«Ο δεκάλογος των Χριστουγεννιάτικων αγορών» της ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ (Ε.Π.ΚΑ.Σ.)

«Ο δεκάλογος των Χριστουγεννιάτικων αγορών» της ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ (Ε.Π.ΚΑ.Σ.)

χριστουγεννιατικη-αγοραΣε μια εποχή που η χρηματοοικονομική κρίση έχει περιορίσει σε «ιστορικά» χαμηλά τα εισοδήματα  και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών , και όλοι έχουμε  αρχίσει να σκεφτόμαστε πως θα ξοδέψουμε λιγότερα, η μαγεία των χριστουγεννιάτικων γιορτών για μικρούς και μεγάλους, ενδέχεται να μας παρασύρει…

Η ΕΠΚΑΣ ζώντας καθημερινά τις αγωνίες και δυσκολίες των καταναλωτών, θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξουμε, ώστε να αποφύγουμε παγίδες, περιττά έξοδα αλλά και πιθανές ταλαιπωρίες μετά…

 1. Καταγράφουμε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγούμε για αγορές. Το εορταστικό κλίμα  συχνά  μας παρασύρει σε «περιττές» αγορές, και μάλιστα χωρίς να έχουμε καλύψει πρώτα  τις πραγματικές μας ανάγκες.
 2. Αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα προσφορών από μεγάλες εταιρείες. Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών μας και στις οικονομικές μας δυνατότητες.
 3. Προσοχή στα οπωροκηπευτικά. Καλό είναι να αποφύγουμε την αγορά μη εποχιακών προϊόντων, που οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές.
 4. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε με πιστωτικές κάρτες, γιατί έχουν υψηλό επιτόκιο. Αν ωστόσο τις χρησιμοποιήσουμε, προσέχουμε ιδιαίτερα τους όρους πληρωμής (“καπέλο” ασφάλειας, αριθμό δόσεων, ποσό κάθε δόσης, επιτόκιο, έγκαιρη εξόφληση, κτλ.) και το  ποσό που  αναγράφεται .
 5. Τα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι πάντα μία δύσκολη αγορά. Ελέγχουμε την πραγματική ποιότητα και δεν παρασυρόμαστε από τις διαφημίσεις και τις φίρμες.
 6. Πραγματοποιούμε μόνο προσχεδιασμένες αγορές οικιακών συσκευών και άλλων αγαθών μεγάλης αξίας (έπιπλα). Οι αγορές αυτές απαιτούν συστηματική έρευνα της αγοράς, και η περίοδος των εορτών δεν είναι η καλύτερη για κάτι τέτοιο. Αν παρ’ όλα  αυτά αγοράσουμε αγαθά μεγάλης αξίας α) να ζητάμε οπωσδήποτε την εγγύηση, και, β) να ζητάμε, όταν χρειάζονται, οδηγίες στα Ελληνικά.
 1. Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί α)όταν βλέπουμε υπερβολικά χαμηλές τιμές, και ιδιαίτερα όταν δεν είναι προσφορές. (Ίσως και να είναι ελαττωματικά ή χαμηλής ποιότητας). β)όταν ψωνίζουμε από άγνωστους πλανόδιους, γιατί ενδέχεται να είναι προϊόντα χαμηλής ποιότητας,  ακόμη και επικίνδυνα,  δεν παίρνουμε απόδειξη, δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας εάν το  προϊόν είναι ελαττωματικό.
 2. Σ’ αυτές τις γιορτές έχουμε πολλούς λόγους,  απ’ όπου και αν κάνουμε τις αγορές μας, να προτιμήσουμε  προϊόντα που παράγονται ή κατασκευάζονται στη χώρα μας . Την ίδια προτίμηση πρέπει να δείξουμε στα τοπικά προϊόντα   και στην τοπική αγορά ελπίζοντας ότι και η άλλη πλευρά θα δείξει έμπρακτα την κατανόηση που απαιτούν οι καταναλωτές και οι καιροί.
 3. Μην ξεχνάτε να παίρνετε και να  φυλάσσετε τις αποδείξεις για ό, τι αγοράζετε, ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές.
 4. Αποφεύγουμε τον συνωστισμό, αλλά σε κάθε περίπτωση προσέχουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα μεγάλης αξίας ή σημασίας

Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι  το πόσο καλά θα περάσουμε δεν εξαρτάται από το πόσο θα καταναλώσουμε.

 Ευχές για  Χαρούμενα  Χριστούγεννα

 

Για το Δ.Σ
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Η  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΧΡΗΣΤΟΣ. ΤΙΤΗΣ             ΧΡΥΣΑ  ΜΠΟΥΦΙΔΟΥ