Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ διατείνεται ότι: «νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του δήμου Σερρών μειώνοντας τα χρέη του κατά 50%»

Ο αντιδήμαρχος Στέργιος Γαλάνης με τον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη
Ο αντιδήμαρχος Στέργιος Γαλάνης με τον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη

Το «νοικοκύρεμα των οικονομικών» του Δήμου Σερρών παρουσίασε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης,  παρουσία του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοίκησης Στέργιου Γαλάνησε  συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 25-11-2013.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του τόνισε  τα εξής:

«Μία από τις πρώτες προτεραιότητες που προεκλογικά καταθέσαμε στους σερραίους πολίτες ήταν το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου Σερρών.

Για το σκοπό αυτό κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών φέραμε τα εξής αποτελέσματα:

 • –             Mειώσαμε τα χρέη προς την αγορά κατά 50%.
 • –             Απαλλάξαμε το Δήμο Σερρών από ενοίκια ύψους 100.000 ευρώ το χρόνο.
 • –             Μειώνουμε τις δαπάνες του Δήμου με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, όπως π.χ με την τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων σε 26 σχολεία και με την εφαρμογή προγράμματος για την μείωση δαπανών καυσίμων σε δημοτικά οχήματα.
 • –             Δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική αποθήκη με αποτέλεσμα την μείωση των λειτουργικών δαπανών των συνεργείων αλλά και άλλων υπηρεσιών του Δήμου.
 • –             Εκμισθώσαμε 400 στρέμματα του αγροκτήματος της πόλης των Σερρών.
 • –             Αξιοποιήσαμε ακίνητα του Δήμου Σερρών  που είχαν μετατραπεί σε χωματερές, όπως το τουριστικό περίπτερο της Ακρόπολης Σερρών, τα δημοτικά αναψυκτήρια του Αγίου Ιωάννη, της κοιλάδας Αγ.Αναργύρων και το θερινό θεατράκι.»

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε αναλυτικότερα στην εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής εξυγίανσης της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Σερρών, το οποίο κινήθηκε σετρείς άξονες.

Εξόφληση χρεών-Μείωση δαπανών-Αύξηση εσόδων.

Συγκεκριμένα ο κ. Γαλάνης είπε τα εξής:

                                    ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΧΡΕΩΝ

Όταν αναλάβαμε το Δήμο , τα χρέη του Δήμου Σερρών, χωρίς τους  οργανισμούς του, δηλαδή χωρίς το Νομικό Πρόσωπο, τη ΚΕΔΗΣ και το ΔΗΠΕΘΕ ήταν 6.733.372 ευρώ προς την αγορά και 6.626.394 ευρώ προς τις Τράπεζες.

Στο τέλος του 2013 τα χρέη προς τις τράπεζες θα είναι 5.200.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οικονομικής υπηρεσίας, τα χρέη του Δήμου προς την αγορά θα είναι κάτω από3.400.000 ευρώ.

Παρατηρούμε, ότι τα χρέη προς την αγορά, τα οποία αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα στην οικονομική λειτουργία του Δήμου, μειώθηκαν σε αυτή την τριετία κατά 50%.

Επίσης όταν αναλάβαμε το Δήμο,  το Νομικό Πρόσωπο (ΟΠΑΚΠΑ) είχε χρέη 274.000 ευρώ, ενώ τώρα τα χρέη έχουν μηδενιστεί. Η ΚΕΔΗΣ είχε χρέη 1.500.000 ευρώ τα οποία μειώθηκαν σε 600.000 ευρώ, ενώ τα χρέη του ΔΗΠΕΘΕ παρέμειναν τα ίδια, δηλαδή 203.000 ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό τα χρέη του Δήμου και των νομικών του προσώπων  μειώθηκαν αισθητά

                                ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

Δεύτερος άξονας του σχεδίου σταδιακής εξυγίανσης της οικονομικής κατάστασης του Δήμου είναι η μείωση δαπανών. Περιορίσαμε τις δαπάνες, με μείωση δαπανών για ενοίκια, μείωση δαπανών με εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτίρια και μείωση λειτουργικών δαπανών με την δημιουργία ηλεκτρονικής αποθήκης.

Η μείωση των δαπανών προήρθαν από:

 • –             Την μεταφορά των υπηρεσιών του Δήμου Σερρών(Πολεοδομία, τέσσερις παιδικοί σταθμοί) από ιδιόκτητα κτίρια σε δημοτικά κτίρια με όφελος για τον Δήμο 52.000 ευρώ το χρόνο.
 • –             Την μεταφορά της ΔΕΥΑΣ στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην ορφανοτροφείουθηλλέων με όφελος 45.000 ευρώ το χρόνο.
 • Το συνολικό όφελος για το Δήμο Σερρών ανέρχεται σε 100.000 ευρώ το χρόνο.

Επίσης οι δαπάνες του Δήμου μειώθηκαν εξοικονομώντας ενέργεια από:

 • –                   Μείωση των δαπανών στον οδοφωτισμό, μέσω σταδιακής αντικατάστασης λαμπτήρων με αντίστοιχους καλύτερης απόδοσης και μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης.
 • –                   Μείωση των λειτουργικών δαπανών δύο δημοτικών σχολείων της πόλης των Σερρών του 5ου και του 20ου  Δημοτικού Σχολείου και του Λυκείου Προβατά από προγράμματα ύψους 1.000.000 ευρώ.
 • –                   Μείωση λειτουργικών δαπανών σε δημοτικά κτίρια(Δημαρχείο, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο) από πρόγραμμα ύψους 970.000 ευρώ.
 • –                   Μείωση δαπανών ηλεκτροφωτισμού σε 26 σχολεία με τοποθέτηση φωτοβολταικώνσυστημάτων.
 • –                   Μείωση των δαπανών καυσίμων των απορριμματοφόρων και άλλων δημοτικών οχημάτων με την υλοποίηση του προγράμματος «Καινοτόμο σύστημα Εξοικονόμησης Πόρων», ύψους 147.000 ευρώ.
 • –                   Μείωση των λειτουργικών δαπανών των συνεργείων αλλά και άλλων υπηρεσιών του Δήμου με την δημιουργία ηλεκτρονικής αποθήκης.

ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

Όσον αφορά την αύξηση των εσόδων του Δήμου, αυτή μπορεί να προέλθει από:

 • –                   Έσοδα από τη λειτουργία του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων πίσω από το Διοικητήριο, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε αρχές του 2013. (σ.σ. το 2013 ο Δήμος θα εισπράξει το ιλιγγιώδες ποσό των …1000€!!!)
 • –                   Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, γι αυτό εκμισθώσαμε 400 στρέμματα του αγροκτήματος της πόλης των Σερρών .
 • –                   Επίσης ο Δήμος εισπράτει κάποια έσοδα (σ.σ. πόσα δεν ανέφερε) από την αξιοποίηση του τουριστικού περίπτερου της Ακρόπολης Σερρών, τα δημοτικά αναψυκτήρια του Αγίου Ιωάννη, της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων και το θερινό θεατράκι, τα οποία ήταν χωματερές, τα αξιοποιήσαμε και τα λειτουργήσαμε χωρίς να ξοδέψει ο Δήμος ούτε ένα ευρώ.