Ο Δήμος Σερρών και οι προοπτικές ανάπτυξης

Κοτρώνης-Διαβαση Πεζών-ποληΤου Παναγιώτη Κοτρώνη
Υποψήφιου Δημάρχου Σερρών
Επικεφαλής «διάβασης πεζών» 

Μπορεί ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανεργίας στο Δήμο Σερρών; Και γενικότερα ισχύει ή όχι ο μύθος ότι ο Δήμαρχος είναι καταδικασμένος να μαζεύει τα σκουπίδια και να κλείνει λακκούβες, ήτοι να ασχολείται μόνο με τη διαχείριση της καθημερινότητας;

Η δική μας απάντηση είναι κατηγορηματική: φυσικά και μπορεί η Δημοτική Αρχή να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας, φυσικά και μπορεί να συμβάλει στο να μεταβληθεί ο Δήμος σε έναν παράπλευρο και βοηθητικό μοχλό ανάπτυξης. Μόνη προϋπόθεση; Να υπάρχει πολιτική βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό όμως δε θα γίνει ποτέ, αν ο Δήμαρχος προσλαμβάνει άσχετους συμβούλους με παχυλούς μισθούς, αν ξοδεύει τα χρήματα του Δήμου σε ρουσφέτια για ημετέρους, αν ο Δήμος και οι δραστηριότητές του θεωρούνται το λάφυρο των νικητών των εκλογών, επί του οποίου εφορμούν από την επόμενη μέρα οι επιτήδειοι. Άλλα πράγματα απαιτούν οι καιροί, άλλα πράγματα απαιτούν οι νέοι άνθρωποι που έχουν «βουλιάξει» στην ανεργία.

Η «διάβαση πεζών» έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής της καμπάνιας το ζήτημα αυτό, κάτι που οι άλλες παρατάξεις δεν έχουν καν αγγίξει. Και επειδή έχει παρέλθει η εποχή των Δημάρχων διαχειριστών και απλών διεκπεραιωτών, θεωρούμε ότι πρέπει ένας σύγχρονος Δήμαρχος να αναζητήσει τους τρόπους, τα μέσα και τα εργαλεία, με τα οποία μπορεί μια Δημοτική Αρχή να βοηθήσει την τοπική αγορά εργασίας.

Ασφαλώς τα επίπεδα απασχόλησης σε μια χώρα εξαρτώνται ως επί το πλείστον από την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Ωστόσο οι δείκτες και η αύξηση της ανεργίας διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, ακόμη και από Δήμο σε Δήμο. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικοί άρχοντες έχουν ένα αρκετά ευρύ περιθώριο χειρισμών, που εξαρτάται ασφαλώς από τις τοπικές ιδιομορφίες κάθε περιοχής. Γι’ αυτό κι εμείς, παρά την απόλυτη αντίθεσή μας με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», θεωρούμε ότι μια Δημοτική Αρχή, έστω και σε αυτό το δυσμενές κλίμα, έστω και σε αυτό το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα. Δε θα «αθωώσουμε» τους ανίκανους και τους ανεπαρκείς που κρύβονται πίσω από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Πρέπει οι Δήμαρχοι να πρωταγωνιστήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων και να μην κάθονται με σταυρωμένα χέρια μοιρολογώντας και αναθεματίζοντας τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Θα αναρωτηθεί ξανά κάποιος: μα τι μπορούν να κάνουν οι Δήμαρχοι, όταν η οικονομική κατάσταση των Δήμων και των Δημοτών υποβαθμίζεται και αποδυναμώνεται συνεχώς;

Απαντούμε: Μπορούν οι Δήμαρχοι να εκμεταλλευθούν τους όποιους πόρους διαθέτουν όχι για να χορηγήσουν εφάπαξ παροχές στους Δημότες ή για να κάνουν έργα βιτρίνας που δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά για να επιδοτήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Να διαθέσουν Δημοτικές εκτάσεις για την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων. Εμείς ήδη επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των Δημοτικών αγροτικών εκτάσεων, παρά την άρνηση της σημερινής Δημοτικής Αρχής να μας χορηγήσει τα αναγκαία στοιχεία.

Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε μια πολιτική που διευκολύνει την επιχειρηματικότητα – με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ας πούμε – και την προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτή τη στιγμή. Θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση σε όποιον θέλει να εγκατασταθεί στο Δήμο μας. Σε συνεργασία, εννοείται, και με όλους τους όμορους Δήμους. Μπορούμε να πρωτοστατήσουμε σε διαδημοτικές ενώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν πιο αποφασιστικά στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και όχι μόνο στην παροχή υπηρεσιών και σε καταστήματα εστίασης και εμπορίου.

Και όλα αυτά χωρίς να παραμελήσουμε το βασικό καθήκον μιας Δημοτικής Αρχής σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, που δεν είναι άλλο από την κοινωνική πολιτική. Οι προσπάθειες μας θα στοχεύουν σε μια κοινωνική πολιτική όχι για να υποκαταστήσει ο Δήμος ένα ανίκανο κράτος και μια αδιάφορη κεντρική εξουσία, αλλά για να αποτελέσει τη συνισταμένη των συνολικών ενεργειών της τοπικής κοινωνίας και των κινημάτων της για αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Θα ενισχύσουμε, συνεπώς, και θα ενθαρρύνουμε κάθε συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς να την οικειοποιούμαστε. Ταυτόχρονα θα παλέψουμε για τη διατήρηση των κοινωνικών δομών που ήδη υπάρχουν και την περαιτέρω ανάδειξη τους.

Παναγιώτης Κοτρώνης

Υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών
Επικεφαλής «διάβασης πεζών»