Ο Δήμος Σερρών ζητά: ΟΧΙ άλλους πρόσφυγες !

Ο Δήμος Σερρών ζητά: ΟΧΙ άλλους πρόσφυγες !

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη στη νέα αιφνίδια μεταφορά προσφύγων στη Δομή φιλοξενίας των Σερρών (110 πρόσφυγες Γεζίντι ήρθαν να προστεθούν στους 420 που ζουν εδώ και ένα μήνα στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ Σερρών στο 1ο χλμ Σερρών-Νιγρίτας) χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί οι τοπικές αρχές.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (8/9) συνάντηση με τον συνεργάτη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωσήφ Αλεξανδρίδη στο Δημαρχείο, παρουσία εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων.

Στη συνέχεια ο κ. Αγγελίδης συγκάλεσε σε σύσκεψη το απόγευμα της Παρασκευής  τους βουλευτές της Π.Ε. Σερρών όπου συζητήθηκε το θέμα.

Συνάντηση της Πέμπτης

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον κ. Ιωσήφ Αλεξανδρίδη παρουσία εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, της δημοτικής συμβούλου Παναγιώτας Καλώτα από την παράταξη του Θεόδωρου Μηλίδη και του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Γιαννακίδη, από την «Διάβαση Πεζών». Ο Δήμαρχος Σερρών εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος, με τις μονομερείς κινήσεις του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Για δεύτερη φορά έρχονται στο δήμο Σερρών πρόσφυγες, χωρίς να ενημερωθεί η δημοτική αρχή. Για δεύτερη φορά η κυβέρνηση μας αγνοεί και το καταγγέλλω. Είχατε δεσμευτεί στην συνάντηση που είχαμε ότι δεν θα φέρετε άλλους πρόσφυγες. Αθετήσατε την δέσμευση σας ενώπιον όλων. Δεν θα δεχθούμε άλλον αριθμό προσφύγων. Προτείνουμε ότι πρέπει οι πρόσφυγες να μοιρασθούν δίκαια και στους άλλους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ή σε δήμους άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων» ανέφερε ο κ. Αγγελίδης.

Αρνήθηκε (!!!) ότι είχε δεσμευτεί

Ο κ. Αλεξανδρίδης, από την πλευρά του αρνήθηκε (!!!) ότι είχε δεσμευτεί να μην έρθουν στις Σέρρες άλλοι πρόσφυγες. Όπως τόνισε: «στη Δομή Φιλοξενίας των Σερρών υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν 600 άτομα και ο αριθμός είναι χαμηλός και θα παραμείνει χαμηλός». Ενώ υποστήριξε πως «Είναι αδιανόητο να ενημερώνουμε το δήμο Σερρών για την έλευση 20-30 προσφύγων».

91 οικίσκοι

Ο κ. Αλεξανδρίδης ανέφερε ότι στην Δομή των Σερρών έχει γίνει σχεδιασμός για 91 οικίσκους, δηλαδή για 89 οικογένειες, δηλαδή 500-530 άτομα, και εκεί είναι η «οροφή» πληρότητας. Σημείωσε επίσης ότι ο πληθυσμός των προσφύγων είναι ομοιογενής καθώς αυτοί είναι όλοι της φυλής Γεζίντι από το Βόρειο Ιράκ.

Εμβολιασμένα τα παιδιά από την Ειδομένη

Οσο αναφορά τον εμβολιασμό των παιδιών ανέφερε ότι όλα είναι εμβολιασμένα από την περίοδο που ήταν στην Ειδομένη, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί εντός της Δομής Φιλοξενίας μια μονάδα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης αλλά και Πρωτοβάθμιας Παιδείας.

Οι δημοτικοι σύμβουλοι διέψευσαν τον κ.Αλεξανδρίδη

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Καλώτα και Γιαννακίδης επιβεβαίωσαν το δήμαρχο Σερρών, όσο αναφορά τη δέσμευση Αλεξανδρίδη περί μη έλευσης νέων προσφύγων στην προηγούμενη σύσκεψη, και ζήτησαν να μην υπάρχει αιφνιδιασμός κινήσεων, αλλά ενημέρωση του δήμου, από τους υπευθύνους για τη μετακίνηση των προσφύγων.

Ο κ. Αγγελίδης δήλωσε «Ο Δήμος αντιμετώπισε με ανθρωπιά τους 420 πρόσφυγες και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Αλλά ότι πρόκειται να γίνεται από εδώ και στο εξής ο δήμος θα πρέπει να ενημερώνεται».

