Ο Αθ.Μπόικος καταγγέλλει μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΣ

Ο Αθ.Μπόικος καταγγέλλει μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΣ
με αφορμή το νέο (προτεινόμενο) οργανόγραμμα της ΔΕΥΑ Σερρών, καθώς και το νέο  καθηκοντολόγιο της επιχείρησης
με αφορμή το νέο (προτεινόμενο) οργανόγραμμα της ΔΕΥΑ Σερρών, καθώς και το νέο καθηκοντολόγιο της επιχείρησης

Ο δημοτικός σύμβουλος Σερρών, Αθανάσιος  Μπόϊκος, ο οποιος εκπροσωπεί την δημοτική παράταξη «διάβαση  πεζών», με επιστολή του προς τα ΜΜΕ την οποία κοινοποιεί στην ΔΕΥΑΣ, στον Δήμαρχο Σερρών και στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών καταγγέλλει της μεθοδεύσεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΣ και δηλώνει την αποχώρηση από την διαπαραταξιακή επιτροπή.

 Αναλυτικά στην επιστολή του με ημερομηνία 24/1/2014 αναφέρει:
ΔΗΛΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ                                                                                             
Αθανάσιος ΜπόϊκοςΣτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών της 22ας-1-2014 κατατέθηκε προ ημερήσιας διάταξης ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Σερρών (αρ. πρωτ. 859/16-1-14) με το οποίο ζητήθηκε από το όργανο να τοποθετηθεί εκφράζοντας την άποψή του για το «ζήτημα (ιδιωτικοποίηση – κλείσιμο ΔΕΥΑ) επιθυμώντας να αγωνιστεί στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Σερρών και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.»
Το ψήφισμα δεν εξετάστηκε στη συνεδρίαση, αλλά παραπέμφθηκε να συζητηθεί και να εκδοθεί από διαπαραταξιακή επιτροπή, στις 24-1-2014.
Στην ίδια συνεδρίαση του Δμοτικού Συμβουλίου Σερρών συζητήθηκε και το νέο (προτεινόμενο) οργανόγραμμα της ΔΕΥΑ Σερρών, καθώς και το νέο  καθηκοντολόγιο της επιχείρησης (7ο θέμα).
Προσήλθα στη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής (24-1-14) και, πριν αρχίσει η συζήτηση επί του περιεχομένου του ψηφίσματος, δήλωσα τα παρακάτω και αποχώρησα:
«Μετά τη συζήτηση του θέματος του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) και του νέου Κανονισμού Σχέσεων Προσωπικού με την Επιχείρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών (καθηκοντολόγιο), στις 22-1-14,  καταγγέλλω σαν επίπλαστο και υποκριτικό το εκ των υστέρων ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους/στις εργαζόμενους/ες της ΔΕΥΑ Σερρών, που αγωνίζονται για τη διατήρηση του δημοτικού-δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης και τη διαφύλαξη του νερού ως δημόσιου – κοινωνικού αγαθού.
Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο καταδείχτηκε ότι με το νέο Ο.Ε.Υ. όχι μόνο δεν αποτρέπεται, στο άμεσο μέλλον, το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, αλλά, απεναντίας, η ΔΕΥΑΣ οδηγείται μεθοδευμένα και με μαθηματική ακρίβεια στα χέρια «εξωτερικών συνεργατών» και ιδιωτών μελετητών – εργολάβων.
Ο Κανονισμός Σχέσεων Προσωπικού – Επιχείρησης, επίσης, εγκαθιδρύει ένα ασφυκτικό για τους/τις εργαζόμενους/ες καθεστώς καθηκοντολογίου, με στόχο τη φίμωση και συμμόρφωσή τους στα νέα «δεδομένα» (δρομολογούμενη πορεία της ΔΕΥΑ προς ιδιωτικοποίηση. Για την επίτευξη δε αυτού του στόχου, οι συντάκτες του Κανονισμού δε δίστασαν να συμπεριλάβουν στα άρθρα του ακόμη και εμφανώς έκνομες αξιώσεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι/ες καλούνται να υποταχτούν, υποβάλλοντας δήλωση αποδοχής τους. Η διοίκηση μάλιστα της ΔΕΥΑ Σερρών εγείρει την αξίωση ότι η δήλωση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για κάθε μελλοντική πρόσληψη! (άρθρο 2, § 5 του Ο.Ε.Υ.)
Καλούνται, επίσης, οι εργαζόμενοι/ες να αποδεχτούν ότι «η ερμηνεία των διατάξεων του Κανονισμού ανήκει στην αρμοδιότητα του Δ/κού Συμβουλίου της Επιχείρησης», καθώς και ότι αποδέχονται τον Κανονισμό «σαν εργασιακή σύμβαση»! (άρθρο 56 του Κανονισμού)
Οι προβλέψεις, ακόμη, του άρθρου 57  («Ενημέρωση – Ανακοινώσεις») περί ανάρτησης στον Πίνακα Ανακοινώσεων μόνο εγγράφων που φέρουν τη σφραγίδα του Σωματείου –αποκλείοντας, δηλαδή, ανακοινώσεις παρατάξεων εκτός της πλειοψηφούσας ή και μεμονωμένων εργαζομένων- συνιστούν παράβαση του νόμου 1264/82, το άρθρο 16, § 2 του οποίου δεν αναγνωρίζει τέτοια δικαιοδοσία στη διοίκηση της επιχείρησης (προβλέπει μόνο ότι οι Πίνακες Ανακοινώσεων των σωματείων τοποθετούνται σε σημεία των εργασιακών χώρων κατόπιν συμφωνίας σωματείου – εργοδοσίας).
Κατά τη λογική της Διοίκησης η ανάρτηση ανακοίνωσης στον πίνακα από εργαζόμενο/η χωρίς σφραγίδα δεν επιτρέπεται! Μήπως διώκεται κιόλας ως πειθαρχικό παράπτωμα;
Μέχρι και ρόλο συνταγματικού εργατοδικείου επιφυλάσσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΣ για τον εαυτό της.  Στο άρθρο 35 του Κανονισμού χαρακτηρίζει «πειθαρχικό παράπτωμα [των εργαζομένων] πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος της χώρας»!  
Καλούνται, εν ολίγοις, οι εργαζόμενοι/ες να υπογράψουν πλήρη και ολοκληρωτική υποταγή στους σχεδιασμούς και τις διαταγές της διοίκησης, που καταστρατηγούν και βασικά ακόμη εργασιακά τους δικαιώματα. Αυτό είναι το «αναπόσπαστο προσάρτημα» των ατομικών εργασιακών τους συμβάσεων από δω και πέρα! (άρθρο 5, § 3 του Κανονισμού)
Για το λόγο αυτό αποχωρώ από τη διαπαραταξιακή επιτροπή· δηλώνω δε ότι η πράξη μου αυτή είναι εντελώς ανεξάρτητη από το περιεχόμενο του όποιου ψηφίσματος εκδοθεί τελικά.
Καλώ τους/τις εργαζόμενους/ες στη δημοτική επιχείρηση να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, εγκαταλείποντας τις φρούδες ελπίδες και την υποκρισία των ψηφισμάτων βιτρίνας.
Η τύχη των εργασιακών τους (μας) δικαιωμάτων και η προάσπιση των δημόσιων αγαθών μόνο στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων μπορεί να βασιστεί. Όχι σε αυτούς που με διάφορα  προσχήματα  τα καταπατούν, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη συγκυβερνητική πολιτική.
Αθανάσιος Μπόϊκος»