Ο Αλέξης Μητρόπουλος ή ο πολιτικαντισμος στις δόξες του

Ο  Αλέξης Μητρόπουλος ή ο πολιτικαντισμος στις δόξες του

Οφείλω να ομολογήσω ότι τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο ποτέ δεν τον είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση.

Πιο πολύ μ’ ενοχλούσε εκείνο το γλοιώδες ύφος ιδίως απέναντι σε παρουσιαστές των τηλεοπτικών καναλιών όπου εδώ και χρόνια έχει εξασφαλίσει μόνιμο στασίδι. Αλλά και στη Βουλή η στάση του υπήρξε το ίδιο γλοιώδης και αποκρουστική.

Τον τελευταίο καιρό -και λόγω της εμπλοκής του σε μεγάλη φορολογική παράβαση- προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να περιληφθεί στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοτε εκλιπαρώντας την ηγεσία και άλλοτε, δήθεν αμυνόμενος, εξαπολύοντας βολές εναντίον της.

Ώσπου έμαθε ότι έχει αποκλειστεί, οπότε, αντί να εκφράσει την -δικαιολογημένη ή όχι, δεν έχει σημασία- πικρία του, κάλεσε τους (πιθανούς) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν ΚΚΕ ή να απόσχουν από τις εκλογές, διότι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλομνημονιακό κόμμα. Δηλαδή το ποια είναι η ιδεολογικο-πολιτική φυσιογνωμία ενός κόμματος δεν είναι ζήτημα ανάλυσης και αξιολόγησης, αλλά εξαρτάται καθαρά από το το αν συμμετέχει ή όχι κάποιος στις εκλογικές του λίστες!

Αν στην προκειμένη περίπτωση μιλούσαμε για την επιτομή και την αποθέωση του κυνισμού και του πολιτικαντισμού, θα είμασταν επιεικείς.

Όταν μάλιστα δηλώνεται αυτό δημόσια από άνθρωπο που εθήτευσε στη λεγόμενη προοδευτική παράταξη, επί πλέον δε, στο Πανεπιστήμιο βαρύνεται με την υποχρέωση να διαμορφώνει ακέραιους επιστήμονες και πολίτες.

Με τέτοιες πολιτικά και ηθικά επιλήψιμες συμπεριφορές, έχουμε, άραγε, βάσιμο λόγο να απορούμε και να ψάχνουμε πώς και γιατί η πολιτική (όπως και οι εκφραστές της) έχει τόσο δυσφημηθεί και απαξιωθεί;

Φυσικά, για την ανάδειξη και την πολιτική σταδιοδρομία τέτοιων ανθρώπων τεράστια ευθύνη έχουν και τα κόμματα που σπεύδουν να τους στεγάσουν κάθε φορά που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν κάποιο προηγούμενο (κόμμα εν παρακμή), αλλά και οι πολίτες οι οποίοι ανάμεσα στα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής για θέσεις ευθύνης, όπως είναι (ή πρέπει να είναι επιτέλους) το βουλευτικό λειτούργημα, αποφεύγουν να περιλάβουν και τέτοιες παραμέτρους.

 ΝΙΚΟΣ ΕΠΑΜ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)

07-09-2015