Ο κανιβαλισμός επί το έργον

κανιβαλισμόςΚάθε μέρα που περνάει διαπιστώνω -ομολογώ όχι χωρίς έκπληξη- ότι η χρήση του facebook, στην οποία είναι αλήθεια ότι με κάποια διστακτικότητα και καθυστέρηση προσέφυγα, με κάνει διαρκώς σοφότερο. Γίνομαι κι εγώ αποδέκτης ακόμη και των πιο απίθανων ειδήσεων. Μπορεί να μην είναι όλες τους της ίδιας βαρύτητας και εμβέλειας, αλλά μερικές τουλάχιστον βοούν οπότε, για του λόγου το αληθές, δεν χρειάζονται καν αποδείξεις και ονόματα, που λέει και το άσμα, για να τεκμηριωθούν.

Να, όπως αυτή που αναφέρεται στην Πρόεδρο της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, και στο πρωτοφανές επεισόδιο που –εκούσα άκουσα- τη φέρει να έχει πρωταγωνιστήσει. Αλλά έτσι είναι, θα αντιτείνουν οι ουκ ολίγοι και άσημοι άσπονδοι φίλοι της, όταν μαθητεύει κανείς, αλλά και επενδύει στην αδιαμόρφωτη μάζα των πτωχών τω πνεύματι και όχι μόνο, για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο (μάζα), παλιό μεν, αλλά που τον επικαιροποίησε, η (και μία εκ των αλήστου μνήμης 58 προσωπικοτήτων που ευαγγελίσθηκαν τη μεσσιανική έλευση της Κεντροαριστεράς) καταξιωμένη συγγραφέας και διανοούμενη κ. Σώτη Τριανταφύλλου.

Νεοεκλεγμένη, ως γνωστόν, με συντριπτική πλειοψηφία, η κ. Κωνσταντοπούλου, πήγε, αναφέρει το συγκλονιστικό «ρεπορτάζ», σε ένα βενζινάδικο και απαίτησε από τον εντελώς ανυποψίαστο υπάλληλο τον ουρανό με τ’ άστρα. Κι όταν αυτός της δήλωσε ότι κάτι τέτοιο ούτε στα καθήκοντά του εμπίπτει, ούτε και είναι ανθρωπίνως δυνατό να της το προσφέρει, τότε η κ. Πρόεδρος χόντρυνε το παιχνίδι και ζήτησε πια την κεφαλήν του επί πίνακι, δηλαδή την απόλυσή του. Εν τούτοις και ευτυχώς το αφεντικό του, ανεξαρτήτως του αν και πόσο συμπαθεί την κ. Κωνσταντοπούλου και το κόμμα που ήδη (συγ)κυβερνάει, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο –ίσως και βαρύτατο- τίμημα, προτίμησε την υπεράσπιση του Εργατικού Δικαίου.

Αυτό, λοιπόν, το –επιεικώς- άθλιο «ρεπορτάζ», για να μιλήσουμε τώρα σοβαρά, γιατί και το χιούμορ έχει, βρε αδερφέ, όρια που όποιος τα ξεπεράσει το σκοτώνει, «παίζει» από το πρωί σήμερα και κοντεύει να μονοπωλήσει την επικαιρότητα. Μάλιστα κάποιος (συγγραφέας μάλιστα αυτός) το ανάρτησε μεν και το σχολίασε κιόλας, ως να το υιοθέτησε, αλλά, για να μην τον θεωρήσουμε μεροληπτικό ή προκατειλημμένο, μας διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει –εκ των υστέρων βέβαια και αφού η εντύπωση έχει ήδη γίνει κοινό κτήμα- να το διασταυρώσει.

Ηθικό δίδαγμα: Βοήθεια, χριστιανοί, οι ΣΥΡΙΖΑίοι κήρυξαν τον πόλεμο στην κοινωνία. Ή, με άλλα λόγια, ο κανιβαλισμός επί το (θεάρεστον) έργον.

ΝΙΚΟΣ ΕΠΑΜ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)

 14-04-2015