Νέα Υ.ΜΑ.Θ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά προς Σερραίους: «Παραμένω η Μαρία της καρδιάς σας»!

Νέα Υ.ΜΑ.Θ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά προς Σερραίους: «Παραμένω η Μαρία της καρδιάς σας»!

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχα-ΥΜΑΘ-30-1-2015 064Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (εξελέγει με τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» στην Π.Ε. Σερρών) είναι η νέα υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, που παρέλαβε την Παρασκευή 30/1, το χαρτοφυλάκιο από τον απελθόν υπουργό, Γιώργο Ορφανό.
Η πρώτη γυναίκα υφυπουργός απο τις Σέρρες, από την αρχή της ομιλίας της δεν έκρυψε την πολιτική της «καταγωγή»: «Όλοι όσοι θητεύσαμε με τον Κώστα Καραμανλή γνωρίζουμε ότι τον πολιτικό πολιτισμό δεν τον επιβάλεις, αλλά είναι στάση ζωής. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Είμαστε ένα σκαλοπάτι πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι επόμενοι. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος πρωθυπουργός με ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Δεν μπορούν να υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές.»
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχα-ΥΜΑΘ-30-1-2015 111Δίνοντας το διακριτό στίγμα του κόμματος, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπε χαρακτηριστικά: «Για τους ΑΝΕΛ υπάρχουν κόκκινες γραμμές, απαραβίαστες και απαράβατες. Είμαστε μια κυβέρνηση εθνικής διαπραγμάτευσης και κοινωνικής συνεννόησης».

Σπουδαιότητα του ΥΜΑΘ
Η κυρία Τσαρουχά τονίζοντας την σπουδαιότητα του ΥΜΑΘ υπογράμμισε ότι «ορισμένοι θεωρούν πως επειδή μπαίνει υφυπουργός στο ΥΜΑΘ υποτιμάται και υποβαθμίζεται η Βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε ρεαλιστές. Στη διαδρομή του χρόνου θα φανεί ποιες είναι οι δυνατότητες και ο ρόλος του θεσμού. Το ΥΜΑΘ είναι ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Την πολιτική την ορίζει ο πρωθυπουργός. Καπηλεία του ονόματος Μακεδονία δεν υπάρχει».
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχα-ΥΜΑΘ-30-1-2015 020Φυσικά δεν παρέλειψε να στείλει ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξαρχής ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καπηλεία του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας. «Όσοι θέλουν να είναι πραγματικά φίλοι μας θα τιμήσουμε, όπως καλά γνωρίζουμε εδώ στη Μακεδονία, τη φιλία τους. Σε αυτόν τον τόπο συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η αξία του καθενός μας είναι ο ίδιος ο λόγος του».
Επισήμανε μάλιστα πως το δίλλημα και συνάμα η μεγάλη πρόκληση της εποχής είναι «αν η Ελλάδα θα ζήσει όρθια με αξιοπρέπεια ή αν θα πρέπει να συμβιβαστούμε τελικά με ένα μέλλον “εξαρτημένης επαρχίας”», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχα-ΥΜΑΘ-30-1-2015 214«Άπαντες επιζητούν μια μεγάλη αλλαγή. Αυτό δεν έχει να κάνει με τους ιδεολογικούς όρους του παρελθόντος, δεν έχει να κάνει με τη Δεξιά και την Αριστερά. Οι Έλληνες αποφάσισαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά ένα πολιτικό σύστημα το οποίο αποδείχθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει την κρίση και να χαράξει μια διέξοδο. Αυτή η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος έφθασε να απειλεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη, κι απειλούσε να οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη παράλυση κάτω από τις διαταγές των Βρυξελλών και του Βερολίνου» κατέληξε η κα. Κόλλια-Τσαρουχά.


