Ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε;

Ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε;

Καλημέρα σας, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι.

Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Η προχθεσινή –αναμενόμενη υπό κανονικές συνθήκες- υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου σηματοδότησε πολιτικές εξελίξεις. Είναι πρόωρο ακόμα να αποφανθεί κανείς πόσο σοβαρές και προς ποια κατεύθυνση.

Η παραίτηση πάντως της κ. Κατριβάνου από το βουλευτικό αξίωμα είναι μια είδηση με πολλαπλό νόημα και ενδιαφέρον. Κι αυτό, όχι γιατί η κ. Κατριβάνου είναι από τα πιο αξιόλογα στελέχη που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς μαζί της, αλλά και για το γεγονός ότι η παραίτηση βουλευτή, στους καιρούς μας, είναι είδος εν ανεπαρκεία, για να μην πούμε πολιτικό παράδοξο.

Αν εξαιρέσουμε το μοναδικό λαμπρό παράδειγμα του Μανόλη Δρεττάκη, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, αμφιβάλλω αν υπήρξε έκτοτε παρόμοια συμπεριφορά.

 Όσοι/ες διαφοροποιούνται από τον κομματικό σχηματισμό υπό τη σκέπη του οποίου εξελέγησαν, προτιμούν την –κάθε άλλο παρά άδολη- ανεξαρτητοποίηση, που στην ουσία σημαίνει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια ή και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη.

Βέβαια η παραίτηση ενός βουλευτή, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι απλώς μια –έστω σπάνια- έντιμη κίνηση που τακτοποιεί τους λογαριασμούς του ίδιου του παραιτούμενου με τη συνείδησή του. Είναι, συγχρόνως και κυρίως, κι ένα σήμα κινδύνου για την κοινοβουλευτική και κυβερνητική πλειοψηφία. Μπορεί να είναι περαιτέρω και προανάκρουσμα (κυβερνητικής και όχι μόνο) κρίσης.

Επομένως δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια πολιτική συμπεριφορά που θα επαινεθεί (απερρίφθη μετά πολλών επαίνων, σύμφωνα με τη γνωστή ειρωνική ρήση) και αμέσως μετά θα ξεχαστεί για να συνεχιστεί η ίδια πορεία. Αν, βέβαια, δεν θέλουν οι νυν κυβερνώντες να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα.

Το κακό θα είναι τότε ότι μαζί τους θα κατρακυλήσουμε όλοι στο βάραθρο.

 Οπότε ας αναρωτηθούν ειλικρινά: ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε; Και μετά, ας πάρουν τις –όποιες- αποφάσεις τους.

Οι καιροί ου μενετοί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι όταν το πράγμα έφτανε στο μη περαιτέρω…