γενοκτονία κι όμως το έγκλημα αυτό παραμένει ατιμώρητο”, δήλωσε.

“Ντρέπομαι ως άνθρωπος που διαπιστώνω πως οι εκκλήσεις τους για βοήθεια δεν εισακούονται”, πρόσθεσε η Κλούνεϊ, προκαλώντας ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι “συγκινήθηκε μέχρι δακρύων” από το μαρτύριο της Νάντια αλλά και από τη “δύναμη, το θάρρος και την αξιοπρέπειά της”.

Εκστρατεία στην Αγγλία

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα (19/9) εκστρατεία για την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το ΙΚ, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην οποία θα συμμετάσχουν η Αμάλ Αλαμουντίν και η Νάντια Μουράντ στην έδρα του ΟΗΕ.

Απο την επίσκεψη της Νάντια Μουραντ με την Αμάλ Αλαμουντίν στη Δομή Φιλοξενίας των Σερρών
Απο την επίσκεψη της Νάντια Μουραντ με την Αμάλ Αλαμουντίν στη Δομή Φιλοξενίας των Σερρών

Η κοινότητα γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη μειονότητα που διώκεται από τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, περίπου 3.200 γιαζίντι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια του ΙΚ, η πλειονότητά τους στη Συρία. Τα κορίτσια γίνονται σεξουαλικές σκλάβες, ενώ τα αγόρια περνούν από κατήχηση και ακολούθως στέλνονται στη μάχη.

Επίσκεψη στον καταυλισμό των Σερρών

Στην Δομή Φιλοξενίας των Σερρών βρίσκονται ως πρόσφυγες 519 μέλη της κοινότητας Γεζίντι. Την κοινότητα είχε επισκεφθεί με ακρα μυστικότητα και χωρίς να κάνει δηλώσεις, την περασμένη Παρασκευή η δικηγόρος Αμαλ Αλαμουντιν – Κλούνεϊ μαζί με τη Νάντια Μουράντ και είχαν συνομιλία με γυναίκες του καταυλισμού οι οποίες είχαν πέσει θύματα κακοποίησης από τον ISIS, στα πλαίσια της εκστρατείας για την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).