Δριμεία κριτική στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Η υφυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «οι πολιτικές που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αναποτελεσματικές και είχαν δραματικές συνέπειες. Στόχος μας είναι να σταματήσουμε να ζούμε με ξένα τοκογλυφικά δάνεια και να μην επιτρέψουμε να ξεπουληθεί η χώρα μας, να μετατραπεί σε αποικία χρέους και σε προτεκτοράτο. Άλλο να πουλάς κι άλλο να ξεπουλάς. Η πολιτική από το 2010 και μετά δημιούργησε μια σταδιακά διογκούμενη ομάδα απελπισμένων πολιτών. Οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή του τόπου. Οι Έλληνες αποφάσισαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά ένα πολιτικό σύστημα ανίκανο να αντιμετωπίσει την κρίση, που απείλησε να οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη παράλυση. Η Ελλάδα οφείλει να διατηρήσει την ευρωπαϊκή πορεία της. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της πατρίδας μας».

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχα-ΥΜΑΘ-30-1-2015 203Συνεργασία με τους εργαζόμενους
Είπε επίσης ότι αποτελεί υποχρέωση να αλλάξει και να ανανεώσει μέσα από διάλογο σε συνεργασία με τους εργαζομένους το θεσμό, ενώ για την ίδια τόνισε πως έχει δυο επιλογές. Είτε να κάνει απλή διαχείριση, είτε να προχωρήσει σε δημιουργική ανασυγκρότηση του ΥΜΑΘ.


Μήνυμα στους Σερραίους

Η τελευταία φράση της είχε προσωπικό τόνο: «Από όπου κλήθηκα να υπηρετήσω δεν ταυτίστηκα με τον θεσμικό ρόλο μου. Είμαι η Μαρία της καρδιάς σας και αυτή θα παραμείνω», είπε απευθυνόμενη στους Σερραίους.

Απολογισμός κι ευχές από Γ.Ορφανό
Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιό του ο κ. Ορφανός, έκανε έναν μίνι απολογισμό του έργου του υπουργείου επισημαίνοντας «Εγκρίθηκαν 245 αναπτυξιακά προγράμματα, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιδότηση 613 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016. Όσον αφορά στα διασυνοριακά προγράμματα, το ΥΜΑΘ “τρέχει” το TRIGGER και το Smart Specialization Έξυπνη Εξειδίκευση’. Επίσης, πετύχαμε την λειτουργία δύο συμβουλίων για την διευθέτηση πολεοδομικών διαφορών και αμφισβητήσεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύουν τις όποιες διαφορές υπάρχουν. Επιπλέον, η ΔΕΘ-HELEXPO έκανε άλματα προόδου ενώ για πρώτη φορά, η ΑΖΚ απέκτησε τον πρώτο θύλακα της στη Θέρμη», υπογράμμισε ο κ. Ορφανός. Στη συνέχεια, ευχήθηκε «καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση. Ως Έλληνας εύχομαι και ελπίζω ότι θα τα πάει καλά. Βέβαια, οι πρώτες ενέργειες δε με ικανοποιούν».
Ο κ. Ορφανός είπε ότι «το συγκεκριμένο υπουργείο αποτελεί απαραίτητο λειτουργικό στοιχείο για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Όσοι θεωρούν ότι είναι ένα παραπάνω υπουργείο τους πληροφορώ πως ακόμη και με την κατάργησή του δε θα υπήρχε κανένα οικονομικό όφελος. Το ΥΜΑΘ πρέπει να ανασυσταθεί απέναντι σε όσους θέλουν να εξαφανίσουν από τον ορίζοντα το όνομα Μακεδονία και Θράκη».

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχα-ΥΜΑΘ-30-1-2015 038
Παρόντες

Παρόντες στην τελετή παράδοσης – παραλαβής ήταν ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος κ. Βάϊος Χόνδρος, ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού σώματος Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Πιερράκος, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κύριοι Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης οι επικεφαλής των εποπτευόμενων από το ΥΜΑΘ οργανισμών (ΕΥΑΘ, ΔΕΘ, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ΚΕΔΑΚ)και πλήθος κόσμου.