Ο Αθ.Μπαζδάνης προτείνει να γίνει παγκόσμιο συμπόσιο – συνέδριο για την Αρχαία Αμφίπολη

Ο Αθ.Μπαζδάνης προτείνει να γίνει παγκόσμιο συμπόσιο – συνέδριο για την Αρχαία  Αμφίπολη

Ο  Περιφερειακός Σύμβουλος (και επικεφαλής στις Σέρρες της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» του Γ.Ιωαννίδη) Αθανάσιος Μπαζδάνης, στις 3/8 κατέθεσε στον Περιφερειάρχη της Π.Κ.Μ. Απόστολο Τζιτζικώστα πρόταση για τη διοργάνωση παγκοσμίου συμποσίου – συνεδρίου για την Αρχαία  Αμφίπολη.

Αναλυτικά στην πρότασή του ο κ.Μπαζδάνης αναφέρει:

ΠΡΟΤΑΣΗ

Κύριε Περιφερειάρχα,

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη

μπασδάνης αθανάσιος-pΟ πολιτισμός είναι το προνομιακό πεδίο που πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της Ελληνικής κοινωνίας και κατ΄ επέκταση της Περιφερειάς μας με οικονομικές και πλείστες άλλες προεκτάσεις.  Το παράδειγμα της Αμφίπολης είναι χαρακτηριστικό αφού αναδεικνύει την δύναμη που διαθέτει η πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι ο τομέας που αναδεικνύει την χώρα μας και συνεπώς και την Περιφερειά μας παγκόσμια.

Είναι το μέσο προβολής αλλά και προσφοράς της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο του 21ου αιώνα. Στην Αμφίπολη την περίοδο της ανασκαφής και της αποκάλυψης των ευρημάτων συνέρρευσαν μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο Κίνα, Αμερική, Ιαπωνία, Ν Ζηλανδία κτλ.. Οι επισκέπτες καθημερινά πολλαπλασιάζονταν στον τύμβο Καστά και το μουσείο Αμφίπολης.

Ποιο άλλο γεγονός στην Ελλάδα σε οποιαδήποτε τομέα οικονομικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό δημιούργησε ανάλογο ενδιαφέρον;

Το τεράστιο όμως κέρδος είναι το ίδιο το μνημείο και το πολιτιστικό απόθεμα το οποίο δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις για ένα πρότυπο τρόπο ανάπτυξης.

Τις τελευταίες μέρες η Αμφίπολη σε διεθνές επίπεδο κατέκτησε άλλη μια πρωτιά. Η μοναδική έκθεση Αρχαιολογίας στον κόσμο με έδρα το Capaccio – Paestum στην Ιταλία δίνει το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα με την οδηγία να επισκεφτούν οι τουρίστες τον Τύμβο Καστά και την Αμφίπολη.

Η εφημερίδα La stamba σε ρεπορτάζ κάνει εκτενή αναφορά στην αρχαιολογική ερεύνα της διεπιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη και κάνει λόγο για το μεγαλύτερο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Η ”Borsa mediterranea del turismo arceologico” (B.M.T.A.) είναι η έδρα της μοναδικής Διεθνούς έκθεσης αρχαιολογίας στον κόσμο, στην όποια παίρνουν μέρος 150 εκθέτες. Φιλοξενεί εκθέσεις, διαλέξεις αρχαιολογικών θεμάτων, επιστημονικές συναντήσεις και ανταλλαγές.

Μετά το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τις αναρίθμητες αναφορές των μέσων παγκοσμίως, όπως τον μεγαλύτερο αυτών τον CNN, αποτελεί επιτακτική ανάγκη και γι’ αυτό προτείνουμε την πραγματοποίηση παγκοσμίου συμποσίου – συνεδρίου για την Αρχαία  Αμφίπολη.