Ο Δήμος Σερρών κλείνει 40 παιδικές χαρές λόγω κανονισμών και έλλειψης χρημάτων

Ο Δήμος Σερρών κλείνει 40 παιδικές χαρές λόγω κανονισμών και έλλειψης χρημάτων

παιδικη χαρά-01Ο Δήμος Σερρών, προχωρά στο κλείσιμο Παιδικών Χαρών που βρίσκονται σε αυτόν. Συγκεκριμένα, μέσω του αντιδημάρχου Σερρών ανακοινώθηκε, σε συνέντευξη τύπου, ότι από τις 100 παιδικές χαρές που λειτουργούν στο Δήμο θα απομείνουν μόνο οι 60. Μία σε κάθε Τοπική Κοινότητα του Δήμου και μία σε κάθε περιοχή.

Η Διοίκηση του Δήμου προχωρά στην ενέργεια αυτή, επικαλούμενη έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που υπογράφτηκε στις 22 Μάη 2015 και προβλέπει ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου, ο οποίος πρέπει να φροντίζει την ακίνδυνη χρήση αυτών των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η υπηρεσία του Δήμου Σερρών προέβη σε αυτοψία σε όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου και εξέτασε τις προϋποθέσεις και κυρίως τη δομική αρτιότητα του εγκατεστημένου εξοπλισμού και προέβει άμεσα στην αποξήλωση των επικινδύνων οργάνων. Ηδη έχουν αποξηλωθεί όργανα απο τις παιδικές χαρές στις οδούς Ηροδότου και Μπεκιάρη, Νικομήδειας- Βιζυηνού- Καστελόριζου, Σαρανταπόρου και Σαμοθράκης και θα ακολουθήσουν οι παιδικές χαρές στις οδούς Θήρας- Πιττακού, Μαγνησίας, Πέλλας, Φωτεινής Αλατά, Αρκαδιουπόλεως, Σύρου και Ανδρου ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες μετά τις εκθέσεις ελέγχου από τον ανάδοχο φορέα πιστοποίησης.

παιδικη χαρά00126 παιδικές χαρές θα κόστιζαν 4.200.000€

Ο αντιδήμαρχος Σερρών πρόσθεσε «ότι ο Δήμος Σερρών έχει κάνει πρόταση στον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης( ΕΕΤΑΑ) για την λειτουργία 26 παιδικών χαρών με όλες τις προυποθέσεις και προδιαγραφές που λέει ο νόμος. Αυτό απαιτεί 4 εκατομμύρια 220 χιλιάδες. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της τραπεζικής αργίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτε. Στο τεχνικό του πρόγραμμα όμως ο Δήμος Σερρών έχει προβλέψει 100 χιλιάδες ευρώ. Με τα χρήματα αυτά ο Δήμος Σερρών θα δεί ποιες συντηρήσεις μπορεί να κάνει και αν υπάρχει η δυνατότητα πρόσθεσης κάποιων νέων οργάνων».

Διευκρίνησε πάντως ότι απαντήσεις και ελέγχους για τη καταλληλότητα των παιδικών χαρών θα γίνουν από την εταιρεία πιστοποίησης η οποία αναδείχθηκε μέσα από διαγωνισμό.

Ερωτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή, με Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, στην οποία επισημαίνουν ότι:

«Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που πλέον οι παιδικές χαρές αποτελούν ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών μπορούν να έχουν πρόσβαση, δίχως την καταβολή αντιτίμου και μάλιστα σε μια περίοδο που η λειτουργία των σχολείων έχει διακοπεί λόγω του καλοκαιριού.

Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν όλες οι Διοικήσεις του Δήμου που για πολλά χρόνια δε μερίμνησαν για τη συντήρηση των παιδικών χαρών, με αποτέλεσμα σήμερα να κρίνονται ακατάλληλες και να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά που τις χρησιμοποιούν.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για τη γενναία κρατική χρηματοδότηση του Δήμου Σερρών, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι παιδικές χαρές.