Εύσημα Αλεξανδρίδη σε Ιατρικό Σύλλογο Σερρών

Ο κ. Αλεξανδρίδης εξήρε την βοήθεια που παρέχει ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών με τα μέλη του στους πρόσφυγες σημειώνοντας ότι οι Γιατροί του Κόσμου, που θα αναλάβουν το θέμα της περίθαλψης και της υγείας των προσφύγων έχουν καθυστερήσει να έρθουν στις Σέρρες αλλά ευελπιστεί ότι σύντομα θα βρίσκονται εδώ.

Ο ΔΟΜ υπεύθυνος του καταυλισμού

Στην ερώτηση αν στην Δομή Φιλοξενίας Σερρών, εμπλέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, ο κ. Αλεξανδρίδης ανέφερε ότι μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ υπέδειξαν τον χώρο, μετά από έρευνα και αυτοψία, ενώ η Δομή λειτουργεί από μόνη της, με τις ΜΚΟ που έχουν αναλάβει. Υπεύθυνη είναι η ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), η οποία συνεργάζεται με άλλες μικρότερες ΜΚΟ.

Συνάντηση με τους βουλευτές

Συνάντηση για το ίδιο θέμα, πραγματοποιήθηκε  με τους βουλευτές, το απόγευμα της Παρασκευής (9/9) στο δημαρχείο Σερρών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Σερρών, Πέτρου Αγγελίδη και συμμετείχαν οι βουλευτές των Σερρών, Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ), Φωτεινή Αραμπατζή (ΝΔ), Μιχάλης Τζελέπης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), και οι Δαμιανός Δουράκης (εκπρόσωπος της υφυπουργού Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά ΑΝΕΛ), Αλέξης Γράτζιος (εκπρόσωπος του βουλευτή της Ν. Δ. Κωστα Καραμανλή) και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης και Θεόδωρος Μηλίδης.

(σ.σ. Με νεώτερη ανακοίνωση ο Δήμος Σερρών επισήμανε ότι από δικό του λάθος δεν εκλήθει ο βουλευτής κ. Αναστάσιος Μεγαλομύστακας και θα τον ενημερώσει σε προσεχή συνάντηση τη Τετάρτη 14/9)

Ο κ. Αγγελίδης ευχαριστώντας τους βουλευτές για την ανταπόκριση στο κάλεσμα του τους ζήτησε «την συνδρομή τους ούτως ώστε να υπάρξει δυναμική αντίδραση για να μην έρθουν άλλοι πρόσφυγες στο Δήμο Σερρών».

Ο Δήμαρχος Σερρών εξέφρασε την άποψή του ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν πρόσφυγες σε όλους τους νομού της χώρας και μετά αν χρειάζεται να φέρουν άλλους στις Σέρρες.

Παίρνοντας το λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Σταμπουλή επεσήμανε ότι η ενημέρωση των τοπικών αρχών πρέπει να προηγείται της εγκατάστασης των προσφύγων και χαρακτήρισε εύλογη την επιχειρηματολογία της πρόσκλησης του κ. Αγγελίδη. «Η αντίληψη ότι είναι καλύτερο για όλους να γίνει μια ισομερής κατανομής των προσφύγων στις διάφορες περιοχές της χώρας είναι εύλογη και απαιτεί έναν κεντρικό σχεδιασμό, θα γίνει από την κυβέρνηση και φυσικά θα τον πληροφορηθούμε έγκαιρα» δήλωσε.

Η κυρία Αραμπατζή έθεσε το θέμα αν έχει εξασφαλιστεί η υγιεινή των προσφύγων στην Δομή Φιλοξενίας, αν είναι εμβολιασμένοι οι πρόσφυγες από πιστοποιημένο φορέα και τέλος ζήτησε επίσκεψη του κ. Μουζάλα στις Σέρρες ώστε να υπάρξουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Ο κ. Τζελέπης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ερώτηση που έκανε στην Βουλή τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΜΚΟ έχουν πάρει στα χέρια τους το ρόλο της κυβέρνησης.

Ο κ. Φωτιάδης τόνισε ότι έπρεπε στην συνάντηση να ήταν η υπουργός Μακεδονίας Θράκης όπως και ο διοικητής του Νοσοκομείου Σερρών, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και η συντονίστρια της Δομής.