Ο δήμος Σερρών θεσμοθετεί το SERRES- WORLD MUSIC FESTIVAL – μουσικές του κόσμου

Ο δήμος Σερρών θεσμοθετεί το SERRES- WORLD MUSIC FESTIVAL – μουσικές του κόσμου

balcan GR2 selΟ Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σοφία Μπιτζίδου, ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ κ. Θάνος Παπανικολάου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Μπαλίτης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δημιουργία του νέου θεσμού SERRES-MUSIC FESTIVAL-MΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ο οποίος ξεκινάει από φέτοςστις 19 έως τις 22 Ιουνίου.

Ο Δήμαρχος Σερρών αναφέρθηκε στο φεστιβάλ λέγοντας ότι αποτελεί μια πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, είναι ένας νέος θεσμός που ξεκινάει η δημοτική αρχή από φέτος, με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης των Σερρών, την ψυχαγωγία των πολιτών αλλά και την τουριστική προβολή της πόλης μας, με ταυτόχρονη τόνωση της εμπορικής της κίνησης.

Πρόκειται για ένα πλούσιο συναυλιακό 4ήμερο, με γνωστά μουσικά σχήματα από χώρες της Μεσογείου που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 22 Ιουνίου στις Σέρρες.

WORLD MUSIC FESTIVAL-Παπανικολάου-Μπαλίτης-Αγγελίδης-ΜπιτζίδουΕίναι ένα πολιτιστικό γεγονός που συμβάλλει επίσης, στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με άλλους λαούς, δημιουργώντας γέφυρες πολιτισμού ανάμεσα στις νεολαίες και τις κοινωνίες των Μεσογειακών χωρών, με αφορμή τον μουσικό πολιτισμό και την λαϊκή τους Παράδοση .

Χωρίς κανένα απολύτως κερδοσκοπικό στόχο και χωρίς εισιτήριο, το WORLD MUSIC FESTIVAL -ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ διοργανώνεται στις Σέρρες για πρώτη φορά φέτος στην Πλατεία Ελευθερίας και στον κεντρικό Πεζόδρομο της πόλης με ΔΩΡΕΑΝ είσοδο.

Το 4ήμερο Φεστιβάλ γίνεται με δαπάνες του Δήμου και αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός μοναδικό και ξεχωριστό, που ήδη εδώ κι έναν μήνα (μέσω της σελίδας του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο ίντερνετ), έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου από την Ελλάδα, ευρωπαικές χώρες του νότου και το σύνολο των χωρών της Βαλκανικής.

Για τέσσερις μέρες, 30 μουσικοί, χορευτές και βιρτουόζοι από έξι χώρες, με πασίγνωστα σχήματα και συγκροτήματα θα καλωσορίσουν το καλοκαίρι και θα ξεσηκώσουν την αισιοδοξία και το κέφι των θεατών, “μιλώντας” ισπανικά, γαλλικά, λιβανέζικα, ιταλικά, ελληνικά, μουσικά.

Η μουσική είναι η διεθνής γλώσσα που γεφυρώνει αποστάσεις, ενώνει  ανθρώπους, καλλιεργεί σχέσεις  πολιτισμών και παραδόσεων και γεμίζει τις ψυχές με αισθήματα και μηνύματα, ρυθμούς και ιστορίες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Φέτος, με τον νέο μουσικό θεσμό που ξεκινούμε στις Σέρρες, το τετραήμερο Φεστιβάλ “ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”, φιλοδοξούμε να γίνει η πόλη μας πανελλήνιο βήμα ανάδειξης των Μουσικών του Κόσμου.

Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σοφία Μπιτζίδου αναφέρθηκε στο φεστιβάλ λέγοντας ότι, το World Music Festival ως πρωτοβουλία και δράση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου μας, έρχεται να λειτουργήσει σαν καταλύτης στη σύνδεση του πλούσιου μουσικού παρελθόντος της πόλης των Σερρών αλλά και της κοσμοπολίτικης φυσιογνωμίας της, με το δημιουργικό και πολυδιάστατο παρόν της.

Το Φεστιβάλ αυτό, γεννήθηκε ως ιδέα με σκοπό να καταδείξει πως ο πολιτισμός είναι το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κοινωνικό κεφάλαιο σε μια εποχή αντιφάσεων και παγκόσμιων προκλήσεων.

Αλλά και να υπογραμμίσει πως η νεολαία, είναι επίσης η πιο ζωντανή και ελπιδοφόρα κοινωνική ομάδα που μπορεί να αντισταθεί δυναμικά στην ισοπέδωση ιδεών και αξιών”.

Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ κ. Θάνος Παπανικολάου, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του προγράμματος του 4ημέρου και στα μουσικά χαρακτηριστικά των σχημάτων που θα εμφανιστούν.

Δήλωσε μεταξύ άλλων:“ Η μουσική, η αμεσότερη όλων των Τεχνών και ιδίως οι παραδοσιακές Μουσικές του κόσμου, είναι ένας πνεύμονας ζωής για όλους τους λαούς της υφηλίου. Ένας “τόπος” σημαντικός, που περικλείει το αρχέγονο υλικό της μνήμης και των αισθήσεων.

Στους δύσκολους παγκοσμιοποιημένους καιρούς που ζούμε, ο χώρος των Τεχνών αποτελεί νησίδα φωτεινή πάνω στην οποία συντελούνται διεργασίες σημαντικές, που σκοπό έχουν την απελευθέρωση του ατόμου από τα δεσμά της καθημερινότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του”.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Μπαλίτης, τόνισε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος στηρίζει την πρωτοβουλία του Δήμου Σερρών και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου να στηρίξει έμπρακτα και να συμμετέχει σ’ αυτή τη μεγάλη μουσική γιορτή με διεθνή χαρακτήρα.

Έτσι, τα εμπορικά καταστήματα των Σερρών, θα κάνουν εκπτωτικές προσφορές το 4ήμερο διεξαγωγής του φεστιβάλ και θα παρατείνουν μέχρι τις 8.00 μμ το ωράριο λειτουργίας τους το Σάββατο 20 Ιουνίου”.

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

— Ωρα έναρξης συναυλιών: 9.00μμ – Είσοδος ΔΩΡΕΑΝ —

Παρασκευή 19/6/2015

X – DARAWISH & KABILA together

Σάββατο 20/6/2015

  1. a) MU.DANZA COMPANIA FLAMENCA
  2. b) KOZA MOSTRA

Κυριακή 21/6/2015

  1. a) KABILA
  2. b) LOPEZ  QUARTET

Δευτέρα 22/6/2015

XEIMEPINOI KOΛΥΜΒΗΤΕΣ