Νέος θάνατος 77χρονης στις Σέρρες από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Νέος θάνατος 77χρονης στις Σέρρες από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Πρόκειται για μία γυναίκα 77 ετών που κατοικούσε στην πόλη των Σερρών και η οποία κατέληξε στο Νοσοκομείο Σερρών. Η επιβεβαίωση ήρθε από το ΚΕΛΠΝΟΟ ότι είχε μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα στο Νομό Σερρών, καθώς πριν λίγες ημέρες είχε σημειωθεί το πρώτο κρούσμα στο Στρυμονικό με θύμα έναν 83χρονο.

Καθυσηχάζουν οι αρμόδιοι – επιπρόσθετοι ψεκασμοί από τον Δήμο Σερρών

Πάντως, ο Νομίατρος Σερρών Αναστάσιος Αναστασιάδης εμφανίζεται καθησυχαστικός και καλεί τον κόσμο να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα αυτοπροστασίας.
Για τον θάνατο της άτυχης γυναίκας ενημερώθηκε και ο Δήμος Σερρών, και όπως τόνισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας & Πολιτισμού κυρία Σωτηρία Πάνου προχώρησε σε αποψίλωση των χόρτων στην περιοχή που διέμεινε η 77χρονη, αλλά και σε επιπρόσθετους επίγειους ψεκασμούς, σημειώνοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

131 κρούσματα με 13 θανάτους

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα, από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 29/08/2019, 11.00π.μ., έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 131 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 82 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 49 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) / δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί 13 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων τα 82 έτη).

Οι περιοχές των κρουσμάτων

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι την περίοδο 2019, μέχρι τις 29/08/2019, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Μ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Τα κρούσματα στις γείτονες χώρες και την ΕΕ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2019, έως τις 22/08/2019, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και σε: Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία και Τουρκία.

Μέτρα προστασίας

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ. , ενώ επίσης κάθε Πέμπτη αναρτάται η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, με επικαιροποιημένα δεδομένα.