Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Νέος τύμβος «τύπου» Καστά στις… Σέρρες;;;

Ενώ αρχαιολογικά, όλα τα «βλέμματα» των κάθε λογής (αν)αρμόδιων πολιτικών, είναι στραμμένα στην Αμφίπολη, εντούτοις όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, φαίνεται πως ανακαλύφθηκε νέος τύμβος στις… Σέρρες, παρόμοιος με τον τύμβο Καστά της Αμφίπολης ή μήπως … όχι;

Κι όμως αυτό που βλέπετε να μοιάζει με λόφο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο… τρούλος του τεμένους του Αχμέτ Πασά στην είσοδο της πόλης των Σερρών από … Δράμα.

Στην επιφάνεια του έχει συσσωρευτεί αρκετό χώμα ώστε να χορταριάσει, ενώ έχουν φυτρώσει μέχρι και… δένδρα, ο δε περίγυρος θυμίζει… ζούγκλα από τη βλάστηση που τείνει να «πνίξει» το μνημείο.

Κανείς… (αν)αρμόδιος θα φιλοτιμηθεί να απαντήσει και περισσότερο να δράσει πριν το μνημείο καταρρεύσει από την εγκατάλειψη;;;

 

Για την Ιστορία

Το Τζαμί του Αχμέτ Πασά, γνωστό στους κατοίκους των Σερρών ως Αγιά Σοφία,  χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και είναι από τα πιο σημαντικά οθωμανικά μνημεία που σώζονται σήμερα στις Σέρρες. Θεωρείται από τα ωραιότερα μουσουλμανικά τεμένη στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Το τέμενος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης των Σερρών, κοντά στο ρέμα Αγίων Αναργύρων. Όπως αναφέρεται σε επιγραφή σε σημείο της κυρίας εισόδου του, το τζαμί χτίστηκε το 1492 – 1493 από τον Μεχμέτ Μπέη, (σύζυγο της πριγκίπισσας Σελτζούκ Χατούν (κόρη του Βαγιαζίτ Β΄))  στη μνήμη του πατέρα του Αχμέτ Πασά Κεδίκ. Αυτός διετέλεσε για τρία χρόνια μεγάλος βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1474 – 1477, δηλαδή την εποχή που σουλτάνος ήταν ακόμα ο Μωάμεθ ο Πορθητής) και ήταν από τους σημαντικότερους στρατηγούς της εποχής εκείνης. Ο Αχμέτ Πασάς τελικά εκτελέστηκε το 1482.


Τα υλικά με τα οποία κτίστηκε είναι ο κίτρινος πωρόλιθος, ενώ οι θόλοι του είναι κτισμένοι με πλίνθους σκεπασμένους από μόλυβδο. Οι τοίχοι στο εσωτερικό ήταν επιχρυσωμένοι και σύμφωνα με περιηγητές, ένας κήπος περιέβαλε όλο το μνημείο. Σύμφωνα με Τούρκους περιηγητές των περασμένων αιώνων, ήταν το ωραιότερο τέμενος της Ρούμελης, άποψη με την οποία συμφωνούν και σήμερα οι ειδικοί, καθώς το θεωρούν από τα πιο ωραία μουσουλμανικά θρησκευτικά κτίσματα στο ευρωπαϊκό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Λόγω της μεγάλης ομοιότητάς του με χριστιανικούς ναούς, οι Σερραίοι το ονομάζουν και «τζαμί Αγιά Σοφιά».

Για 291 χρόνια, το τζαμί συντηρούνταν από τα εισοδήματα των τουρκικών κατακτήσεων στην χερσόνησο της Κριμαίας. Τα εισοδήματα αυτά σταμάτησαν όταν ο Ρώσος στρατηγός Ποτέμκιν ανέκτησε την Κριμαία για λογαριασμό των τσάρων, το 1783, οπότε και άρχισε σταδιακά η παρακμή του. Δεν είναι γνωστό πότε σταμάτησε να λειτουργεί ως τζαμί. Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι πλημμύρες του γειτονικού χειμάρρου του προκάλεσαν ζημιές.

Σήμερα το κτίσμα δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση: έχει πρόβλημα στατικότητας και ο νάρθηκάς του αντικαταστήθηκε πρόσφατα, μετά από πτώση, από τη 12η Εφορία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων. Να σημειωθεί ότι το τζαμί κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο το 1966.

Κοντά στο τέμενος βρίσκονται τα «Μαυσωλεία των νικητών» («Κατακτητών»), καθώς και ο τάφος της οικογένειας Ισμαήλ Μπέη (διοικητή των Σερρών), που χτίστηκε το 1814 από τον γιό του Ισμαήλ, Γιουσούφ Σέρρεσλη.