Ο δήμος Σερρών κέρδισε το πρώτο βραβείο από τον πανελλήνιο σύνδεσμο επιχειρήσεων προστασίας περιβάλλοντος(ΠΑΣΕΠΠΕ)

Ο δήμος Σερρών κέρδισε το πρώτο βραβείο από τον πανελλήνιο σύνδεσμο επιχειρήσεων προστασίας περιβάλλοντος(ΠΑΣΕΠΠΕ)

25-9-14 Βραβευση-Σερρών-ΠεριβάλλονΟ Δήμος Σερρών συμμετείχε στα  «Ελληνικά Βραβεία για το Περιβάλλον»  που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος(ΠΑΣΕΠΠΕ) και μετά από σχετική διαδικασία αξιολόγησης, βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο σε τελετή που έγινε την Τετάρτη 24-9-2014 στο Ευγενίδειο  Ίδρυμα, στην Αθήνα.

Στην απονομή παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αγγελίδης Πέτρος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

To βραβείο στον Δήμαρχο Σερρών απένειμε ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Ανδριόπουλος, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων.

Η διαδικασία της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων και των βραβεύσεων γίνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και τελεί υπό την αιγίδα τριών Υπουργείων(ΥΠΕΚΑ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ).

Nα υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Σερρών κατέθεσε φάκελο παρουσιάζοντας τις εξής περιβαλλοντικές του δράσεις κατά την διάρκεια της δημαρχιακής θητείας 2011-2014:

  • Αποκατέστησε όλους τους ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)
  • Ο Δήμος Σερρών με την συμμετοχή του στην Εταιρεία Στερεών Αποβλήτων Ν.Σερρών (ΕΣΑΝΣ) νυν Φ.Ο.Δ.Σ.Α, συνέβαλλε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάδειξης προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο Ν.Σερρών.
  • Τα δύο τελευταία χρόνια , μέσω του Πράσινου Ταμείου προμηθεύτηκε 400 κάδους ανακύκλωσης, 150 κάδους κομποστοποίησης και δύο απορριμματοφόρα . Mε χρήματα του Δήμου Σερρών προμηθεύτηκε 150 κάδους απορριμμάτων και τοποθέτησε σε όλα τα χωριά και οικισμούς κοντέινερς για την εναπόθεση αδρανών και ογκωδών αντικειμένων.Eπίσης υλοποίησε πρόγραμμα βελτίωσης  συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων και εξοικονόμησης καυσίμων στα οχήματα.
  • Υλοποιεί μέσω προγραμμάτων παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ενεργοβόρα δημοτικά κτίρια όπως το 20ο και 5ο δημοτικά σχολεία, στο Λύκειο Προβατά, στο ειδικό σχολείο , στο κολυμβητήριο, στο κλειστό γυμναστήριο και στο Δημαρχείο. Από ίδιους πόρους τοποθέτησε φωτοβολταικά συστήματα στις στέγες 30 σχολείων. Συνέδεσε το δημοτικό γυμναστήριο και κολυμβητήριο με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Επίσης υλοποιεί παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στον τομέα του δημοτικού οδοφωτισμού.
  • Ολοκλήρωσε μεγάλη παρέμβαση αστικών αναπλάσεων με τη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων
  • Προχωρά στη βιοκλιματική αναβάθμιση στο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης με σκοπό τη βελτίωση του μικροκλίματος
  • Αξιοποίησε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους προς όφελος των πολιτών.
  • Προχωρά τις διαδικασίες για την δημιουργία πρότυπης πράσινης αγροκτηνοτροφικής κοινότητας Ελαιώνα η οποία θα έχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
  • Υλοποιεί διάφορες δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με κορυφαία τη διοργάνωση του eco festival Δήμου Σερρών κάθε χρόνο τον Ιούνιο

Η βράβευση του Δήμου Σερρών  για την περιβαλλοντική του επίδοση, ενθαρρύνει τον εσωτερικό μηχανισμό του Δήμου να εντείνει την προσπάθειά του, ενδυναμώνει την εταιρική του ταυτότητα και την αναγνωρισιμότητά του αλλά και συντελεί στο γεγονός οι ίδιοι οι δημότες να αισθάνονται υπερήφανοι για τον τόπο τους και να συμμετέχουν με πιο ενεργό τρόπο στις δράσεις για την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος.