Νέα προγράμματα στο LEADER με επιδοτήσεις έως και 60% σε χωριά των Σερρών

Νέα προγράμματα στο LEADER με επιδοτήσεις έως και 60% σε χωριά των Σερρών
leader-serrwnΤις δράσεις μπορούν να αξιοποιήσουν και όσοι θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους, αλλά κι εκείνοι που προτίθενται να ανακαινίσουν τις εταιρείες τους με αγορά π.χ. εξοπλισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναπτυξιακές εταιρείες έχουν ετοιμάσει τα σχέδια προκήρυξης και είτε αναμένουν την έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε κάποιες βρίσκονται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας πριν από τη δημοσίευσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας «Ημερήσια», πρόκειται να ανοίξουν νέοι κύκλοι προκήρυξης χρηματοδοτικών δράσεων από τα τοπικά προγράμματα Leader και για την ακρίβεια για περιοχές των Τρικάλων, των Σερρών, της Φλώρινας και του Κιλκίς. Πάνω από 200 χωριά ωφελούνται από τις επιδοτήσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι και το 60% των δαπανών.
Νέος γύρος επιδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ για επενδύσεις αγροτών και κατοίκων της επαρχίας ανοίγει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ «τρέχουν» προγράμματα ενισχύσεων για αλιείς νησιών.
Επιδοτήσεις έως και 60% για αγροτικές επενδύσεις
Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις νομούς, αγρότες καθώς και άλλα φυσικά πρόσωπα μπορούν να εκμεταλλευτούν το Leader προκειμένου να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους. Τις δράσεις μπορούν να αξιοποιήσουν και όσοι θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους, αλλά κι εκείνοι που προτίθενται να ανακαινίσουν τις εταιρείες τους με αγορά π.χ. εξοπλισμού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναπτυξιακές εταιρείες έχουν ετοιμάσει τα σχέδια προκήρυξης και είτε αναμένουν την έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε κάποιες βρίσκονται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας πριν από τη δημοσίευσή τους.

Αναλυτικά οι δράσεις που επιδοτούνται είναι:
Επιδοτήσεις έως και 60% για αγροτικές επενδύσεις

1. Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων
Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες τεμαχισμού ? τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και μελιού. Επίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και μεταποίησης σαλιγκαριών, αποθηκευτικών χώρων δημητριακών, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Χρηματοδοτήσεις μπορούν να πετύχουν μεταποιητικές μονάδες φρούτων, χυμοποίησης οπωρών, μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, παραγωγής τουρσιών και ψητών λαχανικών.
2. Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων.
Μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και των εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων, όπως στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα.
3. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής.
Η δράση αφορά την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των χώρων εστίασης και αναψυχής όπως παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Οι παρεμβάσεις, δύνανται να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, με χρήση τοπικών υλικών (πέτρα, ξύλο) χρήση παραδοσιακών αρχιτεκτονικών μορφών (στέγη) και χωρίς υπερβολές στη μορφή.
4. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
Ενδεικτικά μπορεί να ενισχυθεί η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (παιδότοποι) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, δημιουργώντας χώρους για την παραμονή και φύλαξη παιδιών τα οποία θα αξιοποιούν το χρόνο τους με δημιουργική απασχόληση και μάθηση, καθώς και επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (παντοπωλεία, ειδών τουρισμού και λαϊκής τέχνης) παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια κουρεία κ.ά.
5. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων.
Η δράση αφορά την ενίσχυση επενδύσεων για τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων που μπορούν να περιλαμβάνουν υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, χώρους άσκησης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, χώρους γευσιγνωσίας ? οινογνωσίας, μεταποίησης – τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την καθετοποίηση της παραγωγής του αγροκτήματος.
6. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση.
Η δράση αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση. Ενδεικτικά αναφέρονται επιχειρήσεις παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, νωπών και διατηρουμένων ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών και άλλων αλευρωδών ειδών όπως χυλοπίτες τραχανάδες, κλ.π.
7. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύεται η ίδρυση νέων ή η βελτίωση ήδη υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά έργα είναι η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής- υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
8. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
9. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης.
Η δράση αυτή αφορά στη δημιουργία, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης υψηλής ποιότητας στην περιοχή παρέμβασης, μικρής δυναμικότητας (μέχρι 40 κλίνες).

 
Τα χωριά που επιδοτούνται στις Σέρρες
Δήμος Εμμ. Παππά: Άγιο Πνεύμα, Δαφνούδι, Εμμανουήλ Παππάς, Μέταλλα, Δ.Δ. Νέο Σούλι, Δ.Δ. Πεντάπολη,Τούμπα, Δ.Δ. Χρυσό Δήμος Καπ. Μητρούση : Δ.Δ. Αναγέννηση, Άνω Καμήλα, Βαμβακιάς, Μητρούσι, Μονοκκλησιά, Προβατά Δημοτική Ενότητα Στρυμόνα: Βαλτοτόπι Δ.Δ. Μεσοκώμη, Μονόβρυση,Νέος Σκοπός, Δ.Δ. Νεοχώρι, Παραλίμνι, Πεθελινό, Ψυχικό, Αχλαδοχώρι, Καπνόφυτο, Άγκιστρο, Άνω Βροντού, Ορεινή, Προμαχώνας.
Δήμος Νέας Ζίχνης: Νέα Ζίχνη, Άγιος Χριστόφορος, Αγριανή, Αναστασία, Γαζώρο, Δήμητρα, Δραβήσκο, Δ.Δ. Θολό, Μαυρόλοφος, Μεσορράχη, Μυρκίνο, Μυρρίνης, Νέας Πέτρα, Σφέλινο.

Δήμος Σερρών: Ελαιώνας, Επτάμυλα,Οινούσσα (τ.Χιονοχωρίου).
Δημοτική Ενότητα Σκουτάρεως: Αγία Ελένη, Αδελφικό, Δ.Δ. Βαμβακούσσα, Κάτω Καμήλα, Κουβούκλια, Κουμαριά, Κωνσταντινάτο, Πεπονιά, Δ.Δ. Σκουτάρεως.
Δημοτική Ενότητα Λευκώνα: Καλά Δένδρα, Λευκώνας, Χριστός.

Δήμος Σιντικής: Σιδηροκάστρο, Βαμβακόφυτο, Δ.Δ. Καμαρωτό, Δ.Δ. Στρυμονοχώρι, Χαροπό, Δ.Δ. Χορτερό.

Δήμος Ηράκλειας

Δημοτική Ενότητα Σκοτούσσης: Αμμουδιά, Γεφυρούδι, Μελενικίτσι, Νέα Τυρολόη, Δ.Δ. Παλαιόκαστρο, Σκοτούσσα

Advertisements