Ο Δήμος ξεκινά (πολύχρονο) δικαστικό αγώνα κατά του JUMBO για καταπάτηση δημοτικής έκτασης-δεν θίγεται η λειτουργία του

jumboΟ Δήμος Σερρών  θα ξεκινήσει δικαστικό αγώνα (σ.σ. αυτού του είδους οι διαμάχες κρατάνε πολλά χρόνια) εναντίον του πολυκαταστήματος JUMBO στον Λευκώνα για καταπάτηση Δημοτικής έκτασης από την εταιρία. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών στην συνεδρίαση του το απόγευμα της Τετάρτης (5/2) έλαβε ομόφωνη απόφαση και εξουσιοδότησε τη νομική σύμβουλο να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες με βάσει τα στοιχεία που έχει ο Δήμος. Ακόμη αποφασίστηκε η προσφυγή στην δικαιοσύνη για τυχόν θέματα ευθυνών από διοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και στις αποφάσεις που οδήγησαν στην καταπάτηση της έκτασης.

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόδωρος Μηλίδης καταθέτοντας υπόμνημα. Ο κ. Μηλίδης κατηγόρησε για «ολιγωρία» την Δημοτική Αρχή τονίζοντας πως: «Το θέμα είναι γνωστό από τον Αύγουστο του 2013 παρά τον ντόρο που έγινε τις διαμαρτυρίες εμπόρων και κατοίκων η Δημοτική Αρχή δεν έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου Σερρών. Έχουμε ένα υπόμνημα της υπηρεσίας που λέει επακριβώς πως υπάρχει καταπάτηση δημοτικής έκτασης. Να πάρουμε πρώτον απόφαση για δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης για την κατεχόμενη δημοτική έκταση, δεύτερον απόφαση για την διοικητική αποβολή από την κατεχόμενη έκταση, τρίτον να διερευνηθούν αν υπάρχουν ευθύνες όσον στο παρελθόν επέτρεψαν ή συνέβαλαν στην διαμόρφωση της υφιστάμενης κατάστασης και όσους συνέβαλαν στη σύνδεση του πολυκαταστήματος με το κεντρικό οδικό δίκτυο. Προτείνω να ανατεθεί στο Νομικό Σύμβουλο να διερευνήσει τα παραπάνω».

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του κ. Μηλίδη περί «ολιγωρίας» τονίζοντας πως ο Δήμος κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για το θέμα: «Μόλις είχαμε την καταγγελία από την παράταξη του κ. Μηλίδη δόθηκε εντολή από μέρους μου στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου η οποία και διερεύνησε το θέμα στις 16 Σεπτεμβρίου και γνωστοποίησαν με έγγραφο την όλη κατάσταση. Αμέσως ζήτησα από τη Νομική μας Σύμβουλο να εξετάσει το θέμα και απέστειλα τρία έγγραφα στην Πολεοδομία, το Τμήμα Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου και την Τεχνική υπηρεσία να επισπεύσουν την έρευνά τους, ενώ και στάλθηκε αίτημα προς το ΔΙΠΕΧΩ (ΔΙEΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο μας είπε πως θα απαντήσει στις επόμενες τρείς εβδομάδες όμως δεν απάντησε λόγω φόρτου εργασίας».

Στη συνέχεια ο κ. Αγγελίδης κατέθεσε δύο προτάσεις που προβλέπουν:

  • α) την προσφυγή στην Δικαιοσύνη για το θέμα της καταπάτησης καταθέτοντας τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο Δήμος, και
  • β) προσφυγή στην δικαιοσύνη και για θέματα ευθυνών από διοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες οι αποφάσεις των οποίων οδήγησαν στην καταπάτηση της έκτασης.

<

p>Οσο αναφορά  την πρόταση της «Εποχής Δημιουργίας» για άρση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, ο Δήμαρχος επισήμανε πως υπεύθυνο για μία τέτοια απόφαση είναι μόνο το ΔΙΠΕΧΩ.

Πόση έκταση καταπατήθηκε

Ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Παύλος Μυστακίδης τόνισε πως θα πρέπει πριν την όποια ενέργεια να διερευνηθεί το ακριβές μέγεθος της καταπατημένης γης καθώς υπάρχουν δύο το τοπογραφικά τα οποία διαφωνούν ως προς το πλάτος της έκτασης που έχει καταπατηθεί και θα πρέπει να υπάρξει μία σαφή εικόνα για τη συνολική έκταση που θα διεκδικηθεί.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Εμπορικού κόσμου με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Άγγελο Κεχαγιά να προτείνει τη συνεργασία του Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο στη νομική διαμάχη, πρόταση που έγινε αποδεκτή από το σώμα.

Υπέρ της πρότασης του κ. Αγγελίδη τάχθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης (ο οποίος είχε διατελέσει και Δήμαρχος Λευκώνα)  δηλώνοντας: «Η παράταξή μας καλύπτεται από την εισήγηση του Δημάρχου είναι ξεκάθαρο τα θέμα πρέπει να πάει στα δικαστήρια, αλλά όμως να διερευνηθεί τεχνικά επί της ουσίας από πραγματογνώμονα και να πάμε στα δικαστήρια ώστε να μάθουμε τι ακριβώς γίνετε. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο, νομίζω πως οι ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Λευκώνα και η έγκριση του κόμβου είναι μία σαφής απόδειξη. Θεωρώ πως θα πρέπει πως πρέπει να πάει στο δικαστήριο να υπάρξει η διερεύνηση και να καταλήξουμε σε μία απόφαση, εύλογα ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά το κατάστημα να κλείσει».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Διάβασης Πεζών» κ. Αθανάσιος Μποϊκος  συμφώνησε και ζήτησε την απόδοση της δικαιοσύνης αφού πρώτα υπάρξει διερεύνηση και προσδιορισμός της καταπατημένη γης.