Ο Αθ.Μπαντής, μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών, τα «βρόντηξε» από τη ΝΟΔΕ Σερρών!

Ο Αθ.Μπαντής, μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών, τα «βρόντηξε» από τη ΝΟΔΕ Σερρών!

Μπαντής-ΕΒΖ-ΝΟΔΕ-Σερρών_ΛουκέτοΜε το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης της ΕΒΖ στις Σέρρες, «άρχισαν τα όργανα» στην τοπική ΝΟΔΕ. Παραιτήθηκε ο Υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα της ΝΟΔΕ της ΝΔ Σερρών, Αθανάσιος Μπαντής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Κοινοποιεί την επιστολή που είχε αποστείλει στις 23/6 στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη υπονοώντας ότι θεωρεί το κλείσιμο, πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, ενώ στην επιστολή του καίρια αναφορά κάνει στο όνομα του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως θεμελιωτή του εργοστασίου, θεωρώντας την πράξη του «λουκέτου» ως ευθεία βολή σε ένα έργο που  «αποτέλεσε μοναδικό φωτεινό παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης»

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης

Προς τον
Πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε. της Ν.Δ. Σερρών
Κο Θόδωρο Καμπούρη
Κύριε Πρόεδρε,
Σε συνέχεια της από 23-6-2014 επιστολής-πρότασής μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη, και με δεδομένη σήμερα πια την αναστολή λειτουργίας  του ζαχαρουργείου των Σερρών, παραιτούμε από Υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα της ΝΟ.Δ.Ε. της Ν.Δ. Σερρών, μη μπορώντας να ανεχτώ να βλέπω το «φουγάρο» του σβηστό, μετά από 51 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του.
 
Ενός εργοστασίου-«σημαδούρα» του νομού Σερρών, που οραματίστηκε και θεμελίωσε το 1961 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, που πρωτολειτούργησε το 1963 και αποτέλεσε μοναδικό φωτεινό παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης, εισάγοντας καινοτομίες, στηρίζοντας την κοινωνική συνοχή, ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα, βοηθώντας ποικιλοτρόπως τον τόπο μας.
Ευχαριστώ για τη συνεργασία,
Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος
 
και ακολούθως η επιστολή που είχε στείλει στον   Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη
 
23.06.2014
Προς τον
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Κο Γιώργο Καρασμάνη
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με το φημολογούμενο «σχέδιο» αναδιάρθρωσης/αναδιοργάνωσης της ΕΒΖ ΑΕ, σύμφωνα με τους εκπεφρασμένους φόβους των εργαζομένων στην ΕΒΖ αλλά και τις ειδησεογραφικές «διαρροές» που είδαν το φώς της δημοσιότητας, επίκειται αναστολή (;) λειτουργίας του εργοστασίου των Σερρών για τη φετινή (;) χρονιά.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες καταστροφικές χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, που έπληξαν το μεγαλύτερο τμήμα της ΠΕ Σερρών, το (ενδεχόμενο αλλά εντόνως φημολογούμενο) κλείσιμο του ζαχαρουργείου των Σερρών θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην Σερραϊκή οικονομία, χωρίς ούτε καν τα θεωρητικώς προϋπολογιζόμενα «οφέλη» του «σχεδίου».
«Σχέδιο» που πρωτίστως δεν απαντά στα κεφαλαιώδους σημασίας ερωτήματα: 
  1. Έχει η Ελλάδα και το ΥΠΑΑΤ πολιτική στον τομέα της ζάχαρης; Και αν ΝΑΙ, ποια είναι αυτή;
  2. Με ποια μέσα, και με ποιες προϋποθέσεις, αυτή θα εφαρμοστεί;
 
Κύριε Υπουργέ,
Σε κάθε περίπτωση, το «σχέδιο» που προβλέπει αναστολή λειτουργίας του ζαχαρουργείου των Σερρών δεν θα βελτιώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΒΖ, και πολύ δε περισσότερο δε θα καταστήσει την ΕΒΖ κερδοφόρα…
Επιπροσθέτως, η μεταφορά των σερραϊκών τεύτλων σε άλλο ζαχαρουργείο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που (θεωρητικώς και μόνο) θα έλυνε, καθώς με δεδομένη τη δυναμικότητα μεταφοράς μέσω ΟΣΕ, η μικρή διάρκεια της φετινής περιόδου συγκομιδής, θα επιμηκυνθεί με αρνητικές επιπτώσεις στο ζαχαρικό τίτλο (Pol) των τεύτλων, και στο εισόδημα των τευτλοπαραγωγών.
                Αν συμβεί κάτι τέτοιο φέτος, ποιος Σερραίος τευτλοπαραγωγός την επόμενη χρονιά θα σπείρει τεύτλα, και ποιος Σερραίος τευτλοεξαγωγέας θα «βγάλει» τεύτλα;
                Αλλά και πάλι, αν στο «σχέδιο» ήταν να μη λειτουργήσει φέτος το ζαχαρουργείο των Σερρών, τότε γιατί – κι ενώ υπήρχαν οι δηλώσεις (πρόθεση καλλιέργειας) 20.000 στρεμμάτων – επέτρεψαν στους παραγωγούς να σπείρουν τεύτλα;
                Πάντως, σε κάθε περίπτωση – και σχολιάζοντας τα διάφορα δημοσιεύματα αναφορικά με τα κόστη και τα έξοδα λειτουργίας του ζαχαρουργείου των Σερρών, που «υποβοηθούν» το σενάριο «αναστολής λειτουργίας του, θα πρέπει το κέντρο κόστους του ζαχαρουργείου των Σερρών να περιλαμβάνει τα πραγματικά (και μόνο…) κόστη της παραγωγικής του λειτουργίας και να μην επιβαρύνεται με κόστη διοικητικής λειτουργίας άλλων μονάδων…
Επίσης, τις επισφάλειες των απαιτήσεων δε θα πρέπει να τις «πληρώσει» ένας ολόκληρος νομός, και όλοι οι τευτλοπαραγωγοί του. Ούτε ο νομός μας φταίει, ούτε οι παραγωγοί μας!
Κύριε Υπουργέ,
Η μεγαλύτερη καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία της χώρας κινδυνεύει με «λουκέτο», και αυτό συμβαίνει διότι στο τιμόνι της  βρίσκονται άνθρωποι χωρίς  στρατηγική, σχέδιο, προοπτική και όραμα για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια αλλά και γιατί οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ δεν  τήρησαν τις δεσμεύσεις έναντι των τευτλοπαραγωγών σε ότι αφόρα τις πληρωμές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για τα έτη 2012 και 2013. 
Σε Εσάς πλέον εναπόκειται το μέλλον και η τύχη της βιομηχανίας!
                Στηρίξτε την περιφέρεια, δώστε της ευκαιρία στον αγροτικό κόσμο, να κάνει αυτό που ξέρει: να μοχθεί και να παράγει! Αφήστε το ζαχαρουργείο των Σερρών να δουλέψει!
                                Οι καιροί ου μενετοί!
Με εκτίμηση,
Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος