Ο Απ.Τζιτζικώστας ζήτησε από τους αγρότες των Σερρών να μην κλείσουν τους δρόμους. «Δεν είναι αυτοσκοπός» απαντούν οι αγρότες

αγρότες-Τζιτζικώστας-2013Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστας βρέθηκε στη συγκέντρωση των σερραίων αγροτών στην Μαυροθάλασσα, το μεσημέρι της Τρίτης 29/1  κατά την διάρκεια της διήμερης περιοδείας του στο ν.Σερρών. Ο Περιφερειάρχης ο οποίος συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Ι.Μωϋσιάδη και τους περιφερειακούς συμβούλους Αθ.Μασλαρινό, Αθ.Μπασδάνη και Ν.Σφελινιώτη  είπε στους αγρότες:

«Ξέρω τα προβλήματά σας, συμμερίζομαι την αγωνία σας, κατανοώ το δίκαιο των περισσοτέρων αιτημάτων σας, αλλά η δύσκολη οικονομική συγκυρία, περιορίζει τις δυνατότητες που έχει η πολιτεία, να σας δώσει αυτά που αξίζετε».

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τους αγρότες,  να μην κλείσουν δρόμους, γιατί αυτό θα αποβεί σε βάρος των υπόλοιπων επαγγελματικών τάξεων, που επίσης δοκιμάζονται από την κρίση και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «το κλείσιμο των δρόμων θα στρέψει, μετά από κάποιο σημείο, μοιραία, την υπόλοιπη κοινωνία εναντίον των αγροτών κι έτσι θα χάσουν το δίκιο που έχουν στα περισσότερα αιτήματά τους».

Πρότεινε αντίθετα, τον εξαντλητικό διάλογο, ως το μόνο μέσο επίλυσης προβλημάτων, αφού η κυβέρνηση θέλει να δώσει λύσεις, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας.

Περισσότερα από τριάντα τρακτέρ παράταξαν στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλασσας οι αγρότες του δήμου Βισαλτίας, που δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν, όταν και αν αναγγελθούν, οι πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Σερρών, Κώστα Ξενιτίδη, που συμμετείχε με άλλους τριάντα Σερραίους αγρότες, στη μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου στον Πλαταμώνα, οι Σερραίοι αγρότες αναμένουν τα αποτελέσματα των διήμερων συναντήσεων των εκπροσώπων τους που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς.

 «Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, θα συμμετέχουμε στις πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσει», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Ξενιτιδής.

 

Γιάννης Παναγής: Δεν είναι αυτοσκοπός μας οι αποκλεισμοί δρόμων, εμείς θέλουμε λύσεις»

 «Ήταν η πιο μαζική συγκέντρωση που έγινε ποτέ από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Έχουμε πλαίσιο διεκδίκησης, που έχει να κάνει με την αυτοτέλεια των αγροτών», είπε το μέλος της γραμματείας του συντονιστικού Γιάννης Παναγής, ο οποίος εκπροσωπεί τους αγρότες του νομού Σερρών. Οι αγρότες όλης της χώρας προβάλλουν ως βασικά αιτήματα τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, καθώς δεν καλύπτονται από την επιστροφή φόρου, τη μείωση των τιμολογίων του ρεύματος, τη διευκόλυνσή τους σε τραπεζικά δάνεια, τη λήψη ειδικών ρυθμίσεων για το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό τους. «Το πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής, είναι πιο αυξημένο από την τιμή πώλησης των προϊόντων μας», τόνισαν.

«Δεν είναι αυτοσκοπός μας οι αποκλεισμοί δρόμων, εμείς θέλουμε λύσεις», τόνισε ο κ. Παναγής, επισημαίνοντας ότι επί μία διετία οι αγρότες επέδειξαν επαγγελματική και ταξική ωριμότητα «εναρμονισμένοι με την κατάσταση που βιώνει η κοινωνία μας», όπως είπε. «Αυτή η στάση ερμηνεύτηκε ως αδυναμία», συμπλήρωσε, δείχνοντας την αποφασιστικότητα όλων των αγροτών να διεκδικήσουν την άμεση επίλυση των αιτημάτων τους.

Οι αγρότες των ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων του νομού Σερρών, είχαν σήμερα συνάντηση στο δ.δ. Μητρουσίου του δήμου Σερρών για να λάβουν τις αποφάσεις τους, ενώ αναμένεται την Πέμπτη να συναντηθούν στις Σέρρες, όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού προκειμένου να συναποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

 

Σε ετοιμότητα οι αγρότες της Θεσσαλίας

Παράλληλα με τους αγρότες του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου, κινητοποιήσεις εξήγγειλαν και οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας, στον κόμβο της Νίκαιας, και θ’ αποφασίσουν εκεί εάν θα κλείσουν την εθνική.

 

Αλ. Τσίπρας: Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Τον κίνδυνο να προκληθεί επισιτιστική κρίση από την αδυναμία των αγροτών να παράξουν πλούτο, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτικών ενώσεων από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή του προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα τα προβλήματα των αγροτών.

 

Ευ. Βενιζέλος: Αντί για κινητοποιήσεις, πρέπει να έχουμε διάλογο

Εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων είχαν συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πως στην επόμενη συνάντηση των τριών αρχηγών θα ζητήσει να παραβρεθούν και οι συναρμόδιοι υπουργοί για να δουν τα θέματα των αγροτών και να εξετάσουν ποιες επιμέρους διορθώσεις θα μπορούσαν να γίνουν σχετικά με τα αιτήματα που προβάλουν πάντα, βέβαια, εντός του πλαισίου της δημοσιονομικής πολιτικής.

 

Φ. Κουβέλης: Τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των αγροτών που ξεκίνησαν την Δευτέρα τις επαφές τους με πολιτικούς αρχηγούς και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δήλωσε μετά την συνάντηση: «Η δέσμευση, όχι η υπόσχεση, είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις». Οι αγρότες έχουν επισημάνει πως από την έκβαση που θα έχουν οι συνομιλίες τους με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα εξαρτηθεί και η μορφή των κινητοποιήσεών τους.

(φωτο από το taxalia.blogspot.gr)