ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ: Για ένα ΝΤΕΚΟΛΤΕ…

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ: Για ένα ΝΤΕΚΟΛΤΕ…

χαράδραΝτεκολτέ το [dekolté] Ο (άκλ.): 1α.μεγάλο άνοιγμα σε μπλούζα ή σε φόρεμα, από όπου περνάει το κεφάλι, που αφήνει ελεύθερο το λαιμό και το επάνω τμήμα του στήθους και της πλάτης: Στρογγυλό / μυτερό / τετράγωνο / μεγάλο / ανοιχτό / βαθύ / αποκαλυπτικό. || (επέκτ., πληθ.) φόρεμα που έχει ντεκολτέ: Ήρθε με τα της. β. (ως επίθ.): Tουαλέτα / φόρεμα. 2. (οικ.) ο λαιμός και το επάνω τμήμα του στήθους: Aυτή έχει ωραίο. [λόγ. < γαλλ. décolleté]

Λεξικό της κοινής νεοελληνικής.

«Ασχολήθηκαν με το  ντεκολτέ μου, όμως  δεν ήταν μεγάλο, εμφανίστηκε έτσι επειδή η λήψη έγινε από ψηλά. Δεν έκανα λάθος. Το ρούχο ήταν μια χαρά. Δεν πήγα στη Βουλή ούτε με μίνι ούτε με σιθρού».

Μαρία Σταυρινούδη – Σόδη, νεοορκισθείσα βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας.

           Την ώρα που η χώρα πανθομολογουμένως ταλανίζεται από πολλά και μείζονα προβλήματα, μεταξύ των οποίων, π. χ., συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς το μέλλον του –εναπομείναντος εν είδει σκιάς- ΠΑΣΟΚ (ο πρόσφατος πανηγυρικός εορτασμός των τεσσαρακοστών γενεθλίων του κάτι σπουδαίο σηματοδοτεί), η -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- άδηλη και αβέβαιη υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για την προεδρία της Δημοκρατίας, οι δηλώσεις περί ομοφυλοφιλίας και ανδρισμού, τόσο του αγίου Πειραιώς Σεραφείμ όσο και των πατέρων του έθνους κ. κ. Νικολάου Νικολόπουλου και Αναστασίου Νεράντζη κ.λπ., κάποιοι –κάθε άλλο παρά τυχαία και άδολα- προτίμησαν να προτάξουν και να ασχοληθούν με το ντεκολτέ της κ. Σόδη κατά την ορκωμοσία της ως βουλευτού Χίου.

Έτσι, μέσω του –βαθέος (ή μη)- ντεκολτέ της, αν μη τι άλλο, βρήκαν την ευκαιρία να υποβάλουν, με έναν πρωτότυπο, είναι αλήθεια, τρόπο, στην ελληνική κοινωνία μερικά κρίσιμα και κεφαλαιώδη ερωτήματα τα οποία τη βασανίζουν και γι’ αυτό επιζητούν επειγόντως σαφείς και –προπαντός- πειστικές απαντήσεις. Ερωτήματα όπως: Είχε το ντεκολτέ της κ. Σόδη όντως βάθος και πόσο; Αν ναι, συνάδει άραγε κάτι τέτοιο με τη συγκεκριμένη περίσταση και τις παραδόσεις μας; Εν τοιαύτη δε περιπτώσει πού πάει ο προσήκων σεβασμός στα θεία και τους θεσμούς; Περαιτέρω, τι γίνεται με τη σεμνότητα και την ταπεινότητα, για να θυμηθούμε μιαν εποχή που οι έννοιες αυτές δέσποζαν και δοξάζονταν στον πολιτικο-κοινωνικό μας βίο; Ήταν βάσιμη και επαρκώς δικαιολογημένη η έκπληξη του παρευρισκόμενου αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ιωάννη Τραγάκη καθώς και η συνακόλουθη επίκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου να παράσχει εν προκειμένω χείρα βοηθείας;

Από την άλλη, βέβαια, εύλογα μπορεί να σκεφτεί και να αναρωτηθεί κανείς, μήπως όλος αυτός ο θόρυβος περί το ντεκολτέ της κ. Σόδη δεν είναι παρά προϊόν αχαλίνωτης φαντασίας ή –το χειρότερο- σκοπιμότητες και συνωμοτικός δάκτυλος ώστε να πληγεί η προσωπικότητά της και να ματαιωθεί το –ήδη σχεδιασμένο, σχεδόν στην κάθε του λεπτομέρεια- σπουδαίο και αυτονοήτως εθνωφελές της έργο, όπως άφησε να εννοηθεί –αμυνόμενη- η ίδια η κ. βουλευτής; Χρησιμοποιώντας (οι συνωμότες) προς τούτο την από πολύ ψηλά και πέρα από κάθε δεοντολογία τηλεοπτική λήψη του ντεκολτέ.

Οι απαντήσεις στα –όλως ενδεικτικώς σημειούμενα- παραπάνω αμείλικτα ερωτήματα, είμαι βέβαιος, θα δοθούν ούτως ή άλλως και θα λάμψει επιτέλους η πάσα αλήθεια, πράγμα που, ως γνωστόν, κατά κανόνα και με όλα τα (μικρά ή μεγάλα) ζητήματα συμβαίνει σ’ αυτόν τον τόπο. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις με τον πιο υπεύθυνο τρόπο, αλλά και στην ώρα τους, έτσι ώστε να μην αφήνεται το παραμικρό περιθώριο περισπασμού και αποπροσανατολισμού του λαού από τη ζώσα πραγματικότητα με τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες που αυτή θέτει. Διότι αυτό ακριβώς (τον αποπροσανατολισμό) εύχονται και επιδιώκουν κάποιοι που επί μονίμου βάσεως επενδύουν στη σύγχυση και την καταστροφή τουλάχιστον των μέχρι τώρα και με τόσες θυσίες επιτευγμάτων της χώρας μας.

Συμπερασματικά, ας μου επιτραπεί να σημειώσω ότι θα ήταν πραγματικά ειρωνεία και απονενοημένο διάβημα αν επιτρεπόταν να συμβεί κάτι τέτοιο, ιδίως σε στιγμές όπως οι σημερινές, και μάλιστα για ένα ντεκολτέ αμφιβόλου –άλλωστε- βάθους αλλά και ύψους σ’ ό, τι αφορά τη λήψη της επίμαχης και πολυσυζητημένης εικόνας.

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)

 08/09/2014