Ο Γαβρόγλου την Δευτέρα ανακοινώνει τη συγχώνευση του ΤΕΙ Σερρών

με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας μαζί με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Καβάλας)

Ο Γαβρόγλου την Δευτέρα ανακοινώνει τη συγχώνευση του ΤΕΙ Σερρών

Την ερχόμενη Δευτέρα 19/11 αναμένεται αν έρθει στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Παιδείας κ.Κ. Γαβρόγλου και από το Γραφείο του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει την συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών) και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Ποιες σχολές θα μείνουν στις Σέρρες;

Το ενδιαφέρον στην ανακοίνωση εστιάζεται στο ποιές σχολές και τμήματα θα μείνουν τοπικά στο κάθε Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου ο υπουργός Παιδείας έστειλε «ραβασάκι»στους τέσσερις Πρυτάνεις των υπό συγχώνευση Ιδρυμάτων (και στο ΤΕΙ Σερρών), από τους οποίους ζητούσε να μειώσουν  τις Σχολές επί αυτών που προτείνει στο πόρισμα η Επιτροπή “Γαβρόγλου”.

Ειδικότερα με το έγγραφο ο υπουργός Παιδείας, ζητούσε:

Α. Να μειωθεί ο αριθμός των Σχολών που έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

Για παράδειγμα να μην υπάρχουν στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο που θα δημιουργηθεί με τη συγχώνευση και των ΤΕΙ , τρεις Σχολές  Διοίκησης Οικονομίας σε τρεις διαφορετικές πόλεις.

Οπως επισημαίνει ο υπουργός πρέπει να γίνει μία Σχολή.

Β. Τμήματα που έχουν συγγένεια  να διαφοροποιηθούν ως προς το αντικείμενό τους. Τέτοια τμήματα είναι  η Λογιστική και η Πληροφορική.

Δηλαδή η Επιτροπή πρότεινε πολλά Τμήματα Λογιστικής/Διοίκησης (περίπου 7) με παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο και ελαφρώς «τροποποιημένο» τίτλο, διασπερμένα σε 3 πόλεις (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα) στα πλαίσια τριών (3) Σχολών ΣΔΟ!
Κάτι παρόμοιο και με τα τρία (3) Τμήματα Πληροφορικής στα πλαίσια τριών (3) Σχολών σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα.

Ο Υπουργός ζητάει το αυτονόητο: Δηλαδή μία (1) και μόνο μία Σχολή Διοίκησης-Οικονομία με 3 ή 4 Τμήματα και το πολύ μέχρι δύο (2) Τμήματα Πληροφορικής στο νέο Πανεπιστήμιο.

Π.χ.

  • Μία Πολυτεχνική Σχολή στις Σέρρες (4 ή 5 Τμήματα).
  • Μία Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης (4 ή 5 Τμήματα και ένα Τμήμα στην Κατερίνη).
  • Μία Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης (με 3 Τμήματα και επιπλέον 2 Τμήματα στη Δράμα).
  • Μία Σχολή Θετικών Επιστημών στην Καβάλα (3 ή 4 Τμήματα).
  • Μία Σχολή Σχεδιασμού & Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Κιλκίς (με 3 Τμήματα: Τμήμα Σχεδιασμού Ενδυμάτων, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής-Διακόσμησης, Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου).

Μένει να δούμε τελικά ποιά σχολή θα μείνει στις Σέρρες και αν θα ισχύσει αυτό που ανέφερε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών) στην τελευταία ενημέρωσή προς τους φοιτητές του ΤΕΙ Σερρών, πως “απαράβατος όρος είναι η μη μετακίνηση φοιτητών από οποιοδήποτε τμήμα”.

Η συγχώνευση που θα ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα, θα τεθεί σε Δημόσια διαβούλευση, με στόχο το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση μέσα στον Δεκέμβριο.

Advertisements