Ο 106 ετών σύλλογος «Νέος Σκοπός-Ελπίς» Σικάγου τιμά τις παράδοσεις!

Ο 106 ετών σύλλογος «Νέος Σκοπός-Ελπίς» Σικάγου τιμά τις παράδοσεις!

Ένα πολύ ελπιδοφόρο «ποδαρικό» έκανε ο σύλλογος Σικάγου «Νέος Σκοπός – Ελπίς», στο Πολιτιστικό Κέντρο Σικάγου, με την εκδήλωση που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για την καθιερωμένη γιορτή της κοπής της βασιλόπιτας.

Χαρακτηρίζεται ως ελπιδοφόρο το γεγονός αυτό γιατί, στους δύσκολους καιρούς της αφομοιωτικής κρίσης όπου η Ομογένεια συνεχώς συρρικνώνεται, οι εκδηλώσεις από χρονιά σε χρονιά μειώνονται και η συμμετοχή σ’ αυτές ομογενών προοδευτικά φθίνει, η παρουσία 120 μελών περίπου για το καλωσόρισμα του Νέου Ετους στην εκδήλωση αυτή, δίνει κάποια ελπίδα ότι η Ομογένεια του Σικάγου διατηρεί αρκετές ελπίδες για τη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής της ταυτότητας.

Η ελπίδα αυτή μάλιστα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αφού συμμετείχαν τουλάχιστον τριάντα άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία με τη ζωντάνια τους και τον ενθουσιασμό τους έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στο ευχάριστο γιορταστικό κλίμα που δημιουργήθηκε στο γλέντι που ακολούθησε κάτω από τη μελωδία της θρακιώτικης μουσικής και των ποντιακών και θρακιώτικων χορών.

Στιγμιότυπο από την προσευχή την οποία ανέπεμψε ο ιερέας του Αγίου Γεωργίου Σικάγου π. Χρύσανθος Κερκερές – Φωτογραφία Νίκος Νικολιδάκης – Ευγενική παραχώρηση

Η κοπή της Βασιλόπιτας

Την ευλογία και κοπή της βασιλόπιτας έκανε ο ιερέας του Αγίου Γεωργίου Σικάγου π. Χρύσανθος Κερκερές, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Ευδόξιος Τολιόπουλος έκανε ένα θερμό καλωσόρισμα στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που παραβρέθηκαν στη γιορτή αυτή.

Οπως, με χαρά και μεγάλη ικανοποίηση -για τη συμμετοχή και το κέφι- ανέφερε η γραμματέας του συλλόγου Μαρίνα Μπαχάρη,

«ο σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας του συλλόγου είναι να φέρει σε επαφή τους συγχωριανούς για να μη χαθούμε στην απεραντοσύνη και την πολυπολιτισμικότητα αυτής της χώρας που ζούμε. Σκοπός μας επίσης είναι και η συλλογή χρημάτων με συνδρομές, εράνους και δωρεές για την ενίσχυση φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών και θρησκευτικών ιδρυμάτων στη γενέτειρα και στην Αμερική».

Ιστορικό του συλλόγου

Ο Σύλλογος Σκοπηνών ανδρών «Νέος Σκοπός» ιδρύθηκε το 1912 και αργότερα το 1923 ιδρύθηκε και ο σύλλογος Σκοπηνών γυναικών «Ελπίς». Οι δύο σύλλογοι συγχωνεύθηκαν το Μάρτιο του 1962 κάτω από την κοινή ονομασία « Νέος Σκοπός-Ελπίς».

Σύλλογος λειτουργεί ανελλιπώς από το 1912 και έχει κάνει μεγάλες δωρεές στο χωριό καταγωγής, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στο νέο χωριό που οι ανάγκες ήταν πολύ μεγάλες.
Σήμερα οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι να κάνει δωρεές σε ιδρύματα και εκκλησίες στο Σικάγο αλλά όποτε υπάρξει ανάγκη επεμβαίνουν δραστικά βοηθώντας και το χωριό τους τον Νέο Σκοπό Σερρών.

Το χωριό Νέος Σκοπός -κωμόπολη σήμερα των Σερρών- δημιουργήθηκε από πρόσφυγες του χωριού Σκοπός της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη σημερινή θέση του Νέου Σκοπού μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922. Το 1926 άρχισε η θεμελίωση του οικισμού με δαπάνες των αποδήμων Σκοπηνών του Σικάγου.

Τιμησαν τον Ευεργέτη της Ομογένειας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης -όπως και κάθε ομογενειακής εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο-, έγινε αναφορά στη μνήμη του δωρητή του όμορφου αυτού χώρου, τον οραματιστή, φιλάνθρωπο και ευεργέτη της Ομογένειας του Σικάγου, Θεόδωρο Σπυρόπουλο

πηγη: www.ekirikas.com  Φωτογραφία: Νίκος Νικολιδάκης/Ευγενική παραχώρηση.