Νέα τροπή στην όδευση του Αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ

ΜΕΤΑ ΤΗ «ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ» ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ κυρίας ΤΣΑΝΑΚΑ

Νέα τροπή στην όδευση του Αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ

Αποφασισμένοι να μη επιτρέψουν την όδευση του αγωγού από τα Τενάγη, οι κάτοικοι των Φιλίππων

Την απογοήτευσή τους από τη στάση της Δημάρχου Καβάλας κα Τσανάκα, εξέφρασαν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των Πολιτών Καβάλας, μετά την συνάντηση που είχαν μαζί της, οι κκ Θέμης Καλπακίδης και Λευτέρης Κωταϊδης, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που τους απεύθυνε, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό κ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Κωταϊδη, η συζήτηση ήταν «συζήτηση κουφών» καθώς διαπίστωσαν ακόμη από χθες την αλλαγή της στάσης της Δημάρχου σε συνάρτηση πάντα με την όδευση του αγωγού ΤΑΡ, παρά τις προσπάθειες της τελευταίας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με δηλώσεις που ανάγονται, πάντα κατά τον κ Κωταϊδη, στη λογική «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα».

Χαμογελώντας ειρωνικά αλλά μένοντας ψύχραιμοι, έδειξαν να μη έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη Δήμαρχο θεωρώντας ότι έχει απολύτως εγκλωβιστεί στην διαδικασία των ανταλλαγμάτων από τον ΤΑΡ και την ένταξη των δύο έργων που  επιζητούσε την χρηματοδότησή τους.

Στο ερώτημά μας, αν είναι ικανοποιημένη η Δήμαρχος από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού  κ.Σταθάκη για τα εν λόγω έργα, ο κ. Κωταϊδης μας απάντησε:

«Τα έργα αυτά δεν θα γίνουν. Πρώτα γιατί κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα ποσοστά συμμετοχής του Δήμου, του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων και φυσικά του ΤΑΡ. Δεύτερο, σε μια εποχή με οικονομική στενότητα η χρηματοδότηση έργων, πέρα από την ωρίμανση που πρέπει να έχουν, δεν είναι κάτι το απλό, ενώ αντιθέτως ο ΤΑΡ επείγεται να ολοκληρώσει το έργο στους Φιλίππους, αδιαφορώντας για όλα αυτά που συζητάμε.

Επίσης η υδροδότηση της περιοχής, είναι κάτι που πρέπει να έχει και την σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων αρχών αλλά και πολιτών της Δράμας».

Εκφράζοντας την αγανάκτησή, του ιδίου και του κ. Καλπακίδη, για όλα αυτά που συζητήθηκαν στο γραφείο της Δημάρχου κας Τσανάκα, επισήμανε πως

 « …για μας ο αγώνας συνεχίζεται και ο αγωγός θα περάσει πάνω από τους Φιλίππους και όχι εκεί που αυτοί θέλουν. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, ενώ αυτοί με παρανομίες και παρατυπίες έφθασαν σε ένα αποτέλεσμα και επικαλούνται τη νομιμότητα για να ολοκληρώσουν την παρανομία τους».

Επισημάνθηκε επίσης από τον κ Κωταϊδη, όπως χαρακτηριστικα είπε

« …η αναγκαιότητα να αντιληφτούν, τόσο η Διοίκηση του ΤΑΡ, αλλά και η Πολιτεία, πως η σύμβαση του Arhus, απαιτεί  τη συμμετοχή της κοινωνίας, των πολιτών των Κρηνίδων εν προκειμένω, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα στα έργα μεταφοράς αερίου, ή πετρελαίου ή χημικών ουσιών με διαμέτρους άνω των 80cm και μήκος άνω των 40km».

Πρόσθεσε δε πως

« …Ακόμη και οι διαφημιζόμενες διαβουλεύσεις με μια νεοπαγή ΜΚΟ με την ονομασία “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, (όπως μας είπε)είναι σκανδαλωδώς ετεροχρονισμένη, αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς πως ουσιαστική διαβούλευση ουδέποτε πραγματοποιήθηκε».