Ο Απ. Τζιτζικώστας δηλώνει: Έτοιμη η Περιφέρεια για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Ροδόπολη Σερρών-Αντίδραση των κατοίκων

Ο Απ. Τζιτζικώστας δηλώνει: Έτοιμη η Περιφέρεια για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Ροδόπολη Σερρών-Αντίδραση των κατοίκων

στρατόπεδο_Ροδόπολη-2015-05-21_175457Πρόγραμμα εξυγίανσης σε μια περιοχή με σκληρή εγκληματικότητα της Κεντρικής Μακεδονίας θα εφαρμόσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και μάλιστα με ορίζοντα πενταετίας. Αυτό συμφώνησαν ο υπουργός, Γιάννης Πανούσης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως ανακοίνωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Περιφέρεια…

Η Περιφέρεια θα προτείνει την περιοχή όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα εξυγίανσης, ενώ όπως είπε ο κ. Πανούσης, «η αναβάθμιση δεν αφορά μόνο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά σε κοινωνικές, πολιτιστικές παρεμβάσεις και αναβάθμιση της όλης λειτουργίας της περιοχής. Δε θα το χειριστούμε μόνο αστυνομικά. Θέλουμε να αναγεννήσουμε μια περιοχή σε όλα τα επίπεδα. Να μη λένε δεν περνάω από εκεί γιατί είναι επικίνδυνα, αλλά να λένε περνάω γιατί είναι όμορφα».

Επίσης, οι δυο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για το μεταναστευτικό. Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε μάλιστα στον κ. Πανούση ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη έχει προετοιμαστεί για τη δημιουργία σύγχρονου κέντρου φιλοξενίας στη Ροδόπολη Σερρών, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Αντιδράσεις στη Ροδόπολη

Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, το βράδυ της Τρίτης 19 Μαϊου στο δημοτικό κατάστημα του χωριού η τοπική κοινωνία της Ροδόπολης είναι αντίθετη στην προοπτική δημιουργίας κράτησης μεταναστών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν αρνητικοί στην προοπτική της μετατροπής του ανενεργού στρατοπέδου 607 ΤΠ σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης υποστήριξε ότι μπορεί στο παρελθόν η πρόταση για κέντρο κράτησης μεταναστών να εμφανιζόταν ως αντίποδο στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, ωστόσο σήμερα υπάρχουν και άλλες προτάσεις για την αξιοποίηση του στρατοπέδου της Ροδόπολης.

Μία από αυτές είναι η διεκδίκηση της νέας υπηρεσίας που προτίθεται να δημιουργήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά τα πρότυπα της παλαιάς ΜΟΜΑΣ. Ο Φώτης Δομουχτσίδης αποκάλυψε στη συνέλευση ότι η δημοτική αρχή κινείται προς την κατεύθυνση αυτή εδώ και αρκετό καιρό.

Υπερ πριν δύο χρόνια

Οι κάτοικοι στη Ροδόπολη είναι σήμερα αντίθετοι στη δημιουργία του Κέντρου, όμως πριν τρία χρόνια στο τέλος του 2012 σε συνεδρίαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής συζητήθηκε  και το θέμα ίδρυσης του κέντρου φύλαξης μεταναστών στην Ροδόπολη. Σύσσωμο τοτε το Δημοτικό Συμβούλιο (με εξαίρεση την κ. Τζεγκα) τάσσεται υπέρ της ίδρυσης του κέντρου. Ανάμεσα σε όσους ψηφίσαν υπερ και ο σημερινός Δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης. Ακολούθησε απόφαση του τότε τοπικού Συμβουλίου Ροδόπολης το οποίο και αυτό είχε ταχθεί υπερ της ίδρυσης.