Νύχτα «θριλερ» στα αναχώματα του Στρυμόνα

Νύχτα «θριλερ» στα αναχώματα του Στρυμόνα
αναχωμα στο Στρυμόνα που έχει υποστεί ρήγμα
αναχωμα στο Στρυμόνα που έχει υποστεί ρήγμα

Με τη λίμνη Κερκίνη να είναι εξασφαλισμένη (όσο αναφορά το ανατολικό ανάχωμα) οι όγκοι του νερού που φεύγουν από τα θυροφράγματα πλημμυρίζουν τις εκτάσεις στον χαμηλό ρου του ποταμού Στρυμόνα στις περιοχές του Πεθελινου και Αχινού. Αφου τα προστατευτικά αναχώματα, κατά μήκος του ποταμού δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις μάζες του νερού, στους δήμους Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας Σερρών. Τα ορμητικά νερά έσπασαν και το ανάχωμα στο Ψυχικό στη θέση Σαραντάρι, ανοίγοντας και άλλες πληγές στο δήμο Εμμανουήλ Παππά, που πλέον παραμένει ανοχύρωτος μετά και την κατάρρευση του αναχώματος στο Πεθελινό.

Την ίδια ώρα έσπασε και το ανάχωμα στο Πατρίκι του δήμου Βισαλτίας, ενώ τους τεράστιους όγκους νερών, που εισέρχονται στην Ελλάδα από το βουλγαρικό έδαφος (παρόλο που η ροή τους σήμερα φαίνεται να εξομαλύνθηκε), δεν κατάφερε να συγκρατήσει και το ανάχωμα του Αχινού, που είναι σπασμένο πλέον σε δύο πλευρές.

Οι επιπλέον εκτάσεις που πλημμύρισαν την Τρίτη (31/3) ανέρχονται περίπου σε 10.000 στρέμματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πλημμυρισμένων εκτάσεων σε 50.000 στρέμματα!

φωτο απο την αερολέσχη Σερρών
φωτο απο την αερολέσχη Σερρών

Η ανάδοχος εταιρεία στην οποία ανατέθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  η επισκευή των αναχωμάτων, αν και μετέφερε στην περιοχή τα μηχανήματά της (φορτηγά και μπουλντοζες) εν τουτοις δεν ξεκίνησε το έργο καθώς αυτό θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο (και ανώφελο) να επιχειρήσει την ώρα που το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης χαρακτήρισε άκαρπη τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, βουλευτές του νομού Σερρών και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την οικονομική υποστήριξη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, με το ποσό των 20.000.000 ευρώ. “Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά πρέπει να κοιτάζουμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Όταν οι συνθήκες το καλούν πρέπει να δίνονται κάποια χρήματα”, δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης.

φωτο απο την αερολέσχη Σερρών
φωτο απο την αερολέσχη Σερρών

Νωρίτερα, σε άλλη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις ζημιές που υπέστησαν, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά, Δημήτρης Νότας, δήλωσε ότι «ο κ. Αποστόλου δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο , ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τις αποζημιώσεις και κυρίως των αγροτών που δεν πρόλαβαν να σπείρουν και δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ». 

Να σημειωθεί, ότι πριν από μερικές ημέρες ικανοποιήθηκε το χρόνιο αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, για την υπογραφή και ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για το ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης , από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ύψους 3.700.000 ευρώ.